Födelsedagslunch på Enggården
Datum: 2010-06-30 Tid: 23:46:52
Vi blev serverade en sommartallrik bestående av fyra smårätter.
Laxbakelse med skagenröra.
Västerbottenpaj med sås och rödlök i nån god dressing.
Lufttorkad skinka med chèvre, balsamico, grovt bröd och salladsblad.
Kycklingspett med fransk potatissallad.
Jordgubbstårta.
I söndags hade jag alltså bokat bord på Enggården. Var där med lilla familjen och bjöd mamma på födelsedagslunch. När Henrik och Josefina gifte sig i maj hade de sin bröllopsmiddag på Enggården och maten var så himla god att jag längtat efter att få äta där igen. Varken mamma, pappa eller Andreas hade ätit där tidigare och eftersom jag fick fria händer var valet alltså ganska enkelt. Och hjälp vad gott det var! Passade mig som handen i handsken. Älskar ju bufféer av alla de slag och här fick man en egen liten tallriksbuffé med fyra fantastiska smårätter. Till efterrätt blev det jordgubbstårta och kaffe (undrar vad det var för sort, godaste kaffet jag druckit!) som vi avnjöt ute i solen. En perfekt söndagslunch enligt mig, och bäst av allt var att mamma (och resten av familjen) verkade precis lika nöjd som jag.
Jobbperiod
Datum: 2010-06-30 Tid: 10:08:51
Jag går in i något av en jobbperiod nu. Jobbade igår och kommer göra det alla dagar den här veckan förutom söndag. Och nästa vecka börjar mitt riktiga sommarvikariat som pågår ända fram till slutet av augusti. Kan inte ens beskriva hur skönt det känns att äntligen ha fått ett schema. Och ett bra sånt till på köpet! Nu kan jag ju börja planera saker på riktigt och slipper gardera mig och säga att jag troligtvis kan, om de nu inte skulle råka ringa från jobbet (är timvikarie i vanliga fall). Har redan gjort slag i saken och bokat in räkfrossa med tjejerna på onsdag nästa vecka. Fint med nåt att längta till. Är ledig precis rätt dagar, så jag verkar inte gå miste om nåt av det roliga jag hade hoppats på att få göra i sommar. Är till och med i princip helt ledig under festivalen (Arvikafestivalen, 15-17 juli), vilket öppnar upp för andra möjligheter än jag hade väntat mig. Var helt inställd på att spendera hela festivalveckan på jobbet, men som det ser ut nu skulle det funka att gå på festivalen trots allt. Tål att tänkas på om inte annat...
Nu ska jag snart trotsa regnet och knata iväg till jobbet. Tillbaka efter 19. Ligger fortfarande efter med bloggandet och har ett par recept jag ska försöka beta av. Men först jobb alltså. Ha en fin dag så länge!
Ps. Karin, visst kan jag lägga upp receptet på kebabsåsen.
Krämig laxröra med topping
Datum: 2010-06-29 Tid: 17:32:45
Vi åt inte bara grillad lax på midsommar, utan även den här goda laxröran. Ursprungsreceptet hittade jag än en gång i en av mammas tidningar, och i vanlig ordning modifierade jag det efter eget tycke och smak. Blev supergott och jättefräscht, och gick alldeles utmärkt att förbereda några timmar i förväg. Jag gjorde klart laxröran och toppingen på morgonen och la ihop dem i glasen strax före servering. En festlig liten förrätt. Vill man kan man förstås lägga allt i en platt form och ställa fram på buffébordet, men det känns ju lite lyxigare med en egen liten portionsrätt.
Krämig laxröra med topping, 8 portioner
Laxröra
300 g varmrökt lax
2 dl crème fraiche
citronpeppar
Topping
200 g philadelpiaost
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
1 knippa dill
1 msk rivet citronskal
salt
Garnering
citronskivor
dill
Mosa laxen med en gaffel och blanda med crème fraichen. Smaka av med citronpeppar. Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, pepparrot, hackad dill och citronskal. Smaka av med salt. Varva laxröran med toppingen i 8 små glas. Dekorera med skivad citron och dill.
Laxröra
300 g varmrökt lax
2 dl crème fraiche
citronpeppar
Topping
200 g philadelpiaost
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
1 knippa dill
1 msk rivet citronskal
salt
Garnering
citronskivor
dill
Mosa laxen med en gaffel och blanda med crème fraichen. Smaka av med citronpeppar. Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, pepparrot, hackad dill och citronskal. Smaka av med salt. Varva laxröran med toppingen i 8 små glas. Dekorera med skivad citron och dill.
Dancing on my own
Datum: 2010-06-29 Tid: 16:27:25
Midsommardagsfirandet
Datum: 2010-06-29 Tid: 00:50:24
BBQ hos Henke & Josefina. Här: Fredrik och Westher.
Ostbågsfilosoferande.
Mats & Henke tittar på Gustavs köttbit på 2 kg...
Kubb.
Och så hamnade jag på bryggan till slut.
Midsommarbuffén
Datum: 2010-06-28 Tid: 16:42:43
En av kollegerna på jobbet berättade att vi tagit hem varmrökt fläskfilé från
samma företag som leverar fisken. Var tvungen att testa. Intressant smak.
Grillad fläskfilé.
Löksill och senapssill från charken. Marinaden till senapssillen är helt fantastisk!
Uppdukat bord på verandan. Glasen med citronskivorna är en god laxrätt
som det kommer recept på så småningom. Såserna till höger är mango
chutneysås med turkisk yoghurt och romsås garnerad med färsk dill.
Grillad lax. Tillsammans med romsåsen var den en klar favorit hos mig.
Baconlindad kyckling fylld med persiko-, lök- och mango chutneyröra.
Baguette med vitlökssmör (smör, pressad vitlök, persilja och örtsalt).
Nom nom.
Det här är bara bilder på det jag åt. Sen fanns det naturligtvis färskpotatis också. Och grillade revbensspjäll och nubbe. Och så tårtan efteråt förstås.
Jordgubbstårta med chokladkräm
Datum: 2010-06-28 Tid: 11:53:35
Här kommer receptet på tårtan jag gjorde på midsommarafton. Hittade det i en av mammas tidningar. Chokladkrämen var fyllig och god och tillsammans med söta svenska jordgubbar kan det inte bli annat än lyckat. Hade hoppats att botten smakat mer mandel bara. Om jag själv inte hade gjort tårtan skulle jag aldrig ha gissat att det var mandelmassa i botten, så vill ni ha en mer framträdande mandelsmak skulle jag rekommendera att ha i mer mandelmassa. Tårtan är heller inte särskilt söt, så för mig, som är ett riktigt sockermonster som i princip inte har nån gräns för hur sött det kan va, lämnade den lite att önska. Mamma däremot gillade den skarpt och pappa tyckte att den var det godaste vi åt på midsommarafton. Så för personer som inte är sockerskadade är tårtan alltså en riktig fullträff!
