Riesen och turbomiddag


Alla helgons dag


Min fredag



Guilty conscience
Fläskfilé i chutneysås

500 g fläskfilé
2 purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney
2½ dl mellangrädde (eller annan)
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Fräs den i smör i en gryta eller traktörpanna. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i traktörpannan. Salta och peppra. Blanda samman mango chutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära. Häll blandningen i traktörpannan och rör runt. Låt köttet puttra i såsen i ca 5 minuter.
Servera med förslagsvis kokt ris och en god sallad.
Flacken


Oscar (Flacken), en av mina bästa vänner, flyttade till Luleå (ja, jag vet, vad är det för påhitt liksom? Det är ju hundratusen saknadsmil dit!) nu i höst men i morgon kommer han hem och stannar över helgen. På lördag är vi ett litet gäng som ska spela bowling, sen får vi se vad som händer. Hur som helst, ingen är gladare än jag för att han kommer hem.
Box of chocolate at work
Vaknade strax efter sju i morse av att mobilen ringde. Jobbet. Lyckades visst trycka på den gröna luren, trots att jag inte riktigt var vid medvetande. Minns inte riktigt vad jag sa, men blev iallafall tillfrågad att komma in och jobba ASAP och fram till 12.18. "Skön dag!" var min första tanke. En halvtimme senare befann jag mig på jobbet efter att ha ätit min vanliga grötfrukost och satt upp håret i en slarvig knut. Efter två minuter insåg jag att det inte skulle bli en särskilt skön dag trots allt. Stress är bara förnamnet. Och som det krånglade. Fick jobba över. Till 14.30. Mig gjorde det inte så mycket (jag knaprade finchoklad och var mest glad för extratimmarna) men de ordinarie som också var tvungna att jobba över blev väl inte direkt överförtjusta. Nu har jag duschat och varvat ner och tänkte gå en promenad innan det blir svart som natten ute.
Het bönröra

1 schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
1 liten burk kidneybönor
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
spiskummin
cayennepeppar
paprikapulver
salt, peppar
Hacka löcken och stek den mjuk i lite matfett i en kastrull. Pressa ner vitlöken. Låt kidneybönorna rinna av och låt dem sedan fräsa med i kastrullen. Mosa dem när de mjuknat lite och rör ner crème fraiche och chilisås. Smaka av med kryddorna.
Cured?

(Förlåt alla ni sötsugna där ute)
Hemma igen. Behövde aldrig hålla Isabelle i handen. Hon hade tänkt ta hål i öronen, men eftersom hon åker utomlands på fredag får det vänta tills hon kommer hem. Vi strosade runt på stan i solskenet istället. Jag hittade Breaking Dawn i pocketformat (den finns inte på Internetsidorna jag brukar beställa böcker ifrån) så nu har jag äntligen nåt nytt att läsa. Förstår inte varför böckerna på engelska ska behöva va så himla mycket dyrare. De är ju på originalspråk och har inte ens översatts till ett anat språk, så då borde de väl i själva verket va billigare?
Tandläkarbesöket var iallafall helt smärtfritt, precis som utlovat. Kalla mig konstig, men det var nästan behagligt på nåt sätt. Kanske är min tandläkarskräck botad. Eller så var det för att tandsköterskan var världens snällaste och tandläkaren var ännu snyggare än jag kom ihåg. Jag hade "kuddar" och slangar i munnen för att det skulle va så torrt som möjligt, men helt plötsligt kände jag att jag ändå var tvungen att svälja. Försökte verkligen låta bli, men det gick inte. Skrattade lite generat efteråt och då lutade sig tandläkaren närmare och viskade: "Det gör ingenting." Jag menar, hur kan man inte gilla honom?
Hade tänkt hålla mig ifrån sockret tills på fredag, men på vägen hem var jag så glad och lättad att jag inte kunde låta bli att stanna till på Coop och köpa lite naturgodis. Det blev ju faktiskt inget i helgen. Naturgodis alltså.
Moraliskt stöd
Sleep deprivation och tugg-tugg

