Van Loveren Tapas Challenge
Datum: 2010-05-31 Tid: 19:15:17
Nu ska jag försöka berätta om gårdagen. Först och främst vill jag säga tack till Calle och Simon på Concealed Wines som, tillsammans med Jürgen Grossman på Restaurang GQ, stod bakom hela tävlingen. Jag vet att jag talar för alla närvarande när jag säger att det var en riktig toppendag på alla plan. Fantastiskt goda viner, strålande solsken, härlig atmosfär och trevligt sällskap. Kändes minst sagt lite vemodigt att lämna Stockholm igår.
Här kommer en sammanfattning av min söndag i text och bild:
Här kommer en sammanfattning av min söndag i text och bild:
Jag och mamma var först på plats (vårt hotell låg bara ett stenkast från restaurangen). Satt ute i solskenet och blev bjudna på vin i väntan på de andra deltagarna. Strax efter två drog själva tävlingen igång. Vi fick ett varsitt provkök att tillaga vår tapasrätt i, och vin att dricka under tiden. Vi skulle göra fem portioner, fyra till juryn och en som skulle fotograferas. På bilderna ser ni en suddig version av mig in action. Mamma lekte fotograf under tiden jag lagade mat, och ni ser ju själva att det kanske inte direkt är nånting hon borde syssla med till vardags.
Juryn bestod av Mange Schmidt, Wille Crafoord, Simon Källquist (sommelier på Concealed Wines) och Jürgen Grossman. Eftersom jag blev färdig med min mat först var jag först ut. Fick presentera mig lite snabbt och beskriva min rätt. Fattade inte riktigt att man skulle presentera sig själv också, utan pratade mest om maten. Vad jag sa? Det minns jag faktiskt inte. Vet att jag sa vad jag hette i alla fall, alltid nåt. Och en kommentar innehållandes ordet "glassigt", haha.
I väntan på att juryn skulle överlägga satt vi ute på uteserveringen och blev bjudna på ännu mer vin. När de var färdiga kom de ut till oss och Wille tillkännagav vinnaren, som blev Årets Tapaskreatör och fick en vinportfölj till ett värde av 5000 kr: Pyttes friterade pilgrimsmusslor med avokadosalsa. Rätten kommer dessutom finnas att beställa på Restaurang GQ den här veckan. Alla deltagare fick även utlåtanden och omdömen om sina rätter. Jag fick bara positiv kritik, och när Wille sa att han tyckte att min rätt var "SVINGOD!" sken jag som en sol.
Efteråt blev det vinägerprovning med Jürgen. Var väldigt skeptisk innan - jag menar, hur gott låter det att dricka vinäger? Men oj vad jag misstog mig! Vi fick smaka två stycken: en med fikon och en med vanilj och ingefära. Båda var verkligen jättegoda. Perfekta till desserten. Och bra för "the designated driver" eftersom man kan dricka vinäger och ändå köra bil.
Dagen avslutades med att vi återigen satt på uteserveringen, drack vin och njöt av solen och sällskapet. Vet inte hur många olika viner vi testade, men en gemensam nämnare var i alla fall att de hade en väldigt karismatisk smak och var riktigt goda allihop. Vid halv sextiden tackade jag och mamma för oss, fick med oss en goodie bag med vin, hämtade ut väskorna vi låst in på hotellet, tog tunnelbanan till T-centralen och sen tåget hem till Arvika.
Tack alla inblandade för en helt fantastisk helg!
Inte minst min fina mamma.
Inte minst min fina mamma.
Stressigt
Datum: 2010-05-31 Tid: 15:58:56
Var ganska sliten när jag kom hem igår vid 23.30, och i morse ringde de från jobbet så jag skyndade dit så fort som möjligt. Kom nyss hem, sitter ute i solstolen och försöker ta igen missade solskenstimmar. Lovar att svara på kommentarer och blogga mer ikväll - berätta om tävlingen och vad som hände under gårdagen - men först måste jag få i mig lite mat och hämta andan en stund.
Hotellfrukost
Datum: 2010-05-30 Tid: 11:18:24
Inledde morgonen med god hotellfrukost. Som jag längtat. Tog lite av allt. Ja, ni ser ju själva. Fil med müsli, flingor, torkade aprikoser och hasselnötter. Grova smörgåsar med skinka, keso och tomat, och ost, leverpastej och gurka. Pannkakor med sylt och grädde. Äggröra. Och så bacon förstås, men det fick jag inte med på bild. Även en croissant och kex med gorgonzola och brie. Njutning. Och nu kommer jag väl antagligen aldrig behöva äta igen.
Snart är det dags att checka ut. Sen blir det en snabb runda på Sturegallerian innan det är dags för tävling. Håll tummarna för att jag inte råkar bränna ner restaurangen eller matförgifta juryn. Uppdaterar igen så fort jag kan, gissningsvis blir det inte förrän i natt.
Snart är det dags att checka ut. Sen blir det en snabb runda på Sturegallerian innan det är dags för tävling. Håll tummarna för att jag inte råkar bränna ner restaurangen eller matförgifta juryn. Uppdaterar igen så fort jag kan, gissningsvis blir det inte förrän i natt.
Puss på er fina bloggläsare, och krama om era mammor lite extra idag!
Lördagsuppdatering
Datum: 2010-05-29 Tid: 21:56:50
Så här kul är det att åka buss när personen i sätet bakom pratar i telefon konstant.
Vi lärde känna henne ganska väl faktiskt. Helt ofrivilligt förstås. Fick reda på både
det ena och det andra. Ja, större delen av hennes livshistoria gissar jag. Herregud..
Hotellrummet. Dubbelsäng. Och liten soffa som mamma vill ta med hem.
Frågan är bara vems väska vi ska gömma den i...
Efter ett tips från Carl blev det tidig middag på Vapiano. Här är min pastarätt med
bl.a. kyckling, rostade pinjenötter, chili, vitlök, ricotta och parmesan i vitvinssås.
Helt okej, men hade önskat mig mer och krämigare sås. Minus också att vi inte
kunde beställa maten samtidigt utan fick äta i omgångar, eftersom en av oss
var tvungen att sitta kvar och vakta väskorna vid bordet. (För er som inte
ätit på Vapiano funkar det så att man själv går och beställer sin mat vid
en köksdel, där man sen får vänta och se på medan de tillagar den.)