Jordgubbstårta med chokladkräm, ca 12 bitar
Botten
125 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 ägg
2½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
Chokladkräm
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
125 g mörk choklad
Garnering
ca 1 liter färska jordgubbar
ev. färsk mynta
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop med smöret till en slät massa. Rör ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det. Rör snabbt samman till en slät men något lös deg. Tryck ut degen i formen, något högre runt kanten. Grädda botten i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
Mät upp grädde, socker och sirap till chokladfyllningen i en kastrull. Koka blandningen tills den börjar tjocka och blir simmig i konsistensen, ca 7-8 minuter. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är blank och slät. Lossa den kalla kakan ur formen och bred över chokladkrämen i ett jämnt lager. Täck tårtan med färska jordgubbar och garnera ev. med några kvistar färsk mynta. Pudra över lite florsocker.
Servera med vispad grädde.
Botten
125 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 ägg
2½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
Chokladkräm
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
125 g mörk choklad
Garnering
ca 1 liter färska jordgubbar
ev. färsk mynta
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop med smöret till en slät massa. Rör ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det. Rör snabbt samman till en slät men något lös deg. Tryck ut degen i formen, något högre runt kanten. Grädda botten i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
Mät upp grädde, socker och sirap till chokladfyllningen i en kastrull. Koka blandningen tills den börjar tjocka och blir simmig i konsistensen, ca 7-8 minuter. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är blank och slät. Lossa den kalla kakan ur formen och bred över chokladkrämen i ett jämnt lager. Täck tårtan med färska jordgubbar och garnera ev. med några kvistar färsk mynta. Pudra över lite florsocker.
Servera med vispad grädde.
Someone please press the "Pause" button!
Datum: 2010-06-27 Tid: 17:24:30
Isa & jag igår.
Känner att jag ligger lite efter med bloggandet. Har massor att skriva om. Midsommar, gårdagens bravader, födelsedagslunchen för mamma idag, för att nämna några saker. Har ätit otroligt god mat hela helgen och har även en hel del nya recept att dela med mig av, men just nu orkar jag inte ta tag i det alls. Känner mig lite småseg efter igår och kommer antagligen spendera resten av kvällen i soffan framför fotbolls-VM. Men i morgon så... Kan förresten inte fatta att vi går in i juli redan nästa vecka. Det går för fort!
Glad midsommar!
Datum: 2010-06-25 Tid: 20:55:03
Bättre sent än aldrig. Varit lite mycket de senaste dagarna, med jobb och förberedelser inför midsommarbuffén vi åt idag. På bilden ser ni choklad- och jordgubbstårtan jag gjorde i förmiddags som var finalen och avslutningen på all fantastiskt god mat vi kalasade på. Hoppas ni haft en lika mysig midsommarafton som jag haft. Puss på er, fina läsare!
Tandoorikryddat kycklingspett
Datum: 2010-06-23 Tid: 23:13:06
I morse när jag vaknade trodde jag nästan att jag var lite tummis med väderguden. Det var helmulet och jag hoppade av glädje i smyg. Tills jag hade min första rast och såg himlen. Klarblå och gnistrande. Då sjönk humöret markant, hade helst suttit kvar på den soliga balkongen resten av dagen. Trots det var det ändå helt okej på jobbet, även om jag inledde med att trycka in piggarna på skärmaskinen som man håller fast skinkan med rakt i nagelbandet på tummen så att handsken blev obehagligt blodig. Konstigt att fingrar alltid blöder så mycket. Mycket folk har det i alla fall varit och timmarna rann iväg. Så var det det här med morgondagen... Från början var det ju tänkt att jag skulle jobba 10-19.18. Men så konstaterade vi att morgondagen är som en fredag, vilket innebär att charken borde ha öppet till kl. 20 och inte kl. 19. Så blev jag tillfrågad om jag inte kunde jobba 10-21.30 i stället. Ingen annan kunde (läs: ville) så jag kände mig så illa tvungen. Efter visst funderande kom jag fram till att det blev lite väl mastigt att jobba 11,5 h, ståendes, sådär dagen innan midsommar. Särskilt med ett 10-timmarspass i benen. Så jag gjorde en deal. Fixade så att en av sommarvikarierna tar mina sista timmar, och så går jag 10-18 i stället. Går visserligen miste om några extra slantar och alla soltimmar även i morgon, men kommer (förhoppningsvis) åtminstone känna mig som en människa på fredag. Skönt!
När jag kom hem åt jag tandoorikryddat kycklingspett tillsammans med limeaioli och chilibearnaisesås. Finfin kvällsmat och avrundning på dagen. Hade även köpt med mig en blombukett hem till min fina mamma som jag överraskade henne med. Grattis på födelsedagen! Ringde även i morse och bokade bord på söndag så då blir det fin födelsedagsmiddag, och så ska jag som sagt baka tårta också. Men det får bli på söndag. Nu ska jag borsta tänderna och krypa till kojs. Godnatt!
Vad hände med att jobba nio till fem?
Datum: 2010-06-23 Tid: 00:29:29
Walle & jag. Saknar dig!
Det blir antagligen lite dåligt med bloggande de kommande två dagarna. I morgon jobbar jag nämligen 10-20 och på torsdag 10-19.18. Inga drömtider direkt, nu när solen och värmen äntligen hittat hit ordentligt. Både i morgon och på torsdag ska det bli strålande solsken från tidig morgon till sen kväll. Blir lite ledsen när jag tänker på att jag inte kommer kunna njuta av det alls, utan i stället stå och småfrysa i en kall chark. Extra tråkigt är det att mamma fyller år i morgon, kommer ju inte kunna baka en tårta till henne som jag hade tänkt göra från början. Det får bli i helgen i stället. Så tänker jag på pengarna jag tjänar och då känns det genast lite bättre...
Hade egentligen tänkt baka en omgång småkakor ikväll, men det blev visst inte så. Ska göra det så fort jag hinner. I tidningen där jag hittade receptet stod det att om det fanns kakmonster i familjen var det lika bra att att göra dubbel sats på en gång. Låter ju lovande!