Söndag och soffläge

Min mamma tycker iallafall att jag är söt







What a night!
Räkmackor
När jag kom hem blev det lunch, som idag bestod av rostat dinkelbröd med ost, romsås, färska räkor och dill. Hade ingen vitlök i såsen eftersom jag vill kunna umgås med folk ikväll utan att skrämma iväg dem, men det hade jag visst totalt glömt bort när jag trettio sekunder senare ringlade vitlöksdressing över räkorna. Närminne som en guldfisk.
Nu ska jag välja outfit inför vad det nu blir ikväll. Har inte lyckats bestämma mig än för om det blir fest eller chill.
Dammsugare (den goda sorten)

Klockan tre var det äntligen dags för trefika och jag var först till kaffekannan. Brukar alltid lyckas få slumpen annars, men inte idag. Chefen kom förbi, sa: "Tack så jättemycket för den goda maten, Malin! Det gjorde du bra!" Tittade förvånat på honom: "Nej nej, tack ska DU ha för maten! Och jag gjorde i princip bara salladen, det andra skötte Mia och Micke." Han verkade inte lyssna på mig utan tittade istället på min kaffekopp. "Får man bjuda på en dammsugare till kaffet?" frågade han och gick bort mot en vagn full med Delicato-förpackningar. Alla visade sig va tomma så han skyndade ut i affären och hämtade ett nytt paket. Ärligt talat, hur bra är inte min chef?
Kan hända att det smakade lite för "vuxet". Nu däremot tycker jag att det är jättegott!
Var ju samma sak med kaffe och arraksbollar, men jag antar att jag lärde mig.
Vad tycker ni om dammsugare?
Sånt här kan verkligen förgylla ens dag
Oxfilé

(Bild: cookinglight.com)
Färdigjobbad, nyduschad och nyss hemkommen från Elin. Jag och pappa har agerat bärhjälp. Nu blir det promenad med Andreas. Ska ju förresten jobba i morgon också. Har hela tiden tyckt att det varit för bra för att va sant att jobba 12-17 en fredag, och det visade det sig att det var också. När jag stod i duschen hade de nämligen ringt från jobbet och lämnat in ett (roligt) meddelande, så nu ska jag jobba 9-17 istället. Inte mig emot egentligen, så länge jag får en tidig fredagskväll är jag bara nöjd för alla extratimmar jag får. Och hör på det här! I morgon bjuder chefen på mat. Wait, there's more... Inte vilken mat som helst - utan oxfilé, grillad lax och potatisgratäng! Lyxigt va? Ser redan fram emot lunchrasten i morgon.
Pasta Carbonara

2 portioner pasta
½ pkt bacon
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
½ dl grädde
3 msk riven parmesan
svartpeppar
persilja
Skär baconet i fyrkanter och strimla purjolöken. Stek tillsammans med vitlöken tills baconet blivit knaprigt. Vispa ihop äggulorna med grädden och rör ner nästan all parmesan. Smaka av med svartpeppar. Koka pastan al dente och låt rinna av. Blanda sedan pasta och bacon i en kastrull, vänd ner äggblandningen och hetta upp.
Strö över resten av osten, hackad persilja och nymalen svartpeppar och servera genast.
En trevlig överraskning
Aprikosrutor med maräng- och nöttäcke

125 g smör
1¼ dl strösocker
1 ägg
3¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Fyllning
1½ dl aprikosmarmelad
Maräng
3 äggvitor
1½ dl strösocker
2 dl nötter (hasselnötter, mandlar och/eller valnötter)
Sätt ugnen på 175°C. Klä en plåt (gärna en som är 20x30 cm) eller form med smort bakplåtspapper. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör/knåda till en deg och tryck ut på plåten/i formen. Bred ut aprikosmarmeladen ovanpå.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa till en tjock och glansig marängsmet. Hacka nötterna och vänd ner dem i smeten. Bred ut ovanpå lagret med aprikosmarmelad. Grädda i 25-35 minuter (tills kakan är genomgräddad) i nedre delen av ugnen. Låt svalna innan den skärs upp i valfritt stora bitar.
Servera som de är eller med förslagsvis en klick vaniljvisp eller vispad grädde.
Catching up

