Förra veckan
Datum: 2011-06-29 Tid: 09:11:00
Sudda sudda sudda sudda bort din sura min.
Favoritchipsen: Estrella Hot Sweet Chili. Så goda till vitlöksdipp!
Förra onsdan spenderade jag kvällen hos Elin. Vi kollade film och snacksade. Mys!
Idag spås det bli sol HELA dagen, och det firar jag med förlängt jobbpass:
11-17 blev plötsligt 10-19.18. Är inte alls bitter...
Njut av solen åt mig också!
Hjortronsås till lax
Datum: 2011-06-28 Tid: 16:22:17
Vi har ju en förkärlek till grillad lax här hemma, men på midsommar bröt vi trenden och köpte kallrökt i stället. Till det gjorde jag en god hjortronsås. Snacka om att det finns smaker som gifter sig! Gott med kall mat i sommarvärmen också. Såsen åts med andakt – den var nämligen vansinnigt dyr. På Coop kostade en burk sisådär 50 kr tror jag, men den var helt slut. Jag blev nästan lite knäsvag när jag fick se priset inne på Ica: knappt 70 (!) kr för en burk på 400 g. Inte mycket att göra, det var ju den enda som fanns... Men kostar det så smakar det, och det smakade åtminstone fantastiskt!
Hjortronsås till lax
2-3 dl crème fraiche
2-3 msk hjortronsylt
salt, svartpeppar
Blanda crème fraiche och sylt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt och dra åt sig smakerna en stund innan servering.
Krämig potatissallad med parmesan
Datum: 2011-06-27 Tid: 19:25:54
Har du kvar överbliven färskpotatis efter midsommarhelgen? Här kommer ett förslag på vad du kan göra med den: en krämig potatissallad med massor av god parmesan. Det går förstås lika bra att göra den här potatissalladen med dagsfärsk potatis, bara man låter den kallna. Den är god både kall och ljummen. Vill man äta den kall är det bara att låta oströran svalna innan den blandas med potatisarna. Testa själva, supergott till grillat! Inspirationen till receptet fick jag från lokaltidningen Arvika Nyheter, och som vanligt är måtten allt annat än exakta utan mer en fingervisning.
Krämig potatissallad med parmesan, ca 4 portioner
ca 20 små kokta kalla färskpotatisar
6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven parmesan
salt, svartpeppar
persilja
Skiva schalottenlökarna och vitlöken. Stek dem glansiga i lite matfett i en stekpanna. Rör ner grädde och crème fraiche. Tillsätt parmesan och låt sjuda tills osten smält och det tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar.
Skiva potatisarna och blanda med röran. Strö över lite hackad persilja vid servering.
Krämig potatissallad med parmesan, ca 4 portioner
ca 20 små kokta kalla färskpotatisar
6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven parmesan
salt, svartpeppar
persilja
Skiva schalottenlökarna och vitlöken. Stek dem glansiga i lite matfett i en stekpanna. Rör ner grädde och crème fraiche. Tillsätt parmesan och låt sjuda tills osten smält och det tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar.
Skiva potatisarna och blanda med röran. Strö över lite hackad persilja vid servering.
Sju veckor
Datum: 2011-06-27 Tid: 00:55:52
Att bre en smörgås kräver uppenbarligen full koncentration.
Nu är det slut på ledigheten. I morgon börjar mitt sju veckor långa sommarvikariat. Klockan ringer strax före fem, om sisådär fyra timmar alltså. Det känns verkligen helt fantastiskt... Mina sovvanor har tyvärr inte blivit ett dugg bättre, och jag kommer antagligen vara en död säl i morgon när jag kommer hem från jobbet runt halv fyra, men förhoppningsvis orkar jag slänga upp ett recept här senare på kvällen. Jag och mamma gjorde en helt fantastiskt god potatissallad igår, och jag bakade dessutom en finfin tårta (länk) som ni inte får missa.
Hoppas att ni haft en fin helg! Nu ska jag släcka ner och hoppas att jag är pigg när jag vaknar – och att dagen går fort. Det gör ont i mitt soldyrkarhjärta att veta att det ska bli fint väder nu, lagom tills jag börjar jobba. Varför är jag inte förvånad...
Hoppas att ni haft en fin helg! Nu ska jag släcka ner och hoppas att jag är pigg när jag vaknar – och att dagen går fort. Det gör ont i mitt soldyrkarhjärta att veta att det ska bli fint väder nu, lagom tills jag börjar jobba. Varför är jag inte förvånad...
Midsommaraftonsfirandet
Datum: 2011-06-27 Tid: 00:42:40
Efter kalaset (länk) tidigare under dagen bytte jag om till nåt lite mer väderanpassat.
Kvällen inleddes sen hos Andreas.
Någon timme senare åkte PS3:an fram. Var så längesen sist jag körde SingStar, alltid lika roligt!