Fräscha råvaror och trevlig personal var det, och kanske bör tillägga att
mamma tyckte min mat var jättegod. Som sagt, synd vi inte fick maten
samtidigt; då hade vi kunnat byta och alla hade varit nöjda och glada.
Mammas pizza med bl.a. oxfilé, gorgonzola, parmesan och mozzarella.
Fick smaka och ångrade att jag inte hade beställt pizza i stället. Så god!
Tunn och krispig botten, precis som den ska va (förutom på Pizza Hut!).
Så där att man kan hålla en bit i handen utan att den viker sig. Mmmh...
Och så här ser det ut i skrivande stund. Har bytt om till pyjamas och krupit ner
under våra sköna hotelltäcken. Det här är vad vi lördagsmyser (och laddar upp
inför i morgon) med framför ESC. Fast nu tror jag bestämt att mamma somnat.
Weekend i Stockholm
Datum: 2010-05-29 Tid: 00:29:29
Dags att försöka sova. Ska upp alldeles för tidigt i morgon, ta tåget till Karlstad och sen hoppa på bussen till Stockholm. Incheckning på hotellet, shopping och middag med mamma på nån mysig restaurang. Så ser morgondagens agenda ut. Kommer ha tillgång till Internet både på bussen och hotellet så laptopen får följa med. Förhoppningsvis blir det ett och annat blogginlägg från andra sidan av Sverige. Önskar er i alla fall en fin helg så länge!
Knorrs nya fonder
Datum: 2010-05-28 Tid: 17:20:02
Källa: Knorr
Vaknade strax före sju i morse av att mobilen ringde. I mitt sömnrus trodde jag att jag hade glömt stänga av larmet från igår så jag sträckte bara ut armen, greppade mobilen utan att titta på displayen och fick tyst på den. Men så ringde det igen. Jobbet. I vanliga fall skulle jag omedvetet ha dragit en vit lögn när frågan om jag sov kom upp, men inte i morse tydligen. Det kändes så bisarrt att säga att jag var vaken; vad skulle jag göra uppe vid sjutiden en ledig fredagsmorgon? Nej, precis. Hur som helst är det anledningen till att jag inte bloggat förrän nu (att jag varit på jobbet alltså, inte att jag bröt mitt mönster), men nu var det inte det det här inlägget skulle handla om. När jag kom hem hittade jag nämligen ett paket i brevlådan, innehållandes tre nya fonder från Knorr.
Fonderna finns i smakerna kalv, brynt lök och kyckling och är framställda helt utan tillsatta smakförstärkare, artificiella färgämnen och konserveringsmedel. En annan sak jag blev glad av att se är att man dessutom dragit ner på saltet. De fonder jag använt mig av tidigare har haft en tendens att nästan enbart smaka salt, och hade det varit den smaken jag varit ute efter skulle jag ju helt enkelt bara saltat extra själv. Ska bli spännande att testa de här nya fonderna, särskilt den med brynt lök. Det låter i alla fall väldigt lovande.
Karins pastasallad
Datum: 2010-05-27 Tid: 14:36:01
Den här krämiga pastarätten förknippar jag med min bästa vän Karin. Det var flera år sen hon bjöd mig på den första gången, och den har liksom fastnat. Karin har i sin tur fått den från nån som heter Lisbeth, men för mig kommer den alltid va just Karins pastasallad. I originalreceptet ska det va spaghetti men jag hade pasta över från tidigare middagar som jag använde i stället. Rörde även ner lite chilisås i såsen och sen smulade jag över fetaost också för att göra det extra gott. Det är inga exakta mängder majonnäs och ketchup utan man får smaka sig fram helt enkelt, beroende på hur tjock sås man vill ha och hur mycket ketchup man vill att det ska smaka. Hur som helst är det en perfekt pastasallad en varm sommardag! Ja, alla andra dagar också faktiskt.
Karins pastasallad, 4 portioner
4 portioner pasta (helst spaghetti)
2 pkt bacon
1 ask körsbärstomater
½ purjolök
ca 150 g fetaost
Sås
2 dl crème fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
ca ½ dl majonnäs
ca 1 dl ketchup
ev. chilisås
svartpeppar
ev. örtsalt
Koka pastan. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Grovhacka tomaterna och strimla purjolöken. Blanda ihop crème fraiche, matlagningsgrädde, ketchup och majonnäs till en sås. Ha ev. i chilisås för lite mer sting. Smaka av med nymalen svartpeppar och örtsalt. Blanda pasta och bacon med hälften av såsen.
Rör ner purjolök och tomater och resten av såsen vid servering. Smula över fetaosten och dra några varv med pepparkvarnen.
Krämig vitlökslax
Datum: 2010-05-26 Tid: 17:30:35
Testade den här laxrätten för första gången nu i helgen. Hittade receptet på Matplatsen och lyxade sen till det lite extra genom att fylla laxen med den närproducerade chèvren jag köpte i lördags. Mamma och pappa grillade revbensspjäll och flintastek i stället, men mamma tyckte det luktade så gott att hon var tvungen att smaka lite och hon var minst sagt avundsjuk. Nya favoriten här hemma!
Krämig vitlökslax, 4 portioner
4 laxfiléer
ca 150 g chèvre
1 ask Cantadou Vitlök & örter
3 dl grädde
salt, citronpeppar
Garnering
ca 400 g skalade räkor
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Skär snitt diagonalt i laxen och fyll med bitar av chèvre. Rör ihop färskost och grädde till en sås. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Garnera med räkor och servera med ris och sallad.
4 laxfiléer
ca 150 g chèvre
1 ask Cantadou Vitlök & örter
3 dl grädde
salt, citronpeppar
Garnering
ca 400 g skalade räkor
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Skär snitt diagonalt i laxen och fyll med bitar av chèvre. Rör ihop färskost och grädde till en sås. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Garnera med räkor och servera med ris och sallad.