Idag ska jag träffa Hanna, som jag inte umgåtts med på evigheter.
Sist vi sågs var innan jag åkte till Tyskland och det var i slutet av april.
We've got a lot of catching up to do.
Pannkaksrulle med kasslerstuvning

3 ägg
6 dl mjölk
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Fyllning
200 g skivad kassler, strimlad
½ purjolök, hackad
2 msk fransk senap
1 dl chilisås
2-3 dl mjölk
1 dl grädde
en skvätt soja
gräslök
salt, peppar
2-3 msk vetemjöl
ca 1 dl riven ost
1-2 dl crème fraiche
Vispa äggen lätt och tillsätt hälften av mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vispa ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölken och saltet och vispa ihop. Häll smeten i en långpanna klädd med smort bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 15 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Fräs kassler och purjolök i lite smör. Rör ner senap och chilisås och häll på mjölk, grädde och soja. Smaka av med gräslök, salt och peppar. Låt småputtra någon minut. Blanda vetemjölet med lite vatten eller mjölk i en skål och blanda ner i kasslerröran så det blir en fast stuvning. Tillsätt ost och crème fraiche och rör ordentligt.
Stjälp upp pannkakan på ett annat bakplåtspapper. Låt svalna något och dra sedan av det översta bakplåtspappret. Bred på fyllningen och rulla ihop försiktigt. Skär i skivor och servera med en god sallad.
Messmör + banan

Knäckemacka med messmör och banan.
The Uninvited



efter att ha umgåtts med er ♥
Tacotårta med philadelphiaost

900 g köttfärs
1 stor gul lök
1½ påse tacokrydda
400 g philadelphiaost (2 askar)
2 dl crème fraiche
1 burk tacosås
1-2 vitlöksklyftor
2 tomater i bitar
svartpeppar
4 stora tortillabröd
riven ost
nachochips
Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen. Blanda ner tacokryddorna och tillsätt lite vatten enligt anvisningar på förpackningen. Blanda philadelphiaost, crème fraiche, tacosås och tomater. Pressa ner vitlöken och smaka av med svartpeppar. Blanda ihop röran med köttfärsen. Smörj en form med löstagbar kant. Varva tortillabröd och köttfärs och strö över lite ost mellan varje lager. Avsluta med tortillabröd, nachochips och ost. Sätt in i ugnen på 200°C i 15-30 minuter.
Servera med sallad och förslagsvis guacamole och extra tacosås.
Marabou Sensation Yoghurt Raspberry

Summering: Marabou Vinter och Yoghurt Raspberry var så goda att jag absolut skulle kunna tänka mig att köpa dem igen. Toffee Walnut däremot är ingenting jag kommer lägga pengar på nåt mer.
Horror movie
Ikväll blir det skräckfilm med Elin och Carro.
Jag och Carro ska åka in till stan och hyra film sen.
Förslag mottages gärna, finns ju tyvärr väldigt få bra rysare.
När jag tänker efter kan jag inte ens komma på en enda.
Bara thrillers i stil med Se7en, som är helt fantastisk.
Har ni nåt tips på en riktigt läskig skräckfilm?
Gärna en psykologisk.
Bowling och Marabou Vinter

Nån annan som testat Marabou Vinter förresten?
Fin fredag
Bara ett stenkast...