Här tror jag att jag och Mattis sjöng "A Total Eclipse of the Heart".
Sen gick vi vidare till Sofie där det riktiga midsommarfirandet ägde rum. Kom precis lagom till efterrätten.
Kolla fatet med de chokladdoppade jordgubbarna! Till vänster i bild skymtar ännu ett fat med vit choklad.
Efterrätten. Jordgubbar doppade i vit choklad och en klick turkisk yoghurt.
Jag älskar ju som bekant vit choklad så det här var en riktig fullträff!
Tidigare i kväll...
Datum: 2011-06-25 Tid: 20:49:36
Midsommarkalas på Dömle Herrgård
Datum: 2011-06-25 Tid: 11:44:08
Igår var jag på Dömle Herrgård för att fira min morbror som fyllde år.
Herrgården var verkligen slående vacker, både på utsidan och insidan. Sån där gammaldags stil som jag älskar,
med högt i tak, stora tavlor med guldramar, kristallkronor osv...
Hela lilla släkten var samlad. Vid mitt bord satt bl.a. Andreas, pappa och Maria, min kusins fru.
Jag & pappa diskuterade vem som skulle köra hem. Efter många om och men blev det jag som fick dricka vin till maten.
Och maten sen... Den passade mig perfekt! Det var buffé med en hel uppsjö av olika laxsorter: gravad, kall-/varmrökt,
paté. Matjesilltårta, diverse sillsorter, räkor, räkröra med svart kaviar, nybakat bröd med smör och lagrade ostar.
Min första tallrik bestod av enbart kallrätter. En mix av havets läckerheter.
Sen fanns det även en varm del med färskpotatis, fläskfilé, köttbullar, prinskorv och nån slags tomatsås med valnötter.
På min andra tallrik fanns det lite från den varma buffén men missade tyvärr att ta kort på det.
Så gott!
Räkröran med svart kaviar var nog min favorit.
Efter maten bjöds det på kaffe och tårta på övervåningen.
Andreas tog en oerhört bra (haha!) bild på mig och mina föräldrar.
Efter kaffet och tårtan gick vi ut i trädgården där det var fullt pådrag med tipspromenad, lekar, midsommarstång, korvförsäljning osv. Strax därefter begav vi oss hemåt, jag och Andreas hade nämligen ännu ett midsommarfirande som väntade...
Trevlig midsommar på er!
Snälleröds ekologiska snapsar
Datum: 2011-06-23 Tid: 12:12:32
Fick hem ett varuprov på Snälleröds ekologiska snapsar såhär lagom till midsommar. De kom i ett fint litet 5-pack och jag tycker de är så söta att de till och med funkar som prydnad. Så söta att jag egentligen inte vill dricka upp dem. De fem olika smakerna är: Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit, Mäskdrängens Akvavit, Herr Berntsons Besk och Jungfruns Brännvin. 5-packet finns i alla Systembolagets butiker och kostar 119 kr. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i snaps, men visst kan det bli nån ibland vid såna här högtider. För att uttrycka sig lite fyndigt: det hör ju till när man äter sill.
Hur är det med er, brukar ni dricka snaps på midsommar?
Tranbärskakor med vit choklad
Datum: 2011-06-23 Tid: 08:11:00
Igår skrev jag att jag hade bakat kakor med tranbär. Tadaa, här är de! Vit choklad och tranbär är ju erkänt gott, och vem gillar inte småkakor? Goda blev de, men i ärlighetens namn hade jag faktiskt väntat mig att de skulle bli ännu lite godare. Tyckte att de blev lite smaklösa. Kanske hade jag för höga förväntningar, kanske lät jag dem inte svalna tillräckligt innan jag åt... Receptet hittade jag hos Söta saker.
Tranbärskakor med vit choklad, 12-16 st
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
50 g vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°C. Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och rör ordentligt. Hacka chokladen grovt och rör ner tillsammans med bären. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Forma till bollar med hjälp av två skedar (eller klicka ut smeten) och lägg brett isär på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till ldem lite och grädda sen i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Update
Datum: 2011-06-22 Tid: 16:19:36
Idag har jag bakat kakor med tranbär.
Nu sitter jag och slöläser chic lit (önskar så att den var på engelska) i väntan på att...
... det ska bli kväll, då jag ska se film (och äta massor med snacks!) med min fina Elin. ♥
Baconlindad kycklingfilé med vitlöksgömma
Datum: 2011-06-21 Tid: 10:31:32
Det har inte blivit mycket grillat den senaste tiden. Vädret har inte direkt lämpat sig för det. Finns inget tristare än när det växlar mellan strålande solsken och ösregn under en och samma dag, det kan väl åtminstone bestämma sig och hålla sig till en åt gången? Hur som helst, kände att jag behövde fräscha upp grillminnet lite. De här bilderna är tagna för nån vecka sen, en sån där underbar sommarkväll. Den minsta kycklingbiten är fylld med pesto i stället för vitlöksost, av den enkla anledningen att vi inte hade vitlöksost så det räckte. Men vad gjorde det, pestofylld kyckling går heller inte av för hackor! Och den här vitlöks- och örtkycklingen... Vad ni än gör – snåla inte med osten!