Köttfärssås med kantareller
Datum: 2010-06-22 Tid: 18:36:56
Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt använda kantarellerna jag och mamma plockade förra året. De har legat i frysen och väntat på att få komma till användning på tok för länge, så idag när jag öppnade frysen för att ta upp köttfärs till köttfärssåsen jag planerat att göra fick kantarellerna följa med. Resultatet blev en riktigt god köttfärssås som jag slängde ihop sådär lite på en höft. Kantarellerna bidrog till att smaken skilde sig rätt mycket från den köttfärssås jag annars brukar göra, vilket ju var meningen också. Det smakade nästan lite vilt. I vanliga fall blir jag inte sugen på varm mat på sommaren, men idag serverade jag med en klick kall gräddfil som gjorde att det kändes friskt och nästan svalkande.
Köttfärssås med kantareller, 4 portioner
ca 400 g kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
½ burk krossade tomater
½ dl chilisås
2 msk Knorrs kalvfond
½ dl grädde
½ dl créme fraiche
1 msk hackad persilja
1 dl riven parmesan
salt, svartpeppar
Hacka lök och vitlök. Skiva kantarellerna om de är stora. Fräs svampen i torr panna i några minuter tills den vattnat ur sig lite. Lägg sedan ner lök, vitlök och köttfärs och bryn tillsammans i lite matfett. Krydda med rosmarin och timjan. Tillsätt krossade tomater, chilisås, fond, grädde och crème fraiche och låt det puttra ihop i 5-10 minuter. Rör till sist ner persilja och parmesan och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med pasta och gärna en klick gräddfil.
För en minut sen var du min
Datum: 2010-06-21 Tid: 18:41:16
Möra möss
Datum: 2010-06-21 Tid: 13:17:38
Små lättbakade mördegskakor. Åter igen det här med ett knaprigt yttre och ett lite segare inre. Bara att slänga ihop när man får oväntat besök. Innehåller ingredienser man allt som oftast har hemma, och kakorna är klara att serveras på under halvtimmen. Goda är de också, smälter fint i munnen. Vart namnet kommer ifrån har jag däremot ingen aning om. Kanske för att kakorna helt enkelt ser ut lite som små möss?
Möra möss, ca 30 st
250 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C. Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull. Blanda ner socker och vaniljsocker. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop. Degen ska bli som en pajdeg. Ta en matsked och forma kakorna genom att pressa ihop degen inuti skeden mot kastrullens kant. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
250 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C. Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull. Blanda ner socker och vaniljsocker. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop. Degen ska bli som en pajdeg. Ta en matsked och forma kakorna genom att pressa ihop degen inuti skeden mot kastrullens kant. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Tapasmiddag
Datum: 2010-06-20 Tid: 13:31:17
Ungerskt bröd med brieost, tomater och två olika sorters ädelostar.
Kycklinglår, fetaost och Ridderheims Tapas San Sebastian.
Kycklingspett Texas Honey och tzatziki blandat med sweet chilisås.
Både igår och i fredags blev det tapas till middag här hemma. Än en gång blev det bake-offbröd från Coop (ungerskt bröd den här gången), goda ostar, grillat kycklinglår, fetaost, en av Ridderheims färdiga tapasförpackningar, kycklingspett från charken (finns i fem olika goda smaker) och en sås gjord på tzatziki och sweet chilisås. Har varken haft tid eller lust att laga mat, och det här är perfekt plockmat att avnjuta framför TV:n, vilket är var ni har kunnat hitta mig de senaste två dagarna. Vilket otroligt vackert bröllop det var! Och Daniels tal till sin prinsessa under bröllopsmiddagen... "Störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så." Rysningar och tårfyllda ögon.
Dessutom såg jag en riktigt underhållande fotbollsmatch igår kväll också. Äntligen! Tycker de flesta matcherna varit rena sömnpillren faktiskt, men matchen igår mellan Kamerun och Danmark var nåt helt annat. Kanske inte direkt nåt vidare skönspel, men det böljade fram och tillbaka och bjöds på målchans efter målchans. Kunde ha slutat precis hur som helst. Spännande!
Dessutom såg jag en riktigt underhållande fotbollsmatch igår kväll också. Äntligen! Tycker de flesta matcherna varit rena sömnpillren faktiskt, men matchen igår mellan Kamerun och Danmark var nåt helt annat. Kanske inte direkt nåt vidare skönspel, men det böljade fram och tillbaka och bjöds på målchans efter målchans. Kunde ha slutat precis hur som helst. Spännande!
Pinocchiotårta med hallon och blåbär
Datum: 2010-06-20 Tid: 10:12:55
Tidigare i veckan bakade jag en liten tårta. Gjorde halv sats av det här receptet, och till fyllningen använde jag helt sonika de bär som fanns hemma. Mellan lagren är det hallon och vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker, och ovanpå strödde jag över blåbär och pudrade till sist över lite florsocker. Älskar verkligen marängtårtor! Krispig yta och segt, härligt inre.
Kräftstjärtar + romsås
Datum: 2010-06-19 Tid: 10:19:23
Ett bra sätt att starta en regnig dag på. Fast vad gör det egentligen att det regnar? Har ändå tänkt spendera dagen framför TV:n. Dels är det ju fortfarande fotbolls-VM, och sen har det väl inte undgått nån att Victoria och Daniel gifter sig idag. Kikade lite på sändningen från festkonserten i Konserthuset igår och blev alldeles varm i hjärtat när jag såg dem tillsammans. Det lyser verkligen om dem!
Vad ska ni titta på idag - fotbolls-VM, bröllopet eller inget alls?
Lördag mitt i veckan
Datum: 2010-06-18 Tid: 14:24:56
Så här såg det alltså ut i onsdags. Färskt olivbröd (bake-offskåpet på Coop, brödet heter Oden) med smör och ost, och ett glas rött till det. Ibland behöver man lyxa till det lite och ha lördag mitt i veckan. Onsdag kallas ju faktiskt lillördag av en anledning.
Och idag, idag är det fredag. ♥
VM-snacks med Karin
Datum: 2010-06-18 Tid: 00:40:52
Karin ringde mig när hon var på väg hit. Frågade om hon skulle köpa med nåt. Ingen av oss var särskilt sugna på nåt då, så vi tänkte att vi kanske skulle klara oss utan snacks. Men så när vi satt ute på altanen började vi prata om choklad. Då var det bara att ta bilen ner till Coop och handla, för att sen bänka sig framför TV:n och fotbollsmatchen och bunkra upp med godsaker. Köpte vanlig Gott & Blandat, Gott & Blandat Salt, Marabou Mint och Digestive och så ostbågar. Jag lyxade till det med ett glas vin också - ja, på en torsdag! Om sanningen ska fram blev det faktiskt ett glas igår också. Vi öppnade nämligen en vinbox i helgen med lite suspekt datum, vilket gav oss en alldeles ypperlig anledning att vardagslyxa lite nu i veckan. Allra godast hade det varit med ett glas vitt eller rosé i sommarvärmen, men man tar vad man har, och rödvin går inte av för hackor det heller. Var riktigt gott till det färska olivbrödet jag och mamma köpte igår, men det får jag skriva mer om nån annan gång. Nu ska jag försöka sova lite. Godnatt!