Skolbullar

Deg
½ pkt jäst (25 g)
75 g smör
2½ dl mjölk
¼ tsk salt
½ dl vit sirap (jag tog ljus)
1½ tsk stött kardemumma (eller malen, ta då lite mer)
½ ägg
7½-8 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl vaniljkräm (ca 2 portioner av Ekströms Marsán)
Garnering
florsocker
vatten
kokos
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, sirap, kardemumma och ägg. Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i 16 delar och rulla till bollar. Platta till dem ganska ordentligt och gör en grop i mitten. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Klicka i lite vaniljkräm i varje grop och grädda på 200°C i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler. Blanda ihop florsocker och vatten till en smidig glasyr och bred ut på bullarna. Strö över kokos.
Hole-in-one
Messmörsmackor, naturgodis och Ramlösa.
När jag stod ute i entrén och väntade på att pappa skulle komma och hämtade mig började en tant prata med mig. Om vädret. Att det minsann varit tolv minusgrader hemma hos henne i morse. Inte undra på att hon såg lite frusen ut. Sen när pappa kom åkte vi förbi Lidl och köpte naturgodis. Kan lika gärna gräva ett djupare hål, det ska ju ändå lagas. Blev två rostade mackor med messmör, mineralvatten och så naturgodis som uppladdning inför jobbet. Nu klarar jag mig till tre-fikat. Ikväll eller i morgon ska jag försöka hinna med att lägga upp receptet på bullarna jag bakade igår. De blev verkligen löjligt goda så missa inte det!
Dentist appointment
Höstpromenad

Promenad med Andreas i skogen.
De ringde från jobbet förut så nu ska jag jobba ons-fre och med största sannolikhet några dagar nästa vecka också. Men först ska jag till tandläkaren i morgon förmiddag. Bävar... Förhoppningsvis behöver jag inte gå dit igen förrän nästa höst. Försöker tänka positivt och blicka framåt. Direkt efteråt ska jag t.ex. åka till Lidl och köpa naturgodis (passa på när det är extra billigt, blir ju ruinerad av normalpriset på Ica/Coop). Hoppas inte tandläkaren smetar flour i käften på mig så jag inte får äta på en timme. Eller ber mig att se över mitt sockerintag. Nej, positivt tänk var det. På fredag ska jag försöka få med mig pappa och spela bowling, och på lördag blir det skräckfilmskväll med tjejerna. Fin helg.
Pizzadeg med jäst

½ pkt jäst (25 g)
2½ dl vatten
2 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6½ dl mjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och häll i bunken. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt olja och salt och blanda. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Stjälp upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela i två delar och kavla ut till två pizzor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt (en pizza i taget) och ha på valfri fyllning. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 10-15 minuter.
I'm talking to my shoes, converse with my Converse
Banankaka


1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 150 g mjukt smör
3 3 mogna bananer
2 2 ägg
3 3 dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
0.5 ½ tsk malen kanel
0.5 ½ tsk malen ingefära
50 50 g valnötskärnor
smör och ströbröd till formen
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt. Mixa eller mosa bananerna och blanda ner dem i smeten. Tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker vid servering. Ät som den är eller med förslagsvis vaniljvisp/vispad grädde.
Torskgratäng

ca 500 g torskfilé (eller annan vit fisk)
1 liten purjolök
1 pkt crabsticks
5-8 färska champinjoner (eller annan svamp)
1-2 morötter
salt, peppar
vitlökspulver
Sås
ca 100 g smör
1 dl mjöl
5-6 dl mjölk
½ dl chilisås
salt, vitpeppar
riven ost
ca 100 g skalade räkor
Strimla purjolöken och dela crabsticksen i mindre bitar. Stek snabbt i lite smör så att purjolöken blir mjuk, ta sen ur pannan och lägg åt sidan. Skala och slanta moroten och koka den lite mjukare. Skiva svampen och stek i smör tills den vattnat ur sig. Lägg ner purjolök och crabsticks och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Lägg torskfiléerna i en smord ugnssäker form, salta försiktigt. Fördela svampröran och morötterna ovanpå.
Smält smöret till gratängsåsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs ihop med smöret. Vispa ner mjölken och koka upp försiktigt under omrörning. Rör ner chilisåsen och smaka av med salt och vitpeppar. Häll över gratängsåsen i ugnsformen och sätt in i ugnen på 175-200°C i ca 25 minuter. Strö över räkor och riven ost och gratinera i ytterligare 5 minuter.
Servera som den är med ett gott bröd eller tillsammans med potatis eller ris.
Last night


Vi testade Marabous nya Sensation Toffee Walnut (ingen större hit,
nästan ingen toffeesmak men däremot alldeles för mycket valnöt) och gjorde bål.