Cloettas Bröllopschoklad
Datum: 2010-05-26 Tid: 09:53:05
I lördags på Gûnnerskemârten vann vi ju en ask bröllopschoklad. Efter att ha smakat på alla sorter kan jag konstatera att det faktiskt inte var en enda sort som var äcklig. Däremot fanns det såklart minst av de allra godaste. Det var två lager precis som på en Aladdin-ask och trots att julen känns overkligt långt bort får man faktiskt ta från det undre lagret. Det är ju snart sommar och då smälter chokladen ändå.
Resa bokad
Datum: 2010-05-25 Tid: 22:32:33
Tidigare idag bokade jag en weekend i Stockholm. På söndag är det ju final i tapastävlingen och den vore det tråkigt att missa. Samtidigt tyckte jag det kändes dumt att åka dit söndag morgon och sen ta tåget hem igen på kvällen. Stockholm är för fint för att bara åka dit och vända. Det är ju som bekant Mors Dag på söndag också, och jag hade planerat att bjuda mamma på middag här i stan. Nu är det ju så att jag har världens bästa mamma. Hon följer med mig till Stockholm, betalar för en natt på ett fyrstjärnigt hotell och är moraliskt stöd under tävlingen. Jag kommer åtminstone få stå för middagen på lördag kväll, det är det minsta jag kan göra. Känns som att vi behöver det här just nu. Få komma bort lite; släppa alla bekymmer och tänka på nåt annat en stund. Har pratat om att åka iväg på en weekend tillsammans tidigare, men det har inte blivit av - förrän nu.
Nån som kan tipsa om en bra restaurang på Östermalm?
Några favoriter från bröllopsfesten (Flackens bilder)
Datum: 2010-05-25 Tid: 11:53:33
Ananaspaj
Datum: 2010-05-25 Tid: 10:42:00
För ett tag sen premiärbakade jag i vår nya ugn. Det blev ett säkert kort som aldrig gör mig besviken, nämligen ananaspaj med vaniljvisp. Om det mot förmodan är nån som inte smakat den här pajen än är det verkligen på tiden nu. De flesta matbloggarna har bloggat om den och jag har själv lagt upp receptet vid ett tidigare tillfälle. Ni hittar det här.
Pasta med kallrökt lax
Datum: 2010-05-24 Tid: 18:22:54
Nu var det ett tag sen jag tillagade den här goda pastarätten och jag följde inte direkt nåt recept (men fick inspiration efter att ha kikat runt på Allt om Mat), så i ärlighetens namn är jag inte helt säker på vad jag hade i. Kanhända att jag rörde ner lite crème fraiche och mjöl för att få tjockare konsistens eftersom det bara fanns matlagningsgrädde här hemma. Jag minns faktiskt inte, men jag tror det var så. Nån fiskfond hade vi inte heller, utan använde mig av grönsaksbuljong på burk i stället. Man tar vad man har... En sak minns jag i alla fall och det var att det blev väldigt gott!
Pasta med kallrökt lax, 4 portioner
4 portioner pasta
400 g kallrökt lax
2 msk olivolja
½ msk citronsaft
2 dl grädde
2 dl vitt vin
½ msk fiskfond el. grönsaksbuljong
ev. 2 msk crème fraiche
ev. 1 msk mjöl
1 msk hackad dill
svartpeppar
citronpeppar
Koka pastan. Strimla laxen. Lägg undan lite till garnering. Bryn laxen i olivolja i en medelvarm stekpanna i någon minut så att smakerna frigörs. Tillsätt citronsaft, grädde, vin och fond och sjud försiktigt i ca 5 minuter. Rör ner dillen och smaka av med peppar.
Vänd ner pastan i såsen, lägg upp på tallrikar och toppa med den sparade laxen. Avsluta med att dra några varv med pepparkvarnen.
Gûnnerskemârten
Datum: 2010-05-24 Tid: 09:58:39
I lördags åkte vi en sväng till Gûnnerskemârten (uttalas Gönnerskemaarten). Det var mest för min skull, eftersom jag ville dit och köpa nougat och brända mandlar. Det var en riktig solskensdag och vi hade såklart alldeles för mycket kläder på oss. Traskade runt bland de olika stånden och bara hade det mysigt. Spelade på ett chokladhjul där 50 % av inkomsterna gick till Barncancerfonden. Mammas nummer vann (jag betalade så jag kände mig delaktig...) högsta vinsten, som var Cloettas Bröllopschoklad. Fick även med oss två närproducerade ostar hem - både mesost och getost - som snart är slut.
En väldigt trevlig förmiddag var det, och bara ett stenkast därifrån syntes svenska flaggan på halv stång utanför Gunnebo där farmor tillbringade sina sista år i livet. Saknar dig.
En väldigt trevlig förmiddag var det, och bara ett stenkast därifrån syntes svenska flaggan på halv stång utanför Gunnebo där farmor tillbringade sina sista år i livet. Saknar dig.
Nu vänder det!
Datum: 2010-05-23 Tid: 21:44:51
Det räcker nu
Datum: 2010-05-23 Tid: 14:51:19
Ska snart åka och hämta min storebror. Han är för tillfället lite smått handikappad eftersom han bröt handleden igår när han spelade fotboll med några kompisar. I förrgår dog alltså farmor. Igår bröt Andreas handleden. Och idag? Kanske brinner huset ner? Gissningsvis går jorden under i morgon också...
Nä, jag vet. Man ska inte skämta om sånt där. Men det är bara för mycket just nu, I've had enough.
Nä, jag vet. Man ska inte skämta om sånt där. Men det är bara för mycket just nu, I've had enough.
Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika
Datum: 2010-05-23 Tid: 13:03:12
Såsen till den här gratängen blir så god! Ni måste testa! Hade ingen färsk basilika utan tog torkad i stället. Och när gratängen var färdig insåg jag att jag totalt hade glömt bort att fixa någonting till. Magen skrek efter mat och jag kände inte alls för att ställa mig och koka ris, pasta eller nåt liknande så det fick bli en nödlösning med lite gurka och körsbärstomater i stället. Receptet kommer från början från Tasteline.
Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika, 4 portioner
4 kycklingfiléer
smör att steka i
1-2 tomater
1 kruka basilika (el. 2 msk torkad)
ca 3 msk dijonsenap
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt, peppar
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Putsa kycklingfiléerna och banka ev. ut dem om de är ojämna. Stek i smör tills de fått lite färg. Lägg över i en ugnsfast form. Skiva tomaterna tunt och lägg dem ovanpå filéerna. Repa av basilikabladen, hacka och strö över. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kycklingen och strö över osten. Gratinera i ca 20-25 minuter.
Servera med sallad, haricot verts och ris eller pasta.
4 kycklingfiléer
smör att steka i
1-2 tomater
1 kruka basilika (el. 2 msk torkad)
ca 3 msk dijonsenap
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt, peppar
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Putsa kycklingfiléerna och banka ev. ut dem om de är ojämna. Stek i smör tills de fått lite färg. Lägg över i en ugnsfast form. Skiva tomaterna tunt och lägg dem ovanpå filéerna. Repa av basilikabladen, hacka och strö över. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kycklingen och strö över osten. Gratinera i ca 20-25 minuter.
Servera med sallad, haricot verts och ris eller pasta.
Ciabatta med kallrökt lax
Datum: 2010-05-22 Tid: 11:16:30
Trots allt som hänt går livet vidare. Man förväntar sig nästan att jorden ska stanna; ta en paus och låta en hämta sig lite och få perspektiv på saker och ting. Men det funkar inte så. Allting flyter på som vanligt; det är bara att anpassa sig och följa med strömmen. Därför kommer ett inlägg i vanlig matbloggaranda: en matig och god macka jag åt tidigare i veckan. Innan allting tog slut.
Vila i frid
Datum: 2010-05-21 Tid: 23:36:20
Min älskade farmor har äntligen fått somna in. Hon kämpade så ofattbart länge, men nu har hon fått sin sista vila. Hennes kropp var ett fängelse under så lång tid - nu är hon äntligen fri. Jag känner lättnad och tomhet på samma gång. Hålet jag haft i mig så länge har växt sig större. Bottenlöst. Du fattas mig.
För två somrar sen när mormor dog skrev jag en text till henne som stod med i dödsannonsen och som prästen läste upp på begravningen. När vi satt utanför farmors rum förut och väntade på att personalen skulle göra henne fin frågade mamma om jag hade skrivit något till farmor. Jag läste upp texten nedanför, och när jag tittade upp på pappa rann tårarna nerför hans kinder.
Dimman har lättat
Din himmel lyser klar
Jag blundar och minns Dig
Precis som Du var
Paus och brunch
Datum: 2010-05-20 Tid: 10:59:31
Baguette med skagenröra.
En knapp timme efter att jag skrev förra inlägget ringde sjuksköterskan. Läget hade försämrats och hon trodde att det inte var länge kvar. Vi åkte tillbaka direkt. Trots att farmors kropp är späd som en liten fågelunges, är hennes hjärta starkt som en björns. Hon kämpar fortfarande för sitt liv. Har så svårt att andas, får morfin för smärtan. Jag önskar jag kunde andas åt henne. Vid halv nio skjutsade pappa tillbaka mig till stan. Hade sovit max 40 minuter och slitits mellan... förtvivlan och förtvivlan... Lyckades sova en timme. Behövde en paus. Cyklade in till stan, åt frukost på City och sa hej då till Flacken som tog tåget tillbaka till Luleå igår.
Mamma och pappa är fortfarande kvar hos farmor. Spenderade natten hos henne. I morse var det riktigt kritiskt igen och sköterskan var övertygad om att det var slutet. Men farmor repade sig sakta, sakta. Jag satt vid hennes säng igår morse. Höll hennes hand, viskade att hon inte behövde kämpa längre; att det var okej att släppa taget - att hon inte behövde vara rädd. Det skär som en kniv i mig att se henne lida. Har inte orkat åka tillbaka igen. Vet inte om jag fixar det.
Har blivit lite si och så med maten också. Av förklarliga skäl känner jag inte alls för att äta just nu. Än mindre för att laga mat. Det går alldeles för länge mellan måltiderna. Ska i alla fall göra mig i ordning nu, cykla ner till Skeppet och trycka i mig lite brunch.
Mamma och pappa är fortfarande kvar hos farmor. Spenderade natten hos henne. I morse var det riktigt kritiskt igen och sköterskan var övertygad om att det var slutet. Men farmor repade sig sakta, sakta. Jag satt vid hennes säng igår morse. Höll hennes hand, viskade att hon inte behövde kämpa längre; att det var okej att släppa taget - att hon inte behövde vara rädd. Det skär som en kniv i mig att se henne lida. Har inte orkat åka tillbaka igen. Vet inte om jag fixar det.
Har blivit lite si och så med maten också. Av förklarliga skäl känner jag inte alls för att äta just nu. Än mindre för att laga mat. Det går alldeles för länge mellan måltiderna. Ska i alla fall göra mig i ordning nu, cykla ner till Skeppet och trycka i mig lite brunch.
Tack underbara ni för era fina kommentarer! ♥
Vaka
Datum: 2010-05-19 Tid: 02:50:47
Kom nyss hem. Suttit och vakat över farmor större delen av eftermiddagen och kvällen, med en paus för att äta lite och invänta att mamma kom tillbaka från sin (avbrutna) jobbresa. Finaste lilla farmor... I morgon (eller i natt om de ringer) åker vi tillbaka igen, för att hålla den tunnaste hand jag någonsin sett.
Det är ett hål i mitt hjärta.
Filfrukost
Datum: 2010-05-18 Tid: 18:26:24
Nånting har hänt. Jag som tidigare varit den ultimata frukostmänniskan har helt tappat aptiten på morgnarna. Förr när jag gick och la mig brukade jag längta efter att få äta frukost - nu får jag snarare tvinga i mig. Kan erkänna att det händer att jag hoppar över frukosten helt vissa dagar. Hoppas att det vänder snart; att äta en ordentlig frukost varje morgon är en fin vana jag inte vill bli av med. I lördags åt i alla fall jag och mamma frukost tillsammans. Lite extra lyx med färska jordgubbar. Somrigt.
En liten fundering
Datum: 2010-05-18 Tid: 00:30:41
En 12-åring eller en 21-åring?