Sunshine in my soul
Datum: 2010-06-17 Tid: 18:05:02
Varit sol och blå himmel hela dagen. Är fortfarande. Legat ute, luktat Hawaiian Tropic och halsat mineralvatten. Mina glansdagar som soldyrkare är nog dessvärre förbi. Förr kunde jag ligga i timmar och bara njuta, nu för tiden blir jag rastlös nästan direkt om jag inte gör nåt samtidigt. Idag har jag läst, löst korsord och lyssnat på musik och det funkar några timmar men sen blir jag less. Var lite sugen på att leta fram en boll och lattja lite, men det kändes inte sådär överdrivet kul att göra själv.
Nog om det. Karin är på väg hit, vi ska slökolla fotboll och catcha upp lite. Bloggar mer sen!
Nektarincheesecake med hallonsås
Datum: 2010-06-16 Tid: 19:39:07
Här kommer det utlovade receptet på cheesecaken jag bakade häromdan. Den fick tummen upp, fina lovord och ett nöjt kurrkurrande från mamma, pappa och lurven. Toppbetyg från alla här hemma med andra ord. Och jag kan inte göra annat än instämma med min testpanel: den var verkligen fantastiskt god!
Cheesecaken i sig är god som den är, men med såsen till... Ja, ni får helt enkelt testa och smaka själva. Himmelskt! Receptet hittade jag i en av mammas tidningar, och följde det till punkt och pricka, bortsett från att jag använde mig av en extra nektarin. Till hallonsåsen använde jag mig av frusna hallon som jag tinade lite lätt. Blev kallt, friskt och svalkande! Allra godast var cheesecaken efter att den hade fått stå i kylen en stund och gottat till sig.
Cheesecaken i sig är god som den är, men med såsen till... Ja, ni får helt enkelt testa och smaka själva. Himmelskt! Receptet hittade jag i en av mammas tidningar, och följde det till punkt och pricka, bortsett från att jag använde mig av en extra nektarin. Till hallonsåsen använde jag mig av frusna hallon som jag tinade lite lätt. Blev kallt, friskt och svalkande! Allra godast var cheesecaken efter att den hade fått stå i kylen en stund och gottat till sig.
Nektarincheesecake med hallonsås
Botten
250 g digestivekex
100 g smör
Fyllning
2-3 nektariner
400 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Översta lagret
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Hallonsås
250 g hallon
¾ dl florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 7 minuter, tills botten fått en aning färg.
Kärna ur nektarinerna och skär i mindre bitar. Lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen i en matberedare och mixa till en hyfsat jämn smet. Häll smeten över botten och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills fyllningen stannat. Blanda crème fraiche, strösocker och vaniljsocker till det översta lagret och bred ut över fyllningen. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut cheesecaken och låt den svalna.
Gör hallonsåsen genom att mixa hallon och florsocker. Sila eventuellt bort hallonfröna. Servera hallonsåsen till cheesecaken.
Botten
250 g digestivekex
100 g smör
Fyllning
2-3 nektariner
400 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Översta lagret
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Hallonsås
250 g hallon
¾ dl florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 7 minuter, tills botten fått en aning färg.
Kärna ur nektarinerna och skär i mindre bitar. Lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen i en matberedare och mixa till en hyfsat jämn smet. Häll smeten över botten och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills fyllningen stannat. Blanda crème fraiche, strösocker och vaniljsocker till det översta lagret och bred ut över fyllningen. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut cheesecaken och låt den svalna.
Gör hallonsåsen genom att mixa hallon och florsocker. Sila eventuellt bort hallonfröna. Servera hallonsåsen till cheesecaken.
Tisdagsmys med Emily
Datum: 2010-06-16 Tid: 11:35:12
Kvällen igår spenderade jag hos finaste Emily. Från början var det tänkt att hela tjejgänget skulle va med och se på film, men några hade förhinder och andra droppade av allt eftersom under dagens lopp, så till slut blev det bara jag och Emily. Trist såklart att inte fler kunde va med, men vi hade det jättemysigt ändå. Innan filmen sprang vi in en snabbis på Coop och köpte jordgubbar, melon och mineralvatten. Klapp på axeln till oss! Jag och Emily har nämligen samma sockerberoende, och när vi stod i affären och försökte bestämma oss för vad vi var sugna på var det faktiskt ganska duktigt av oss att inte slänga med två chokladkakor också. High five för att inte va sockerbakis idag! (Även om det förstås hade varit gott med choklad, men när det är varmt ute blir man oftast sugen på nåt som inte gör en törstigare än man redan är...)
Hur som helst, filmen vi såg var Shutter Island. Emily hade läst boken innan så det var väl inte fullt så fängslande och spännande för henne som det var för mig, men efteråt var vi i alla fall överens om att filmen var riktigt bra. Fantastiskt skådespeleri! Leonardo Dicaprio kan sina saker om vi säger så. Se den om ni inte redan gjort det!
Hur som helst, filmen vi såg var Shutter Island. Emily hade läst boken innan så det var väl inte fullt så fängslande och spännande för henne som det var för mig, men efteråt var vi i alla fall överens om att filmen var riktigt bra. Fantastiskt skådespeleri! Leonardo Dicaprio kan sina saker om vi säger så. Se den om ni inte redan gjort det!
Wasa 4 crisp mix
Datum: 2010-06-15 Tid: 17:03:58
Igår när jag var och handlade fick jag syn på de här flingorna. Det var visst nåt erbjudande och en prova på-rabatt så jag var inte sen att haffa ett paket. I morse testade jag flingorna, tillsammans med Icas egna crunchy müsli med jordgubbar och yoghurtflakes (hur god som helst!) och iskall filmjölk. Flingmixen var härligt knaprig, lagom bitig och kändes ganska nyttig, utan att bli sådär trist och tråkig. Nu blandade jag dem i och för sig med müslin (som är allt annat än nyttig...), men ändå. Flingorna finns även med äpple, och det var efter att fina Carolina bloggade om dem som jag blev sugen på att testa. Brukar käka havrefras annars, men de blir så himla sladdriga och mjuka om man inte hetsäter upp dem på tio sekunder. De här flingorna däremot behöll krispigheten riktigt bra.
Kikade även in en snabbis på Wasas hemsida och såg att man faktiskt kan få ett gratispaket där just nu. Så klicka in er här om ni också är sugna på att testa.