Bordet var fullt av massa gott även igår.




Elin x 2 et moi.
Ivory white or black as the night
Myksväll avslutades med bowling på Rajjens










The best way to spend a Friday night

Mackor

Avkoppling

Vaniljbulle och kanelbulle.
Efter ett pass på jobbet känns det fint att kunna ta fram en påse bullar ur frysen när man kommer hem, slänga in dem på tining i micron (och sen värma 10 sekunder för att få den där känslan av nybakat), sätta sig vid köksbordet med ett glas kall mjölk och slöläsa en tidning. Det kallar jag avkoppling.
Nu ska jag och Andreas gå en promenad innan mörkret faller (och jag somnar...).
Mjölkchokladsplashade bilar och en riktig groda
Bloggandet blir minst sagt lidande när man jobbar mycket. Inte direkt så att jag fiskar fram kameran på lunchen och fotar en trist matlåda. Tror gänget på jobbet skulle tycka att jag vore knäpp(are än de antagligen redan tycker att jag är) då. Det finns visserligen en himla massa gott att ta kort på. Ni anar inte. Idag testade jag Ahlgrens bilar med chokladöverdrag. Mmmmh, goda! Har ni testat?
Lång dag på jobbet
I want you to be real
Får hoppas att jag orkar göra ett långpass på jobbet i morgon. I värsta fall får jag väl stanna hemma i sängen och kurera mig med bullar och mjölk. I värsta fall...
Kanelbullar

Kanelbullar, ca 25 st
Deg
1 pkt jäst för söta degar à 50 g
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g mjukt smör
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning (på ett ungefär, snåla inte!)
150-200 g mjukt smör
1-2 dl strösocker
2-4 msk kanel
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
Ta fram alla ingredienser ur kylen och låt dem bli rumstempererade. Värm mjölk och grädde i en kastrull till fingervärme, ca 37°C. Smula jästen i en bunke, häll över gräddmjölken och rör runt tills jästen löst sig. Rör ner smöret (lugn, det kommer bli klumpar men de försvinner sen) och tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Häll i det mesta av mjölet lite i taget och arbeta degen kraftigt tills den blivit smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till sin dubbla storlek i 30-40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda igenom och kavla ut den ena delen till en rektangel. Blanda ihop fyllningen och bred på. Vik degen på mitten och kavla lite försiktigt på den dubbelvikta degen. Skär ca 2,5 centimeter breda remsor och "byxa dem": dela dem på mitten nästan hela vägen upp, men låt benen sitta ihop allra högst upp vid vikningen, som en byxa. Vira varje ben till tvinnade snoddar, linda dem runt två fingrar och vik in änden under bullen. Gör sen likadant med den andra degen. Lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.
Vik degen dubbel och kavla försiktigt ovanpå.
Skär ca 2,5 centimeter breda remsor och dela dem mitt itu, nästa hela vägen upp.
Låt dem sitta ihop högst upp vid den vikta kanten så att de ser ut som byxor.
Lägg ena benet över det andra och vira till en tvinnad snodd.
Linda runt två fingrar och göm änden under bullen.
Lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt (eller i bullformar),
pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Ring ring

Drooling

Varför kunde inte det här ha väntat på mig när jag kom hem från jobbet?
Istället hittade jag katten i min säng, dreglandes på en av kuddarna.
Femte oktober
och är själv de två sista timmarna. Hoppas dagen går fort.
Vill ha i morgon. Baka kanelbullar. Äntligen.
The flower of carnage
Min playlist är full av såna där låtar som är så himla sköna att ha på i bakgrunden.
Det här är en av låtarna jag brukar lyssna på innan jag ska sova.
Känner ni igen den?
Söndagspizza