Baconlindad kycklingfilé med vitlöksgömma, 3-4 portioner
4 kycklingfiléer
örtkryddor (t.ex. persillade eller provencalska örtkryddor)
svartpeppar
1 burk Bonjour vitlöksost
1 pkt bacon
Skär ett (eller flera beroende på filéernas storlek) snitt i kycklingfiléerna så det blir som en ficka. Krydda både insidan och utsidan med örtkryddor och peppar. Fyll fickorna med rikligt med vitlöksost. Dela baconskivorna på längden och linda in kycklingen i dem. Grilla tills kycklingen är färdig, tar olika länge beroende på filéernas tjocklek och hur varm grillen är, men ca 20 minuter (10 minuter på varje sida). Kontrollera att köttsaften är klar och att köttet inte är rosa.
Det går även bra att köra dem i ugnen i stället, 225°C i ca 20-30 minuter.
4 kycklingfiléer
örtkryddor (t.ex. persillade eller provencalska örtkryddor)
svartpeppar
1 burk Bonjour vitlöksost
1 pkt bacon
Skär ett (eller flera beroende på filéernas storlek) snitt i kycklingfiléerna så det blir som en ficka. Krydda både insidan och utsidan med örtkryddor och peppar. Fyll fickorna med rikligt med vitlöksost. Dela baconskivorna på längden och linda in kycklingen i dem. Grilla tills kycklingen är färdig, tar olika länge beroende på filéernas tjocklek och hur varm grillen är, men ca 20 minuter (10 minuter på varje sida). Kontrollera att köttsaften är klar och att köttet inte är rosa.
Det går även bra att köra dem i ugnen i stället, 225°C i ca 20-30 minuter.
Frödinge Vaniljdröm Jordgubb & Vaniljkräm
Datum: 2011-06-19 Tid: 15:12:22
Den här pajen fanns med i goodie bagen man fick efter Vårruset (länk). Nu var det ju ett tag sen jag åt den, men om jag inte kommer ihåg helt fel så tyckte jag att den var riktigt god. Eftersom pajen är fylld med vaniljkräm behövs ingen extra vaniljsås till utan den är god precis som den är. Rikligt med jordgubbar. Rätt söt, men det gillar ju jag. Smidigt att ta med sig på picknicken eller utflykten också. Tummen upp från mig.
Har ni testat?
What are words if you really don't mean them when you say them?
Datum: 2011-06-18 Tid: 13:10:14
"God's finger touched him, and he slept"
Datum: 2011-06-18 Tid: 09:51:39
Igår var jag på begravning för min gammelfarbror. Det regnade hela dagen. Jag kände honom inte särskilt väl, men tårarna trillade ändå. Det gör så ont att se andra ledsna. På alla begravningar jag varit på har det alltid varit ett extra tårdrypande farväl framme vid kistan som berört mig lite extra. Så även igår. Då rann tårarna stilla längs mina kinder...
Det är skönt att få sätta sig tillsammans i församlingshemmet efteråt, äta lite mat, umgås och få ett ljust och fint minne med sig hem. Gör verkligen stor skillnad än att bara sätta sig i bilen och åka hem direkt efter begravningsakten. Igår bjöds det på lite kallskuret och potatissallad. Efteråt blev det kaffe och gräddtårta, med stora härliga jordgubbar. Gräddtårta brukar annars inte va nån favorit hos mig, men den här var riktigt god.
Vila i frid.
Smörstekt sparris
Datum: 2011-06-17 Tid: 01:59:59
Vad tycker ni om sparris? Själv gillar jag det skarpt! Färsk sparris är fina grejer. Halloumiost också. Hade inte varit fel med bacon- eller rökta laxskivor lindade runt sparrisen, gärna grillad, och sen toppat med lite flagad parmesan. Att så lite kan bli så gott... Den här gången fick det bli vad som fanns hemma. Stekt sparris med halloumiost. Sen kom jag på att chèvrekräm hade varit gott till. En fördel hade förstås varit om jag haft chèvre hemma. Det hade jag tyvärr inte. Men gorgonzola däremot, det fanns det en bit av i kylen. Så då fick det bli en liten ädeloströra i stället med gorgonzola, crème fraiche och svartpeppar. Inte så dumt det heller. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det finns ingenting som heter för mycket ost.