Kikade även in en snabbis på Wasas hemsida och såg att man faktiskt kan få ett gratispaket där just nu. Så klicka in er här om ni också är sugna på att testa.
Dödar lite tid
Datum: 2010-06-14 Tid: 22:57:43
Klicka på bilden för att komma till spelet.
Häromdan när Andreas var här fick jag se att han spelade Snake på sin laptop. Min första tanke var: "Herregud, vilket liv!" men så var jag ju såklart tvungen att testa själv, lite i smyg sådär. Och nu är jag fast. Ger mig minnen från den gamla goda tiden när man precis hade fått sin första mobil - en Nokia förstås - och spelade Snake hela dagarna. Så om ni behöver hjälp med att döda lite tid är det alltså bara att klicka på bilden. På egen risk förstås, det är lite lätt beroendeframkallande. Jag blir lika sur varje gång jag krockar med en vägg eller min egen svans och hör Homer säga: "D'oh!"
Man kunde ha det sämre...
Datum: 2010-06-14 Tid: 21:06:55
Idag gjorde jag nåt jag inte gjort på länge. Ett tag gjorde jag det flera gånger i veckan, men sen kom jag av mig; tappade suget totalt av nån anledning. Så renoverade vi köket vilket innebar att jag inte kunde även om jag hade velat. Men så idag, äntligen, hade jag plötsligt lust igen. Att baka. Så det var det första jag gjorde när jag vaknade i morse. Nektarincheesecake med skrämmande god hallonsås blev det till frukost. Receptet kommer, lovar. Vore nästan elakt av mig att inte dela med mig, blev verkligen supergott! Men nu ska jag fortsätta måndagsmysa och slökolla på fotbolls-VM. Trist att inte Sverige är med. Älskar att sitta hemma i TV-soffan och slitas mellan hopp och förtvivlan.
Pasta med kyckling och äpple
Datum: 2010-06-13 Tid: 19:22:13
Det här åt jag till middag tidigare i veckan. Gjorde några småändringar, men ursprungsreceptet hittade jag i en av mammas tidningar. Passade även på att använda mig av en av fonderna jag fick från Knorr. Inte dumt alls. Blev en riktigt fräsch rätt tack vare äpplena och äppeljuicen. Och kyckling och bacon är ju alltid en lyckad kombo! Klart på en kvart var det också, liksom de flesta rätter jag lagar. Nog för att jag gillar att stå i köket, men samtidigt är mitt tålamod helt obefintligt, så det här var alldeles lagom tidskrävande. Och gott! Testa vettja!
Pasta med kyckling och äpple, 4 portioner
4 portioner pasta
500 g kycklingfilé
1 gul lök
1 pkt bacon
2 äpplen
salt, peppar
1 tsk vetemjöl
2½ dl mellangrädde
1½-2 msk kycklingfond
½-1 dl koncentrerad äppeljuice
Skär kycklingfilén i bitar. Hacka löken och skär baconet i bitar. Kärna ur och skiva äpplena. Stek kycklingfilé och lök. Flytta över till en traktörpanna. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Lägg ner i traktörpannan. Salta och peppra. Stek äppelskivorna hastigt och lägg dem åt sidan. Strö vetemjöl över grytan och rör om. Tillsätt grädde och fond. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med äppeljuice.
Rör till sist ner äppelskivorna och servera såsen med pastan.
4 portioner pasta
500 g kycklingfilé
1 gul lök
1 pkt bacon
2 äpplen
salt, peppar
1 tsk vetemjöl
2½ dl mellangrädde
1½-2 msk kycklingfond
½-1 dl koncentrerad äppeljuice
Skär kycklingfilén i bitar. Hacka löken och skär baconet i bitar. Kärna ur och skiva äpplena. Stek kycklingfilé och lök. Flytta över till en traktörpanna. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Lägg ner i traktörpannan. Salta och peppra. Stek äppelskivorna hastigt och lägg dem åt sidan. Strö vetemjöl över grytan och rör om. Tillsätt grädde och fond. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med äppeljuice.
Rör till sist ner äppelskivorna och servera såsen med pastan.
Mottagningen efter begravningen
Datum: 2010-06-12 Tid: 23:58:27
Min (första...) tallrik.
Buffébordet.
Hembakat rosenbröd, ost, kex och smör.
Varmrökt lax, enbärsmarinerad rostbiff, renstek, hjortronsås och räksallad med bacon.
Ostbricka, fruktfat, potatisgratäng, sallad, oliver och färskost.
Pinocchiotårta.
Så var även den här dagen snart till ända. Begravningen var ljus och fin, trots ösregnet. Det var vidrigt kallt ute i bara tunna strumpbyxor och jag blev helt stelfrusen, men efteråt var det mat i församlingshemmet och där tinade jag som tur var upp igen. Och vilken mat sen! Jag älskar ju som sagt bufféer, och den vi bjöds på idag höll verkligen hög klass. (Det fanns en del olika att välja på, men jag och mamma valde den här med lite annorlunda rätter). Ville inte sluta äta. Sen blev det kaffe och tårta också, och där hade vi valt en av farmors favoriter. Även den var fantastiskt god.
Det gör så stor skillnad att samlas sådär efter själva begravningen och äta mat tillsammans. Minnet av begravningen blir så mycket ljusare då. Träffade många av vänner och bekanta till farmor som jag aldrig hade träffat förut. Inte som jag minns i alla fall, men många påpekade att de knappt kände igen mig och att jag blivit så stor nu. Kanske inte så konstigt när det var sisådär tjugo år sen de såg mig sist. En särskilt mysig farbror tog mina iskalla händer i sina och frågade om de alltid var sådär kalla. "Kalla händer men ett varmt hjärta," sa han sen och blinkade åt mig och jag ville bara krama om honom och ta med honom hem; lägga honom i en liten låda att ta fram när jag känner mig nere och behöver uppmuntran.
Nån fest blev det inte ikväll. Innan prästen ens hade börjat prata hade jag redan avverkat två näsdukar och var inne på min tredje. Kändes som att mina ögon var jättesvullna efteråt, men när jag tittade mig i spegeln var det faktiskt inte så farligt som jag hade förväntat mig. Trots det var det långt ifrån festvänligt förstås, och Andreas kommentar efteråt när vi var hemma och låg och degade i soffan träffade där den skulle: "Malin, du ser verkligen helt slut ut!" Därför ska jag gå och lägga mig nu, och förhoppningsvis sova riktigt länge i morgon.