Är det söndag så är det. Jag vet, egentligen borde jag fylla magen med kanelbullar och mjölk men jag har helt enkelt inte orkat baka idag (och de andra dagarna den här veckan har jag ju som bekant inte hunnit).
Det blev en tidig kväll igår. Drack ett glas vin, hade hemsk huvudvärk och kände mig allmänt hängig. Samma känsla sitter i idag. I morgon ska jag jobba 12-20, men på tisdag blir det bullbak om inget oväntat händer. Bättre sent än aldrig.
Äppelcheesecake med kolasås

Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör
Fyllning
600 g cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1¾ dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl crème fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen (jag tog 2 normalstora äpplen)
¾ dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 dl grovhackade valnötter
Kolasås
2½ dl ljust muscovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1½ dl kaffegrädde
½ dl ljus sirap
2 msk smör
Börja med att placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen (för ångans skull) och placera ett ugnsgaller över, i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 175°C. Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fortsätt med fyllningen. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen ett i taget och vispa i ca 1 minut efter varje ägg. Rör till sist i crème fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelskivorna i en påse tillsammans med socker och kanel. Skaka runt. Fördela äppelskivorna ovanpå kakan och strö över valnötterna. Grädda kakan i 60 minuter eller tills den precis har stelnat i mitten. Skaka lite på formen för att kontrollera fastheten. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet över natten.
Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en kniv. Låt kakan glida över på ett serveringsfat. Gör kolasåsen genom att blanda socker och maizena. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka alltsammans i 5 minuter eller tills såsen tjocknar. Ringla den över kakan och ställ kallt.
Koka en kanna kaffe och servera kakan. Ät och njut.
Teaser

Mârtensgodis





Sällskapsspel
Cheesecake på gång
Före gräddning.
Sådär, nu har jag gjort klart cheesecaken som ska stå i kylen över natten, och i morgon ska jag göra en kolasås att ringla över. Har ingen aning om hur den blev eftersom jag aldrig gjort den förut, men fyllningen var iallafall god när jag smakade på den innan jag hällde över den i formen. Recept och utlåtande kommer i morgon.
Nu ska jag fortsätta bläddra i Elle och bara ta det lugnt i en timme. Som jag berättat tidigare får vi gäster idag och jag hoppas att de kommer innan 13.45 så att jag åtminstone hinner hälsa och krama lite på dem före jobbet.
Fredagsfrukost

Pizza Ristorante

Idag fanns det tre olika små "stationer" på jobbet där man kunde smaka på soppa, pizza och en himlans massa olika ostar. Jag passade på att ta ett varv när det var dags för rast och åt massa ost förstås. Sen prövade jag även några pizzaslices och HEAVEN vad gott det var! Det var Dr. Oetkers Pizza Ristorante och jag smakade den med mozzarella. Kan tänka mig att det blev extra gott tack vare att de gräddades i den ugnen vi har på jobbet, det blir faktiskt lite skillnad jämfört med ugnen man har hemma.
Vardagslyx
Mamma var mitt uppe i tillagningen av kålsoppa när hon insåg att vi inte hade nån kryddpeppar hemma. Hon bad mig skjutsa henne till OK eftersom det är enda affären som är öppen så här dags. "Vill du ha nåt, vännen?" sa hon när hon klev ur bilen. När hon kom tillbaka hade hon med sig senaste numret av Elle till mig, men däremot hade hon inte fått tag på nån kryddpeppar. Körde fort hem, burrburr ute men varmt i bilen med värme i stolen. Nu har jag krupit upp i sängen med katten och tidningen. Bättre slut på den här dagen kunde jag inte fått.
Jobb = bloggtorka
Gillar ni också äggmacka med kaviar?
Allvarligt?!
Snabb update: har precis ätit min vanliga frukost. Guess what? Allergisk reaktion! Skulle inte förvåna mig om det är stressrelaterat. Nu måste jag rusa.