Jag tänkte på en sak. Det här med att gå ut och äta lunch själv... Är det okej? Jag menar, är det nåt ni skulle kunna göra eller måste ni ha nån att luncha med? Funderar på att testa för första gången (i den här stan i alla fall, när jag bodde i Tyskland hände det ju då och då..) nu i veckan. Ta med en bok eller tidning så man inte ser lika ensam ut. Brukar ju alltid läsa tidningen annars när jag äter så det vore ju inget konstigt med det. Bättre det än att sitta och titta på en tom stol eller prata med Mållgan. Allvarligt talat, visst borde det inte va nåt problem att gå och äta på egen hand?
Vad tycker ni?
Grillad lax med baconlindad sparris och romsås
Datum: 2010-05-17 Tid: 14:42:43
Lördagens mysmiddag med mamma. Förra veckan sålde vi jättebillig färsk lax på jobbet: 79:-/kg, vilket är ungefär halva priset mot vad det brukar kosta. Mamma kom och handlade av mig och i lördags tillagade vi laxen. Först hade vi tänkt lägga den på utegrillen, men vädret tyckte annorlunda så det fick bli ugnsgrillad lax i stället. Men vad gjorde det när vi lyckades få den sådär perfekt saftig! Det är ju verkligen busenkelt att grilla lax. Receptet hittar ni här. Så gör vi på jobbet, och så brukar även jag göra hemma. Det finns förstås mängder av andra goda sätt att grilla lax på (t.ex. fylla den med massor av färska örter), men just den här varianten passar alldeles utmärkt till romsåsen vi serverade till. Gjorde på en höft, men det var ungefär som den här, men med en pressad vitlöksklyfta och citronpeppar i också.
Bröllopsmiddagen
Datum: 2010-05-16 Tid: 12:57:25
Förrätt
Laxbakelse med skaldjurssallad, handskalade räkor, färskrökt lax, rom och dekor.
Huvudrätt
Kalkonfilé, marinerad och ugnsgriljerad ungtupp med madeirakryddad gräddsås,
rotfruktsmuffins, rönnbärsgelé, fylld tomathalva och baconlindade haricots verts,
honungsrostade äppeltärningar och valnötter dekorerat med röda mangoldblad.
Efterrätt
Bröllopstårta med rosa marsipan, kaffe och valfria drycker
(i mitt fall: Baileys ← tack Fredrik).
Mingelbilder från Henriks & Josefinas bröllop, 13/5-10
Datum: 2010-05-16 Tid: 12:47:33
Letting go
Datum: 2010-05-16 Tid: 12:01:01
Igår ringde de igen. Om farmor. Ännu ett sånt samtal jag ständigt bävar inför att få. Hon hade inte ätit på två dagar, mådde illa och var inte kontaktbar. De ville bara förbereda oss på att tiden kan vara inne nu. Pappa är som sagt bortrest på golfresa. Det kändes inte jättekul att ringa och berätta. Trots att vi levt med det här så länge och hunnit förbereda oss i flera år nu, gör det fortfarande precis lika ont. Farmor har ett otroligt starkt hjärta och aldrig hade vi kunnat tro att hon fortfarande skulle vara i livet. Om man nu kan kalla det för ett liv... Det är ju inte farmor längre. Har inte varit det på väldigt, väldigt länge.
Middag med mamma
Datum: 2010-05-15 Tid: 14:19:12
Igår blev jag alltså bjuden på middag på Taket av mamma. Vi tog deras oxfilétoast båda två, och jag bytte ut pommesen mot grillad majskolv. Vi beställde även in vitlöksbröd som en liten aptitretare, men efter att ha väntat i nästan tio minuter började vi undra om det kanske blivit ett missförstånd. Precis innan vi skulle få vår huvudrätt kom servitrisen fram och bad om ursäkt för att det blivit fel i kommunikationen med köket, och om vi ville kunde vi få vitlöksbrödet samtidigt som den andra maten - naturligtvis utan att behöva betala för det. Maten var fantastiskt god och det var jättemysigt att gå ut och äta med mamma sådär. På Mors Dag är det min tur att bjuda på finmiddag.
Bacon- och kräftpasta
Datum: 2010-05-14 Tid: 16:06:36
Min lunch tidigare i veckan. Något av en kylskåpstömmarrätt. Hittade inspiration på Allt om Mat och anpassade sen efter vad jag hade hemma. Krämig och god vardagsmat. Ett glas vitt vin till och det hade nästan känts lite festligt.
Bacon- och kräftpasta, 2 portioner
2 portioner pasta
1 pkt bacon
½ burk kräftstjärtar i lake à 300 g
6 körsbärstomater
5 färska champinjoner
smör till stekning
½ msk balsamvinäger
½ tsk honung
4 bollar fryst spenat, tinad
1-2 msk hackad persilja
½ vitlöksklyfta
2½ dl grädde
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl riven parmesan
salt, svartpeppar
ev. 1 msk maizena
Koka pastan. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Låt kräftstjärtarna rinna av. Halvera tomaterna. Ansa svampen och skiva den. Fräs tomat och svamp i en klick smör i några minuter. Tillsätt balsamvinäger och honung och fräs ytterligare någon minut. Rör ner spenat och persilja. Pressa i vitlöken och häll på grädden. Smula ner buljongtärningen och låt puttra i ca 5 minuter. Vänd i bacon, kräftstjärtar och parmesan. Smaka av med salt och peppar och rör ev. ner maizena för tjockare konsistens.
Servera med pastan.
Bröllop
Datum: 2010-05-14 Tid: 13:08:42
Ber om ursäkt för att det varit lite tyst på bloggfronten, men det är av förklarliga skäl. Igår gifte sig Henrik, en av mina allra bästa vänner. Gårdagen är verkligen helt oförglömlig! Vackert bröllop, fantastiskt god mat, bästa tänkbara sällskapet och så en sjuhelsikes massa dans på det. Ett utförligare inlägg kommer vid ett senare tillfälle när jag återhämtat mig lite. Grattis finaste ni och tack för att jag fick vara en del av er stora dag!