Det gör så stor skillnad att samlas sådär efter själva begravningen och äta mat tillsammans. Minnet av begravningen blir så mycket ljusare då. Träffade många av vänner och bekanta till farmor som jag aldrig hade träffat förut. Inte som jag minns i alla fall, men många påpekade att de knappt kände igen mig och att jag blivit så stor nu. Kanske inte så konstigt när det var sisådär tjugo år sen de såg mig sist. En särskilt mysig farbror tog mina iskalla händer i sina och frågade om de alltid var sådär kalla. "Kalla händer men ett varmt hjärta," sa han sen och blinkade åt mig och jag ville bara krama om honom och ta med honom hem; lägga honom i en liten låda att ta fram när jag känner mig nere och behöver uppmuntran.
Nån fest blev det inte ikväll. Innan prästen ens hade börjat prata hade jag redan avverkat två näsdukar och var inne på min tredje. Kändes som att mina ögon var jättesvullna efteråt, men när jag tittade mig i spegeln var det faktiskt inte så farligt som jag hade förväntat mig. Trots det var det långt ifrån festvänligt förstås, och Andreas kommentar efteråt när vi var hemma och låg och degade i soffan träffade där den skulle: "Malin, du ser verkligen helt slut ut!" Därför ska jag gå och lägga mig nu, och förhoppningsvis sova riktigt länge i morgon.
Hoppas att ni haft en fin lördag!
Godnatt!
Godnatt!
Rooibos & citron
Datum: 2010-06-12 Tid: 00:09:36
Loka likes Africa. I like Loka.
Tog mig igenom dagen. Gick faktiskt fortare än väntat. Blir så när man jobbar med fina människor som gör att det mesta helt plötsligt känns roligt, och när ens föräldrar kommer och handlar av en och viskar nåt om att det väntar choklad och ostbågar hemma. Kunde trots det inte undgå att bli lite ledsen när jag kom hem och upptäckte att de totalt missat att köpa mineralvatten. Tur att jag stillade mitt sug lite häromdan. Testade en smak jag aldrig smakat tidigare. Fräsch! Men så är ju allt mineralvatten med citron gott så det var ingen direkt överraskning.
I morgon är det alltså begravning. Regnet smattrar mot rutan när jag skriver det här, och enligt väderleksrapporterna kommer det göra det även i morgon. Men det gör ingenting, lär ha våta kinder oavsett...
Sometimes I scream that I wanna be anyone but me
Datum: 2010-06-10 Tid: 22:57:40
Min lille livsnjutare.
Sitter i sängen, mätt och nyduschad efter att ha jobbat 14-20. Det blev tacos när jag kom hem, tack vare att en viss person gjorde mig sugen på det tidigare under dagen. Kan förresten säga redan nu att det kommer bli svårt att hinna med att blogga (och överhuvudtaget äta) i morgon, så förvänta er ingen större aktivitet här på bloggen. Kommer spendera i stort sett hela dagen på jobbet, 10-20 närmare bestämt. Och på lördag är det begravning. Efter den får vi se vad som händer. Tjejerna har pratat på fest, men jag har en känsla av att jag kommer va hyfsat opepp (och svullen och rödögd...) efter begravningen så vi får se. Å andra sidan kanske det kunde va skönt att komma ut och tänka på nåt annat.
Nu ska jag och lurven försöka sova och ladda batterierna inför morgondagens långpass.
Krämig kycklingpaj utan botten
Datum: 2010-06-10 Tid: 10:12:19
Sugen på paj men för otålig för att vänta på att pajdegen först ska ligga i kylen och sen förgräddas? Eller så kanske du rentav inte är särskilt förtjust i själva pajskalet? I så fall är den här "fuskpajen" perfekt. Jag gjorde den tidigare i veckan när jag fick ett akut pajsug och var så hungrig att jag var på god väg att börja tugga på min egen arm. I stället slängde jag alltså ihop den här krämiga pajen. Lite sallad och gräddfil (som tillkom efter att bilden togs) på det, och middagen var serverad.
Krämig kycklingpaj utan botten, 4 portioner
2 kycklingfiléer
½ purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad eller krossad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk dinkelmjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraiche
svartpeppar
½ dl riven ost
Pajtäcke
70 g kallt smör
1dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkel el. grahamsmjöl
1 nypa salt
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Låt ananasen rinna av (skär i bitar om den är skivad). Skölj och ansa purjolöken och strimla den. Finhacka paprikan. Fräs purjolök och paprika tillsammans med kycklingen. Tillsätt chilisås och mjöl. Häll i grädden och låt småputtra. Blanda till sist i ananasen och crème fraiche och mal över svartpeppar. Lägg kycklingröran i en smord pajform och strö över riven ost. Gör sedan pajtäcket. Nyp ihop smör, mjöl och salt till en smulig deg. Fördela ovanpå fyllningen. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smultäcket fått fin färg.
Servera med sallad och en klick gräddfil.
Plopp hjälper dig med kärleksförklaringen
Datum: 2010-06-09 Tid: 17:55:44
Igår hämtade jag ut ett paket på posten. Paketet innehöll små söta mini-Plopp i en ny kärleksmakeover, framtagna till festen Love Stockholm 2010 som i skrivande stund är i full gång (började 6:e juni) och pågår fram till Kronprinsessparets bröllop den 19:e. Det finns fyra olika budskap: Kärlek, Lycka, Puss och Kram. Under den här tvåveckorslånga festen i Stockholm kommer hundratusentals nydesignade Plopp att delas ut för att skapa den rätta stämningen och sprida lite extra glädje. Vem blir inte glad av att få choklad? Jag blev i alla fall väldigt glad för mitt paket, tack Cloetta!
I natt när pappa kommer hem från jobbet kanske han blir glad om han får en Kram.
Kassler med bearnaisesås
Datum: 2010-06-08 Tid: 19:20:18
Jag har gått och suktat efter kassler ett bra tag nu, och igår såg jag i reklambladet vi fått hem att Ica hade extrapris på kassler den här veckan, bara 39,90:-/kg (i vanliga fall kostar det 79,90:-/kg). Efter jobbet idag smög jag över till konkurrenterna (jobbar ju på Coop) och köpte på mig en bit som gick på knappt 20 kr. Kap! Mina fina arbetskamrater hade även tipsat mig om en jättegod bearnaisesås från Lohmanders så en liten burk av den fick också följa med hem. Om ni inte testat den förut är det på tiden att ni gör det nu. Supergod! Smakade som bearnaisesåsen man får på restaurang, smörig och god. Det här är förresten en av de få rätterna jag tycker det är gott med potatis till, men var så hungrig när jag kom hem från jobbet att det fick bli sallad i stället. Ja, när jag skriver potatis menar jag alltså potatisgratäng. Och sisådär en liter bearnaisesås till det. Rena rama bantarmaten! ;)
Förresten skulle jag ha kunnat kalla det här receptet för "Bräckt kassler med bearnaisesås", men eftersom jag gillar min kassler välstekt (och tunt skivad) blir ju det lite missvisande. Föredrar ni bräckt (lättstekt) kassler är det bara att dra ner värmen lite och steka kortare tid. Känns nästan lite löjligt att överhuvudtaget skriva ut det här som ett recept eftersom namnet i sig mer eller mindre berättar hur man går tillväga.