Smörstekt sparris
1 knippe färsk grön sparris
smör till stekning
flingsalt
svartpeppar
parmesan
Skär bort den nedersta delen på sparrisarna. Skala ev. stjälkarna med en potatisskalare om de är grova. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek sparrisarna på medelhög värme tills de blivit lagom mjuka (inte för sladdriga, de ska fortfarande ha kvar lite spänst) och fått lite färg. Skaka pannan då och då så att de inte bränns. Strö över salt och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg upp på tallrikar och hyvla eller riv över parmesan.
Greenall's Gin & Tonic
Datum: 2011-06-17 Tid: 01:31:27
För ett tag sen fick jag hem två flaskor av Greenall's Gin & Tonic. Den ena försökte jag dricka upp själv, men konstaterade ganska snabbt att det inte var nåt för mig. Det visste jag egentligen redan innan, G&T har aldrig varit en favorit hos mig. Pappa har bjudit mig på det här hemma några gånger och jag tycker alltid att det är för beskt. Hur som helst, för att ge den här drycken en chans lät jag min kompis Johan (som alltså gillar G&T) testa den andra burken. Utav 10 möjliga poäng gav han den en 6:a. Han sa att den var väldigt lättdrucken, men om det var Gin & Tonic man ville ha så höll den inte riktigt måttet. Att blanda själv är alltså godare. Och väldigt enkelt. Det enda man behöver är ju – inte helt oväntat – gin och tonic.
Annars kan jag tycka att konceptet med såna här färdigblandade drycker på burk är bra: de är ju väldigt smidiga att ta med sig. Samtidigt är jag inte så mycket för att ta genvägar när det är så enkelt redan från början. Att blanda gin och tonic på egen hand behöver man inte direkt va kärnfysiker för att klara. Sen kan man ju välja själv då hur starkt man vill att det ska vara och hur mycket tonic det ska smaka. Å andra sidan kanske inte alla har gin hemma och dricker det så sällan att det känns bortkastat att köpa en flaska, och då är det ju bra med såna här produkter.
Greenall's skriver själva att "drycken har en välbalanserad smak med inslag av enbär tillsammans med tonic och citrus med en harmonisk och mjuk avslutning." Kanske finns det nån G&T-älskare därute som vill testa? Eller nån som aldrig smakat och tycker att det verkar gott? I så fall finns burkarna att köpa för 25:-/st på Systemet.
Mys med tjejerna
Datum: 2011-06-16 Tid: 11:09:39
Emily, Elin W, Carro och Karin fixade och donade i köket, själv satt jag i soffan och tittade på.
Ursäktar mig med att Emilys båda katter krävde min uppmärksamhet och ville ligga i mitt knä.
Godsakerna dukades upp.
Emily hade gjort ananaspaj, receptet hittar ni här (länk).
Kexen i mitten, Tuc med paprika, var supergoda ihop med brieost.
Ananaspaj med vaniljvisp. Avis?
Igår kväll var jag och resten av tjejgänget hos Emily. Det blev lite knyt, och var precis lika mysigt som det alltid är när vi ses. Så roligt att alla faktiskt kunde komma också, trots att det var helt spontant! Visserligen hann inte alla ses samtidigt, Elin W och Malin B hann åka hem innan Elin Ö kom, men ändå... Det här gör vi om snart, eller hur? ♥
Gratitude is the memory of the heart
Datum: 2011-06-15 Tid: 11:09:38
Igår förmiddags slängde jag ihop ett gäng (fula) kolakakor till kaffet. Receptet på kakorna hittar ni här (länk). Sen åkte jag och Karin in till stan, strosade runt i affärer och mötte upp Ida på Sunday's. Vi tre gick ju i samma klass på gymnasiet, fint att fortfarande hålla kontakten. Det är fyra år sen jag tog studenten. Skrämmande hur fort tiden går! Samtidigt har jag gjort så mycket under de här åren: varit på semester med Karin på Cypern, bott i Stockholm och pluggat japanska, jobbat på hotell i Norge, varit servitris och cafébiträde i Tyskland, flyttat till Göteborg och börjat läsa till logoped. För att inte tala om alla känslomässiga berg- och dalbanor jag varit med om. Nya vänner jag fått, och vänner jag förlorat. Människor jag älskat som gått bort. Har varit på tre begravningar och ett bröllop. På fredag ska jag på en till begravning…
När jag blir nostalgisk är det så skönt att ha bloggen. Behöver bara kika lite i arkivet för att fräscha upp minnet igen. Fina fina bloggen. Fina fina läsare. Tack för att ni finns! ♥
När jag blir nostalgisk är det så skönt att ha bloggen. Behöver bara kika lite i arkivet för att fräscha upp minnet igen. Fina fina bloggen. Fina fina läsare. Tack för att ni finns! ♥
Sweet chilisås med vitlök
Datum: 2011-06-14 Tid: 22:13:19
Här kommer receptet på dippsåsen jag gjorde i fredags. Den passar som sagt lika bra till kött som till skaldjur. För att inte nämna chips. En superbra allroundsås med andra ord! Hur mycket sweet chilisås man vill ha är en smaksak, man får pröva sig fram helt enkelt.