Ikväll ska jag och mamma ut och äta. Jag ringde och bokade bord på The Roof förut. Pappa åkte på golfresa med några vänner tidigt i morse så jag och mamma är ensamma fram tills på söndag. Med andra ord har jag en riktig myshelg framför mig.
Marabou Polka
Datum: 2010-05-13 Tid: 00:01:23
Nu har jag också testat Marabou Polka. Den var god, men jag blev inte direkt eld och lågor av den. Var väl kanske inte helt oväntat, eftersom polkagrisar inte direkt är nåt jag går och längtar efter om dagarna. Smakade väldigt likt Marabou Mint, bortsett från att mintsmaken inte var lika framträdande. Men det var i alla fall fint med små krispiga rosaröda bitar inuti. Fast nä, hade gott klarat mig utan den här nya smaken. Jag menar, Marabou Mint fanns ju sen tidigare och är jag ute efter god mintsmak köper jag hellre den än polkachokladen.
Vad tyckte ni?
Mangokyckling
Datum: 2010-05-12 Tid: 12:54:45
Här kommer receptet på gårdagens lunch. Jag hade ingen färsk mango (eller fryst heller för den delen), men det går förstås precis lika bra utan. Åt fullkornscouscous till som jag hade lite grönsaksbuljong i och kryddade med provencalska kryddor. Gott! För att inte tala om kycklingen... Gör gärna extra sås, den är så god att man nästan vill sitta och sleva i sig den som soppa!
Mangokyckling, 4 portioner
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
smör till stekning
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 purjolök
2 dl crème fraiche
2 msk mango chutney
1 mango (kan uteslutas)
Dela filéerna i mindre bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Flytta över till en traktörpanna. Tillsätt sambal oelek, vatten, buljongtärning och soja. Koka under lock i ca 15 minuter. Strimla purjolöken grovt. Rör i purjolök, crème fraiche och mango chutney. Låt koka ihop i 5 minuter. Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Skär i bitar och rör ner i grytan.
Servera med ris, couscous eller liknande och en sallad.
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
smör till stekning
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 purjolök
2 dl crème fraiche
2 msk mango chutney
1 mango (kan uteslutas)
Dela filéerna i mindre bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Flytta över till en traktörpanna. Tillsätt sambal oelek, vatten, buljongtärning och soja. Koka under lock i ca 15 minuter. Strimla purjolöken grovt. Rör i purjolök, crème fraiche och mango chutney. Låt koka ihop i 5 minuter. Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Skär i bitar och rör ner i grytan.
Servera med ris, couscous eller liknande och en sallad.
Grillade serranolindade tigerräkor med halloumiost
Datum: 2010-05-11 Tid: 23:52:22
Det här kan va det absolut godaste jag vet. Både jag och mamma är helt tokiga i den här rätten, som ju är mitt bidrag till tapastävlingen. Receptet finns att läsa även där, men tänkte att det var lika bra att lägga upp det här också. För mig är det här riktig gourmetmat; det är en härlig lyxkänsla över det samtidigt som det är väldigt enkelt att göra. Vill man kan man servera med t.ex. wokade grönsaker för att på så vis göra det till en ordentlig middag. Har ni aldrig ätit tigerräkor (eller scampi som de också heter) förut måste ni lova att testa det här receptet, de är helt fantastiskt goda att grilla!
Grillade serranolindade tigerräkor med halloumiost, 4 portioner
16 stora råa tigerräkor, skalade
2 msk olivolja
1 msk hackad citronmeliss
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
8 skivor serrano
ca 200 g halloumiost
4-5 träspett
Tina räkorna om de är frysta och lägg träspetten i blöt. Hacka vitlök och citronmeliss fint och blanda med oljan. Smaka av med salt och peppar. Pensla eller doppa räkorna i marinaden och låt stå en stund. Dela skinkan i halvor så det blir 16 avlånga remsor. Linda in varje räka i en skinkremsa och trä upp på spetten. Sätt ugnen på grilläge, lägg spetten på galller med en vattenfylld långpanna under (eller lägg dem på utegrillen) och grilla räkorna tills de blivit rosa, ca 5 minuter. Vänd efter halva tiden. Dela osten i avlånga bitar och pensla med resten av marinaden. Ta ut räkorna när de är klara. Lägg osten på gallret och grilla tills den fått fina ränder. Lägg upp på tallrik, dra några varv med pepparkvarnen och dekorera med citronmeliss.
Servera med en klick sweet chilisås.
16 stora råa tigerräkor, skalade
2 msk olivolja
1 msk hackad citronmeliss
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
8 skivor serrano
ca 200 g halloumiost
4-5 träspett
Tina räkorna om de är frysta och lägg träspetten i blöt. Hacka vitlök och citronmeliss fint och blanda med oljan. Smaka av med salt och peppar. Pensla eller doppa räkorna i marinaden och låt stå en stund. Dela skinkan i halvor så det blir 16 avlånga remsor. Linda in varje räka i en skinkremsa och trä upp på spetten. Sätt ugnen på grilläge, lägg spetten på galller med en vattenfylld långpanna under (eller lägg dem på utegrillen) och grilla räkorna tills de blivit rosa, ca 5 minuter. Vänd efter halva tiden. Dela osten i avlånga bitar och pensla med resten av marinaden. Ta ut räkorna när de är klara. Lägg osten på gallret och grilla tills den fått fina ränder. Lägg upp på tallrik, dra några varv med pepparkvarnen och dekorera med citronmeliss.
Servera med en klick sweet chilisås.
Time flies
Datum: 2010-05-11 Tid: 13:25:00
Har precis ätit god lunch, hängt tvätt och svarat på mejl. Recept kommer antingen ikväll eller i morgon. Ska snart sticka iväg till jobbet, tillbaka vid 20.30. Kan inte riktigt fatta att det snart är torsdag, vet inte vart dagarna har försvunnit. På torsdag är det nämligen bröllop. Det är en av mina allra bästa killkompisar (killen till vänster) som gifter sig. Jag har aldrig varit på bröllop tidigare så det ska bli jätteroligt. Längtar!
Som sagt, vet inte alls vart tiden tar vägen. Måste rusa!