Förresten skulle jag ha kunnat kalla det här receptet för "Bräckt kassler med bearnaisesås", men eftersom jag gillar min kassler välstekt (och tunt skivad) blir ju det lite missvisande. Föredrar ni bräckt (lättstekt) kassler är det bara att dra ner värmen lite och steka kortare tid. Känns nästan lite löjligt att överhuvudtaget skriva ut det här som ett recept eftersom namnet i sig mer eller mindre berättar hur man går tillväga.
Stekt kassler med bearnaisesås, 4 portioner
500-600 g kassler
ev. lite matfett
svartpeppar
Tillbehör
potatisgratäng
bearnaisesås
sallad
Skiva kasslern. Stek på båda sidor på medelhög till hög värme i lite matfett i en stekpanna. Dra några varv med pepparkvarnen över.
Servera med förslagsvis potatisgratäng, en god bearnaisesås och sallad.
500-600 g kassler
ev. lite matfett
svartpeppar
Tillbehör
potatisgratäng
bearnaisesås
sallad
Skiva kasslern. Stek på båda sidor på medelhög till hög värme i lite matfett i en stekpanna. Dra några varv med pepparkvarnen över.
Servera med förslagsvis potatisgratäng, en god bearnaisesås och sallad.
Ingers potatissallad
Datum: 2010-06-07 Tid: 17:56:31
De flesta som känner mig i verkligheten vet redan och ni som läst min blogg ett tag har kanske lagt märke till att potatis är nåt som i regel lyser med sin frånvaro i mina recept. Inga konstigheter om ni frågar mig, jag är nämligen inte alls förtjust i potatis. Många förstår inte hur det kan va möjligt. Min käre far skulle t.ex. inte överleva utan potatis. Han hävdar att det inte är "riktig mat" om inte nån typ av potatis ingår. Hur som helst finns det faktiskt några varianter med potatis som även jag gillar. Potatisgratäng med alldeles för mycket bearnaisesås funkar, men då är det ju liksom såsen jag gillar och inte potatisen. Kockimos (finns en korvkiosk i stan som är känd för sitt mos, hur gott som helst!) med aromat och så chips förstås, helst med dipp. Sen finns det ett undantag till och det är den här krämiga potatissalladen som våra vänner från Småland bjöd på för första gången för en herrans massa år sen. Innehåller en massa godsaker och är supergod till grillat! Perfekt att ha på buffébordet också.
Ingers potatissallad, 4-5 portioner
1 kg färskpotatis
1 burk kidneybönor
1 rödlök
1 ask körsbärstomater
100 g marinerade soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
3 msk grön pesto
1 kruka basilika, hackad
svartpeppar
Koka potatisen och låt kallna. Låt kidneybönorna rinna av. Dela potatisen i mindre bitar. Hacka rödlöken och dela körsbärstomaterna. Grovhacka de soltorkade tomaterna. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med svartpeppar.
1 kg färskpotatis
1 burk kidneybönor
1 rödlök
1 ask körsbärstomater
100 g marinerade soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
3 msk grön pesto
1 kruka basilika, hackad
svartpeppar
Koka potatisen och låt kallna. Låt kidneybönorna rinna av. Dela potatisen i mindre bitar. Hacka rödlöken och dela körsbärstomaterna. Grovhacka de soltorkade tomaterna. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med svartpeppar.
Den obligatoriska dagen efter-pizzan
Datum: 2010-06-06 Tid: 21:57:36
Jag skulle kunna dra likhetstecken mellan lördag och vinsug. Precis lika givet är det också att jag vill ha pizza eller nåt i den stilen på söndagar. De senaste gångerna jag ätit pizza har jag delat upp den och beställt två olika "halvor". Bra för en sån som jag som alltid har fruktansvärd beslutsångest.
Lördagsbilder
Datum: 2010-06-06 Tid: 15:29:21
Började hemma hos Isa i solen och klunkade cider/öl/vin.
Söta Isa på förfesten vi förflyttade oss till, och en outfitbild på mig i ett stökigt rum.
Kvällen avslutades sen på Bryggan som hade premiär för i år,
där jag träffade massor av härliga vänner, bl.a. finaste Emily.
Vin i solen
Datum: 2010-06-05 Tid: 18:58:11
Har precis hoppat i mina nya chinos som jag köpte i Stockholm och ska snart knata iväg till Isabelle. Vin i solen väntar, sen får vi se vart vi hamnar. Förlåt för usel uppdatering idag, men solen har stulit all min tid.
Ha en fin kväll!
Puss
Ha en fin kväll!
Puss
Grillad brie- och svampmacka
Datum: 2010-06-04 Tid: 22:17:17
Sitter och tittar på Cast Away, försöker ignorera att pappa ligger och snarkar i fåtöljen bredvid och önskar att jag hade haft en sån här macka i handen. Den på bilden åt jag i söndags på tåget hem från Stockholm. Minns inte riktigt vad det var i, vet bara att det var brieost och kanske shiitakesvamp. Nån typ av svamp i alla fall.
Skulle göra mycket just nu för en sån här nygrillad macka med precis lagom smält brieost...
An apple a day keeps the doctor away
Datum: 2010-06-04 Tid: 11:42:24
Det är fredag och finaste solen lyser idag också. Tycker lite synd om hantverkaren som sätter upp kakel i köket här hemma och inte får njuta av vädret. Men fint blir det! Sen ska bara fläkten upp också så är det så gott som färdigt. Äntligen!
Nu ska jag ta med mig mer frukt ut i solen och fortsätta njuta. Verkar som att jag kommit in i en riktig fruktperiod igen. Brukar göra det på sommaren. Kan ju kanske va bra att bryta av mot allt godis jag annars trycker i mig. Favoriten är syrliga äpplen. På bilden är det Granny Smith, en sort som mamma inte klarar av att äta eftersom hon tycker det är så surt att det liksom drar i kinderna. Gott säger jag!