Sweet chilisås med vitlök
2-3 dl crème fraiche
2-4 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
Blanda crème fraiche och sweet chilisås. Pressa ner vitlöken och smaka av med svartpeppar. Låt stå och dra i kylen en stund.
Nom nom nom!
Datum: 2011-06-13 Tid: 20:44:44
Så var det ju det här med dagen efter-mat. Jag gör alltid två pizzor i en, den ena sidan med skinka, ädelost, oliver, tomater och philadelphiaost. På med ruccola och balsamico efter gräddning. Den andra med kebabkött, champinjoner, tomater, philadelphiaost, oregano och kebabsås. Plus riven ost i form av mozzarella och vanlig "pizzaost" på båda. Svårslaget.
Happiness!
Datum: 2011-06-13 Tid: 20:33:00
Ett sånt här "honest-to-God-leende" lockar alltid mina fina vänner fram.
Bästis! ♥
Mattis bjöd mig på en jordgubbsdrink på Bryggan. Nom nom!
Vinnarna
Datum: 2011-06-13 Tid: 19:17:49
Blev visst ett litet blogguppehåll. Lätt hänt när man spenderar lördagen med fina vänner och dansar långt in på småtimmarna. Bildregn kommer. Men nu var det inte det jag skulle skriva om… Vinnarna i de båda tävlingarna här på bloggen är utsedda:
Grattis Linnea, ett produktkit från Toppits är snart på väg hem till dig!
Grattis Evelina, ett skepp kommer lastat med 10 flaskor Magic!
Plocktallrik
Datum: 2011-06-11 Tid: 12:15:53
Dippsås, räkor, halloumi & grilloumi, fransk lantsalami, lufttorkad skinka och grillad kyckling.
Brieost, gorgonzola, vindruvor, avokado, galiamelon, kex och baguette.
Gottetallrik!
Hade längtat så efter halloumiost!
Dippsåsen jag gjorde passar lika bra till räkor som till kyckling.
Vi hade även lite annat gott i form av fetaostfyllda inlagda champinjoner,
soltorkade tomater, marinerade vitlöksklyftor och svarta oliver.
Ett litet bildregn från min och mammas myskväll igår. Älskar sån här plockmat där man kan sitta och äta länge länge! Drack ett gott rödvin till och slökollade på film. Perfekt kväll helt enkelt. ♥
Köttfärssås och påminnelse om tävlingar
Datum: 2011-06-11 Tid: 10:25:59
Jag fick en fråga om jag inte kunde lägga upp receptet på min köttfärssås. Eftersom det var ett tag sen, och jag inte använde några mått utan helt enkelt tog av vad som fanns i lägenheten i Göteborg, är jag inte helt säker på vad eller hur mycket jag hade i. Men jag gissar att det var ungefär såhär.
Tänkte även påminna om tävlingarna som pågår här på bloggen. Det är inte så många som lämnat bidrag så chansen att vinna är stor!
Idag är sista dagen att tävla om energidryck från Magic, för att komma till tävlingen klickar du { här }
I morgon är sista dagen att tävla om produkter från Toppits, för att komma till tävlingen klickar du { här }
LCHF-frukost
Datum: 2011-06-10 Tid: 14:21:09
Nu äter inte jag enligt LCHF egentligen, men min frukost brukar va rätt LCHF-vänlig. I alla fall såhär års. Ingen gröt alltså och inget bröd eller flingor heller, utan det brukar oftast bli fil med tärnat äpple och bär, toppat med olika frön och nötter, och en sån tallrik ni ser på bilden. Fil är perfekt eftersom jag vill ha nåt friskt och uppiggande på morgonen, och har man frukt och bär i blir det lite lagom sött helt naturligt. Sen brukar jag komplettera med ägg för att stå mig bättre. Yum!
I kväll ska jag och mamma ha myskväll. Pappa jobbar 11.30-23.30 (stackare!) så vi är ensamma hela kvällen. Det blir plocktallrik med massor av godsaker och så ska vi kika på nån mysig film. Viasat har nån kampanj just nu med ett antal filmer man kan ladda ner helt gratis. Har redan sett Fjärilen i glaskupan, The Last Song, The Private Lives of Pippa Lee och Out of Time.