Tapastävling
Datum: 2010-05-10 Tid: 17:35:15
Loka
Datum: 2010-05-10 Tid: 13:23:41
Det slutade plötsligt regna och blev strålande solsken i stället. Passade på att hämta posten. Råkade trampa i hundbajs, tur att jag lånade mammas tofflor (bli inte arg när du läser det här, mamma!). Hade fått brev från Tyskland. Jobbade ju där för exakt ett år sen. De ville ha tillbaka ett sjukförsäkringskort jag tydligen ska ha fått. Det finns inget kort som ligger och samlar damm nånstans i Sverige i alla fall, så mycket kan jag säga. Har inget minne av att jag nånsin sett ett sjukförsäkringskort heller faktiskt. Nåja, får skicka iväg ett mejl och förklara läget. Frågan är bara om jag ska skriva på tyska eller engelska...
Hur som helst har jag åter igen intagit min plats i sängen med boken. En flaska Loka Päron har också anslutit. Är lite småförälskad i den. Tidigare har jag nästan uteslutande bara druckit Ramlösa, men så förra helgen kände jag att det var dags att vidga mina vyer lite och testa "nåt nytt". Vissa av Lokas smaker är dock lite för söta för min smak, vill ju inte att mineralvattnet ska smaka sötdricka.
Hur som helst har jag åter igen intagit min plats i sängen med boken. En flaska Loka Päron har också anslutit. Är lite småförälskad i den. Tidigare har jag nästan uteslutande bara druckit Ramlösa, men så förra helgen kände jag att det var dags att vidga mina vyer lite och testa "nåt nytt". Vissa av Lokas smaker är dock lite för söta för min smak, vill ju inte att mineralvattnet ska smaka sötdricka.
Vilken är er favoritsmak?
Chick lit
Datum: 2010-05-10 Tid: 12:34:18
Sitter i sängen, lyssnar på regnet och läser This Charming Man. Har läst den förut, men det var längesen (2008?). Det är ingen typisk Marian Keyes-bok som är sådär lagom lättsmält rakt igenom, utan den här går djupare och sätter sina spår. Vissa avsnitt gör mig riktigt illa till mods. Särskilt de som handlar om Marnie. Men jag gillar boken. Den är full av humor, samtidigt som den är fruktansvärt hemsk och mörk.
Har ni läst den?
Vad tyckte ni?
Vad tyckte ni?
Wishful thinking
Datum: 2010-05-09 Tid: 20:01:38
Om jag fick bestämma hur jag skulle spendera den här söndagskvällen hade det varit precis som på bilden: i Karins soffa i Uppsala under en filt framför en lättsmält film, med handen i ostbågsskålen.
Älskar lördagar
Datum: 2010-05-08 Tid: 16:15:34
Jag har fått inbjudan att vara med i en tävling där det gäller att komponera en tapasrätt som passar till ett särskilt vitt vin. Har precis avnjutit mitt bidrag och kommer lägga upp receptet här så småningom. Har lagt upp ett liknande recept tidigare, men gjorde några små ändringar den här gången. Ni får se till veckan!
Nu ska jag hoppa in i duschen och sen göra mig i ordning för några glas vin i goda vänners lag. Visst är lördag veckans absoluta höjdpunkt?
Lugn fredag
Datum: 2010-05-07 Tid: 15:44:58
Första fredagen på väldigt länge som jag är ledig. För en gångs skull har jag ingenting planerat heller. Några vänner vill ha med mig på en liten hemmafest och dricka vin, men jag har snarare siktet inställt på en lugn hemmakväll framför en film med handen i godis-/chips-/ostbågspåsen. I morgon däremot kanhända att det blir ett glas vin eller två. Vinsuget brukar nämligen komma som ett brev på posten så fort det börjar närma sig lördag kväll.
Vad har ni för planer för helgen?
Såg att mitt förra inlägg hamnat på blogg.se's framsida.
Tack Karin, det var en fin start på helgen!
Tack Karin, det var en fin start på helgen!
Kycklingsallad med caesardressing
Datum: 2010-05-06 Tid: 21:16:18
Den här salladen åt jag till middag häromdan. Gjorde en enkel variant på caesardressing till som blev jättegod. Och så fetaost förstås. Får visst aldrig nog av det.
Kycklingsallad med caesardressing, 1 portion
¼ grillad kyckling
¼ påse blandsallad
¼ rödlök
5 körsbärstomater
5 sugar snaps
50 g fetaost
Caesardressing
3 msk majonnäs
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan
1 liten vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Skölj salladen och grovhacka den ev. Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Lägg sallad, rödlök, tomater, sugar snaps och kyckling i en skål och blanda runt. Smula över fetaosten.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med svartpeppar. Ringla över salladen och servera direkt.
¼ grillad kyckling
¼ påse blandsallad
¼ rödlök
5 körsbärstomater
5 sugar snaps
50 g fetaost
Caesardressing
3 msk majonnäs
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan
1 liten vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Skölj salladen och grovhacka den ev. Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Lägg sallad, rödlök, tomater, sugar snaps och kyckling i en skål och blanda runt. Smula över fetaosten.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med svartpeppar. Ringla över salladen och servera direkt.
Snart kanske jag kan börja laga mat igen
Datum: 2010-05-06 Tid: 08:14:04
Ska snart cykla iväg, jobbar 9-18. Men vet ni vad? Elektrikern kommer eventuellt hit idag, så med lite tur kommer vi från och med idag kunna börja använda nya spisen och ugnen. Äntligen! Som jag har längtat. Håller tummarna för att det är fixat när jag kommer hem.
Lyxiga kräftstjärtsmackor
Datum: 2010-05-05 Tid: 13:49:02
Den här mackan åt jag till lunch alldeles nyss. Hade tänkt ha stenbitsrom på toppen också, men tyvärr hade vi ingen hemma så jag fick klara mig utan den här gången. Så gott!
Lyxiga kräftstjärtsmackor, 2 st
2 skivor valfritt bröd
½ burk kräftstjärtar à 300 g
2 mogna avokador
2 msk citronsaft
1-2 krm cayennepeppar
salt
Garnering
gräddfil
stenbitsrom
rödlök
dill
gräslök
Låt kräftstjärtarna rinna av. Mosa avokadorna tillsammans med citronsaften. Smaka av med cayennepeppar och salt. Fördela avokadoröran på brödskivorna. Lägg på de avrunna kräftstjärtarna och toppa med gräddfil, rom, rödlök och örter.