Nu ska jag ta med mig mer frukt ut i solen och fortsätta njuta. Verkar som att jag kommit in i en riktig fruktperiod igen. Brukar göra det på sommaren. Kan ju kanske va bra att bryta av mot allt godis jag annars trycker i mig. Favoriten är syrliga äpplen. På bilden är det Granny Smith, en sort som mamma inte klarar av att äta eftersom hon tycker det är så surt att det liksom drar i kinderna. Gott säger jag!
Kokbok från jordbruksministern
Datum: 2010-06-03 Tid: 22:41:36
Idag fick jag mejl från jordbruksministern. Snacka om att jag blev förvånad. En kokbok med klimat- och miljösmarta recept är i alla fall på väg hem till mig. Berättar mer när jag fått boken. Klicka på bilden ovan för ett litet smakprov på några av recepten.
Pasta med rostbiff och ädelostsås
Datum: 2010-06-03 Tid: 09:21:12
Snabbare än så här blir det knappast. Gillar man ädelost blir det dessutom riktigt gott. Fint när det enda man behöver vänta på är att pastan ska koka färdigt. Har man, liksom jag, bristande tålamod när man är hungrig är sån här mat perfekt.
Pasta med rostbiff och ädelostsås, 4 portioner
4 portioner pasta
ca 400 g skivad rostbiff
ca 70-100 g ädelost (t.ex. ½ bit Kvibille)
3 dl grädde
1 msk hackad persilja
salt, peppar
Koka pastan. Häll grädden i en kastrull, smula ner ädelosten och koka försiktigt upp. Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.
Lägg upp pastan på tallrikar, häll över såsen och toppa med rostbiffen.
Pastasallad med tonfisk och sweet chilisås
Datum: 2010-06-02 Tid: 20:33:07
Jag tror bestämt att jag fastnat i pastasalladsträsket. Tur att maten smakar så bra där. Har lite svårt för varm mat när det är varmt ute. Då är en pastasallad perfekt, eftersom den kan ätas ljummen eller - med fördel - kall. Den här pastasalladen var det flera år sen jag åt sist, hittade receptet när jag kikade igenom min gamla receptbok häromdan. I ursprungsreceptet ska det inte va nån tonfisk, men jag brukar ha i en burk ändå. Passar superbra ihop med sweet chilisåsen, bönorna och löken. Går säkert bra med kyckling också. Jag uteslöt paprikan eftersom jag är inne i en period då jag fått för mig att jag inte gillar det.
Pastasallad med tonfisk och sweet chilisås, 4 portioner
4 portioner pasta
1 liten burk kidneybönor à 125 g
1 burk tonfisk
1 paprika
½ rödlök
2-3 vårlökar (kan uteslutas)
1-2 dl lätt crème fraiche, beroende på hur kladdigt du vill ha det
½-1 dl sweet chilisås
1 msk hackad persilja
salt, peppar
citronpeppar
Koka pastan och låt den svalna. Låt kidneybönorna och tonfisken rinna av. Kärna ur och strimla paprikan. Hacka rödlöken och vårlöken. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med sweet chilisås och kryddor.
Servera med sallad.
4 portioner pasta
1 liten burk kidneybönor à 125 g
1 burk tonfisk
1 paprika
½ rödlök
2-3 vårlökar (kan uteslutas)
1-2 dl lätt crème fraiche, beroende på hur kladdigt du vill ha det
½-1 dl sweet chilisås
1 msk hackad persilja
salt, peppar
citronpeppar
Koka pastan och låt den svalna. Låt kidneybönorna och tonfisken rinna av. Kärna ur och strimla paprikan. Hacka rödlöken och vårlöken. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med sweet chilisås och kryddor.
Servera med sallad.
Avokadomacka med keso
Datum: 2010-06-02 Tid: 13:04:46
Dagens mellis.
Har precis tryckt i mig den här mackan ute i solen. Fint med avokado och keso, det mättar bra. Om en dryg timme ska jag till sjukhuset och träffa logopeden. Har fixat ett litet studiebesök där nämligen, eftersom jag eventuellt tänkt börja läsa till logoped i höst. Känns väldigt avlägset och inte alls särskilt aktuellt i nuläget, men det skadar ju inte att söka. Tänkte att ett besök kan ge mig en bättre bild av vad en logoped faktiskt gör och hur en vanlig arbetsdag ser ut. Förhoppningsvis vet jag efteråt om det är nåt för mig eller inte.
Har ni också sol idag förresten?
Tacotisdag
Datum: 2010-06-01 Tid: 20:40:47
Idag har jag stillat mitt tacossug. Och tuggat päron i solen. Haft ihjäl en och annan insekt också. Annars har det inte hänt särskilt mycket. Varit en riktig livsnjutardag. Perfekt väder. Sol och klarblå himmel, varmt i luften och så lite svalkande vindar på det.
Fick ett städryck nyss också. Får det ibland. Synd att det händer så sällan bara. Bäddade rent i sängen, dammsög, dammtorkade, skurade golvet och rensade i garderoben och hyllorna. Nu ska jag krypa upp i soffan och invänta Desperate Housewives.
Kock-EM (Bocuse d'Or Europe)
Datum: 2010-06-01 Tid: 11:03:16
Fotograf: Magnus Skoglöf
Tommy Myllymäki och en av hans otroligt vackra rätter.
När jag ändå är inne på matlagningstävlingar. Igår fick jag ett mejl om att en av Europas främsta matlagningstävlingar - Bocuse d'Or Europe - går av stapeln nu den 7-8 juni i Géneve. Tyckte det var intressant och tänkte att det kanske finns fler därute som delar min uppfattning men som också helt missat tävlingen. Det är EM för kockar och 20 utvalda länder gör upp om segern. De tolv bästa kvalificerar sig till final i Kock-VM - Bocuse d'Or 2011 - nästa år, och vinnaren får en statyett och en prissumma på 12 000 euro. Sverige kommer ha en representant på plats och i år är det Tommy Myllymäki - årets kock 2007 - som försvarar de svenska färgerna.
Varje land ska tillaga två rätter: en fisk- och en kötträtt, och bägge rätterna ska tillagas för 14 personer. Huvudråvarorna består av norsk hälleflundra respektive en halv kotlettrad samt valfritt urbenat kalvhuvud, kalvfötter eller kalvbräss. Tävlingen är uppdelad i två dagar där tio länder tillagar sina rätter första dagen och resterande tio nästa dag. Tommy är med i den första gruppen, så nästa måndag, den 7:e juni, får vi hålla tummarna för honom. Vinnaren presenteras sedan på tisdagskvällen.
Ps. Glömde säga att det kommer fler och bättre bilder från tapastävlingen. Det var fotografer där som tog kort och jag kommer få ett kollage så fort de sammanställt allt.