Har ni inte sett Fjärilen i glaskupan kan jag verkligen rekommendera den! En klasskompis tog upp den under en föreläsning i våras och jag blev så glad när jag hittade den bland Viasats gratisfilmer. Den bygger på en sann berättelse om Jean-Dominique Bauby som var chefredaktör på Elle när han fick en stroke, bara 43 år gammal. När han vaknar upp på sjukhuset är han mentalt intakt, men totalförlamad i hela kroppen förutom ögonen, s.k. locked-in-syndrom, och kan bara kommunicera med hjälp av blinkningar och ögonrörelser. Jag kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste kännas! Filmen var extra intressant för mig eftersom han får hjälp av en logoped. Vill inte berätta mer ifall nån tänkt titta på den, så vill ni veta hur det går – se den!
Unbreak me
Datum: 2011-06-10 Tid: 12:44:10
Bild: we ♥ it
Vaniljsmulrutor
Datum: 2011-06-09 Tid: 09:56:00
Lättbakade småsega kakor med knaprig topping. Låter inte helt fel eller hur? Jag hade ingen liten långpanna utan gjorde 1½ sats och då blev det (nästan) en vanlig långpanna. Ha gärna i lite extra vaniljsåspulver och vaniljsocker för tydligare vaniljsmak, och snåla inte med smulorna – det är de som är godast! Att trycka ner lite frukt eller bär, eller kanske ha på ett lager av nån god marmelad under smultäcket vore nog heller inte så dumt. Kakorna blir extra goda av att få stå i kylen och gotta till sig lite, då blir de sådär sega som jag gillar. Receptet hittade jag i en av mammas gamla tidningar, där den enda ändringen var att jag pudrade över florsocker på mina kakor.
Vaniljsmulrutor, ca 20 st
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ dl vaniljsåspulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör
2 ägg
1½ dl mjölk
florsocker att sikta över
Sätt ugnen på 225°C. Smörj och mjöla en liten långpanna (ca 22x32 cm) eller klä den med bakplåtspapper. Hacka snabbt samman 3 dl av mjölet med strösocker, vaniljsåspulver, vaniljsocker, bakpulver och smör i en matberedare. Ta undan 2 dl av den smuliga massan och tillsätt den sparade decilitern vetemjöl, ägg och mjölk. Kör hastigt samman till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen och strö över de sparade smulorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter. Pudra över florsocker och skär upp i rutor då kakan kallnat.
Förvara i plastburk med lock i kylen.
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ dl vaniljsåspulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör
2 ägg
1½ dl mjölk
florsocker att sikta över
Sätt ugnen på 225°C. Smörj och mjöla en liten långpanna (ca 22x32 cm) eller klä den med bakplåtspapper. Hacka snabbt samman 3 dl av mjölet med strösocker, vaniljsåspulver, vaniljsocker, bakpulver och smör i en matberedare. Ta undan 2 dl av den smuliga massan och tillsätt den sparade decilitern vetemjöl, ägg och mjölk. Kör hastigt samman till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen och strö över de sparade smulorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter. Pudra över florsocker och skär upp i rutor då kakan kallnat.
Förvara i plastburk med lock i kylen.
Tävla om Magic
Datum: 2011-06-08 Tid: 14:57:44
För ett tag sen fick ju jag testa energidrycken Magic. Det kan ni läsa om här (länk). Lagom till sommaren har Magic även framställt några goda och läskande drinkrecept, både med och utan alkohol. De här två tyckte jag lät goda:
Magic Blackcurrant
3 cl Tequila
2 cl Cassis (svartvinbärslikör)
2 cl citronjuice
Magic
Skaka alla ingredienser noggrant förutom Magic. Sila upp i highballglas med iskuber.
Fyll upp med Magic och garnera eventuellt med några kvistar färska svarta vinbär.
Lovely Lemony (alkoholfri)
En halv näve mynta
3 cl citronjuice
3 cl sockerlag
Lite iste
Magic
Skaka mynta, citronjuice och sockerlag ordentligt. Sila upp i ett stort highballglas med iskuber.
Fyll på med magic och toppa med lite iste. Garnera med färsk mynta.
Tips! Prova att byta ut sockerlagen mot lite persikomonin.
Denna drink påminner om en klassisk lemonad med en hint av iste – perfekt en varm sommardag!
Nu har en av er chansen att vinna 10 flaskor Magic. Det enda du behöver göra är att lämna en kommentar och motivera varför just du behöver lite extra energi. Tävlingen avslutas nu på lördag, 11/6, och på söndag presenteras vinnaren med den bästa motiveringen. Så passa på att vara med och tävla om en god och annorlunda energidryck! Det vore väl ett ypperligt tillfälle att testa lite nya drinkar också?
Magic Blackcurrant
3 cl Tequila
2 cl Cassis (svartvinbärslikör)
2 cl citronjuice
Magic
Skaka alla ingredienser noggrant förutom Magic. Sila upp i highballglas med iskuber.
Fyll upp med Magic och garnera eventuellt med några kvistar färska svarta vinbär.