2 skivor valfritt bröd
½ burk kräftstjärtar à 300 g
2 mogna avokador
2 msk citronsaft
1-2 krm cayennepeppar
salt
Garnering
gräddfil
stenbitsrom
rödlök
dill
gräslök
Låt kräftstjärtarna rinna av. Mosa avokadorna tillsammans med citronsaften. Smaka av med cayennepeppar och salt. Fördela avokadoröran på brödskivorna. Lägg på de avrunna kräftstjärtarna och toppa med gräddfil, rom, rödlök och örter.
Krämig pastasallad
Datum: 2010-05-04 Tid: 13:55:14
När jag ser den här bilden kan jag riktigt höra mammas röst i huvudet: "Men Malin, måste du alltid blanda ihop allt till en enda röra? Kan du inte lägga upp det fint på tallriken i stället?" Och hon har en poäng. Jag har en tendens att gegga ihop min mat, men det är ju så jag vill ha den. Ska jag t.ex. äta pasta med skinksås rör jag oftast ner pastan i såsen, vilket gör att bilderna kanske inte alltid blir de mest smickrande. I det här fallet hade det nog varit bra att fota pastasalladen innan jag rörde ner pesto och crème fraiche, just för att det knappt går att urskilja vad bilden föreställer. (En annan bra grej hade väl kanske varit att fota innan jag började äta, men det där är så lätt att glömma när man är hungrig...).
Salladen innehöll i alla fall:
- grillad kyckling
- pasta
- rödlök
- sugar snaps
- körsbärstomater
- gurka
- röd tomatpesto
- crème fraiche
- svartpeppar
- provencalska kryddor
Salladen innehöll i alla fall:
- grillad kyckling
- pasta
- rödlök
- sugar snaps
- körsbärstomater
- gurka
- röd tomatpesto
- crème fraiche
- svartpeppar
- provencalska kryddor
Ben & Jerry's Fairly Nuts
Datum: 2010-05-03 Tid: 19:47:17
Förra veckan lyxade jag till det lite och testade senaste tillskottet bland B&J's smaker. Hade höga förväntningar, men nja, tyvärr levde nog inte glassen riktigt upp till dem. Den var god, men inte lika god som jag hade hoppats på. Nästan lite för söt faktiskt. Smakade lite väl mycket kola för min smak, hade varit gott med något som bröt av, i stället för de kanderade mandlarna som bara gjorde det hela ännu sötare.
Har ni testat?
Walles 20-års fest
Datum: 2010-05-03 Tid: 12:38:51
På väg till Lersjön. Ser ju lagom pepp ut. Men skenet bedrar.
Det bjöds på jättegod mat. Smörgåstårta med skaldjur, exotiskt uppläggningsfat,
bröd, kex, ost, pastasallad med kyckling & pesto och så vin/öl/alkoholfritt till maten.
Mina bordsgrannar Emma S och Linn, klasskompisar från gymnasietiden.
Emma R och jag, även hon en f.d. klasskompis.
Presentöppning.
Och så lite mingelbilder.
Bilder från festen i lördags. Först och främst vill jag säga tack till Therese för en toppenkväll. ♥ Allt var verkligen jättebra fixat. Vägbeskrivning (de utsatta ballongerna var välbehövda om vi säger så...), mat, tävling, musik och dans. Sen var det extra roligt att träffa mina gamla klasskompisar Emma S, Emma R och Linn. Minns knappt när vi sågs sist. Hoppas inte det dröjer lika länge till nästa gång. Helgen var i alla fall riktigt fin, och om nästa blir hälften så bra är jag nöjd.
Middag med tjejerna på The Roof
Datum: 2010-05-02 Tid: 16:42:59
Sötaste Walle.
Carro & Malin.
Vi beställde in en flaska vin (och sen en till...) att dela på.
Carro, Malin och Elin W åt mozzarellagratinerad oxfilétoast med
svampstuvning, pommes och bearnaisesås.
Jag & Walle tog örtslungad pappardellepasta med grillat kycklingbröst
i en krämig vitlökssås smaksatt med soltorkade tomater.
Elin Ö åt gratinerat tortillabröd med kycklingfilé, rödlök, mozzarella, ananas,
jalapeños och paprika och till det salsa och guacamole.
Mitt i maten.
I fredags hade vi bokat bord på The Roof. Jag jobbade till åtta (eller 19.45, har så snälla kolleger att de släppte iväg mig tidigare) och tog sällskap med Walle till Taket. Efter ett tag anlände resten av tjejgänget och det var dags att beställa mat. Som vanligt hade jag enormt svårt att bestämma mig för vad jag skulle ta. Var helt utsvulten och tyckte att allt lät fantastiskt gott. Till slut blev det i alla fall pastan som jag hade spanat in mig på tidigare och jag ångrar mig inte - den var kanongod! Fick smaka på den mozzarellagratinerade oxfilétoasten också och även den var super. Alla verkade nöjda och gav tummen upp för maten. Det var verkligen ett perfekt sätt att avsluta en jobbvecka och sparka in helgen på. Måste göras om snarast!
Kycklingmackor
Datum: 2010-05-01 Tid: 10:13:22
Efter att vi gjorde Flygande Jakob blev det kvar nästan en hel påse jordnötter. Den har använts flitigt till såna här mackor. Supergoda och lite matiga sådär. Man kan förstås toppa med stekt bacon, champinjoner och banan också om man vill ha det ännu matigare (och mer likt min Flygande Jakob). Då kan ju mackorna få fungera som lunch i stället för mellis.
Kycklingmackor
valfritt gott bröd, t.ex. ciabatta
röd pesto
grillad kyckling el. stekt kycklingfilé i bitar
tomat
ananas
gräddfil
jordnötter
curry
svartpeppar
Dela brödet i två. Bred röd pesto på båda. Fördela bitar av kyckling ovanpå. Skiva tomaten och lägg på den och ananasen. Klicka på gräddfil och toppa med jordnötter. Pudra över curry och dra några varv med pepparkvarnen.