Lovely Lemony (alkoholfri)
En halv näve mynta
3 cl citronjuice
3 cl sockerlag
Lite iste
Magic
Skaka mynta, citronjuice och sockerlag ordentligt. Sila upp i ett stort highballglas med iskuber.
Fyll på med magic och toppa med lite iste. Garnera med färsk mynta.
Tips! Prova att byta ut sockerlagen mot lite persikomonin.
Denna drink påminner om en klassisk lemonad med en hint av iste – perfekt en varm sommardag!
Nu har en av er chansen att vinna 10 flaskor Magic. Det enda du behöver göra är att lämna en kommentar och motivera varför just du behöver lite extra energi. Tävlingen avslutas nu på lördag, 11/6, och på söndag presenteras vinnaren med den bästa motiveringen. Så passa på att vara med och tävla om en god och annorlunda energidryck! Det vore väl ett ypperligt tillfälle att testa lite nya drinkar också?
Broccoligratäng med skinka och ostsås
Datum: 2011-06-08 Tid: 14:08:37
Jag och mamma fastnade för det här receptet i en av hennes tidningar. Några soltorkade tomater hade vi tyvärr inte hemma utan tog vanliga körsbärtomater i stället. Lite synd för jag älskar verkligen soltorkade tomater och det hade gett en extra smakdimension, men gratängen blev jättegod ändå! Så god att jag faktiskt redan gjort den en gång till... Busenkel att svänga ihop och klar på under halvtimmen. Sen äter mamma enligt LCHF-metoden och gratängen är ju kolhydratsnål också om man skippar potatisen till. Bra va?
Broccoligratäng med skinka och ostsås, 4 portioner
500 g broccoli
6 soltorkade tomater i olja
200 g kallrökt el. lufttorkad skinka i skivor
Ostsås
2 dl grädde (späd med lite mjölk om du använder vispgrädde)
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Dela broccolin i mindre buketter. Koka i 3 minuter i lättsaltat vatten och låt sedan rinna av. Lägg över i en smord ugnssäker form. Dela de soltorkade tomaterna och lägg dem och skinkskivorna mellan broccolistjälkarna. Koka upp grädde, crème fraiche och pressad vitlök. Stäng av plattan, rör ner den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Häll över ostsåsen i formen och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med potatis och sallad, och gärna en bit bröd för att suga upp såsen.
500 g broccoli
6 soltorkade tomater i olja
200 g kallrökt el. lufttorkad skinka i skivor
Ostsås
2 dl grädde (späd med lite mjölk om du använder vispgrädde)
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Dela broccolin i mindre buketter. Koka i 3 minuter i lättsaltat vatten och låt sedan rinna av. Lägg över i en smord ugnssäker form. Dela de soltorkade tomaterna och lägg dem och skinkskivorna mellan broccolistjälkarna. Koka upp grädde, crème fraiche och pressad vitlök. Stäng av plattan, rör ner den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Häll över ostsåsen i formen och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med potatis och sallad, och gärna en bit bröd för att suga upp såsen.
Räksallad
Datum: 2011-06-06 Tid: 20:39:16
Bountykräm
Datum: 2011-06-05 Tid: 20:03:35
Jag bakade ju som sagt innan jag lämnade lägenheten i Göteborg. Det blev marknadsnougat som jag visat tidigare (länk), och även kakorna på bilden nedan. Halva plåten är vanliga kärleksmums (länk) och den andra halvan toppade jag med bountykräm. Löjligt gott om man gillar kokos! Måtten är ungefärliga, jag gjorde ju bara så det räckte till halva kakan och höftade lite, men jag skulle gissa att det blir ungefär sådär om man gör till en hel långpanna.
Bountykräm
250 g mjukt smör
4-5 dl florsocker
2 ägg
200 g kokos
Garnering
150 g choklad
ev. 2 tsk olja
Rör samman smör, florsocker, ägg och kokos till en mjuk kräm. Bred över kakan när den svalnat. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron och blanda ev. med oljan. Ringla över kakan.
250 g mjukt smör
4-5 dl florsocker
2 ägg
200 g kokos
Garnering
150 g choklad
ev. 2 tsk olja
Rör samman smör, florsocker, ägg och kokos till en mjuk kräm. Bred över kakan när den svalnat. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron och blanda ev. med oljan. Ringla över kakan.
Första sommarfesten i Arvika
Datum: 2011-06-05 Tid: 02:18:17
Balkonghäng hos storebror. Gissa vilken som är min...
Yup, that's right - krusbärscidern så klart! Hyfsat skarpt ljus var det också.
Senare på kvällen träffade jag J-A och Henke på Bryggan...
... och hängde med Sanna och Gustav.
Min fredag. Solen alltså, det behövs inte mer. Sol ute, sol inne. ✮
På tal om nånting helt annat. Det här med att få hem en matkasse (länk) verkar ha blivit väldigt vanligt den senaste tiden. Tycker jag läser om det titt som tätt. Själv har jag inte testat, tror jag skulle känna mig för styrd av att få en förutbestämd matsedel sådär. Brukar aldrig planera särskilt långt i förväg utan lagar den mat jag är sugen på när det väl beger sig. Vore nog egentligen nyttigt för mig att börja planera lite mer, men jag är så velig och ändrar mig alltid när jag ska bestämma vad jag ska äta. Gillar att kunna vara impulsiv, det är ju då det brukar bli som allra bäst!
Har du hakat på trenden och beställt hem en matkasse?
Om inte: skulle du kunna tänka dig att göra det?
Om inte: skulle du kunna tänka dig att göra det?
I ♥ BBQ
Datum: 2011-06-04 Tid: 12:00:54
I torsdags var hela familjen samlad här hemma. I vanlig ordning slog vi på stort och dukade upp ett bord med alla möjliga godsaker att välja på. Vi grillade fläskfilé, baconlindad lax, champinjoner, lök och körsbärstomater. Till det hade vi färskpotatis, sallad med fetaost och avokado, romsås och fyra olika sorters bearnaisesås (mamma hade råkat köpa nya innan hon gjort slut på de hon redan hade). Ett glas rött till det också. Och mitt lilla hjärta slingrandes runt benen. ♥
Ost- och skinkslices
Datum: 2011-06-03 Tid: 01:21:34
Nattamat när den är som bäst. Eller bakismat. Eller ja, det här är ju gott alla dagar i veckan, oavsett tid på dygnet. Kan inte bli annat med ost i kanterna och ost i fyllningen. I salladen också. Kan aldrig bli för mycket. Nej, faktiskt inte. Strödde över lite oregano sen också, och då fick jag sköna pizzavibbar men med lite annorlunda botten. Nom nom!
Ost- och skinkslices, 2 portioner
Deg
100 g smör
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
200 g riven ost (gärna lagrad)
1 ägg
Deg
100 g smör
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
200 g riven ost (gärna lagrad)
1 ägg
Fyllning
1 gul lök el. purjolök
100 g rökt skinka
salt, peppar
100 g riven ost
ca 100 g philadelphiaost (gärna med smak)
Sätt ugnen på 225°C. Tärna smöret och blanda med mjöl och salt till en smulig massa. Tillsätt den rivna osten och ägget. Arbeta samman degen och ställ in i kylen en stund. Förbered fyllningen under tiden. Hacka löken och strimla skinkan. Fräs löken i lite matfett så att den mjuknar utan att få färg. Lägg i skinkan mot slutet. Krydda med salt och peppar.
Kavla ut degen till en rund cirkel. Lägg över på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred philadelphiaost längs degkanten och vik in den. Fördela lök, skinkstrimlor och riven ost i mitten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
Skär upp i slices och servera med sallad.
Spaghetti och köttfärssås
Datum: 2011-06-02 Tid: 01:06:25
Ibland är det fint med en riktig klassiker. I all sin enkelhet. Okej, lite pimpad med fetaost och oliver, men annars så … Tycker det är roligt att alla gör sin egen variant på köttfärssås. Ta bara min familj t.ex.: Mamma gör en, jag en annan och Andreas en tredje (pappa tror jag aldrig gjort nån). Sällan blir den likadan från en gång till en annan. När man höftar blir det som det blir, men samtidigt är det ju lite det som är tjusningen.
Vad brukar du ha i din köttfärssås?
Havrekusar
Datum: 2011-06-01 Tid: 10:59:00
Jag har fått testa Fazers Havrekusar. Rostade dem (så klart!) och pimpade med massor av gott pålägg och några drag med vitpepparkvarnen över. Smarr! Brödet påminner väldigt mycket om sin föregångare Frökusar, men skillnaden är att det här är ett lite ljusare bröd som är bestrött med melonkärnor, hirs och gula frön. Helt okej alltså om ni frågar mig. Och rostat ska det va, då blir det sådär frasigt och gott som jag gillar!
Hej då Göteborg!
Datum: 2011-06-01 Tid: 01:58:05
I morgon (onsdag) lämnar jag över nycklarna till lägenheten för att spendera sommaren i Arvika. Känns konstigt att jag inte kommer tillbaka förrän om nästan exakt tre månader. Saknar nästan redan… Hur som helst, de senaste dagarna har jag ägnat åt att städa, packa och försöka tömma kyl, frys och skafferi. Bland annat gjorde jag en omgång marknadsnougat. Följde det här receptet (länk), men hade kokossmör i stället. Bakade även kärleksmums och chokladkaka med bountytopping. Inte jättesmart direkt, med tanke på att jag, i stället för att tömma, fick hela kylen full med kakor och godis. Ni kan ju gissa vad jag ätit till frukost, lunch och middag den här veckan. Haha. ★