Finska pinnar
Datum: 2010-01-31 Tid: 13:34:06
Trots att jag hade varit vaken i över ett dygn lyckades jag ändå bara sova fyra timmar i natt (eller i morse...). Lär få ta konsekvenserna av det så småningom, tröttheten kommer med all säkerhet hinna i kapp mig, men just nu är jag under omständigheterna faktiskt relativt pigg.
Men det där var bara en liten parentes. Nu till kakreceptet. Farmor brukade göra finska pinnar förr när hon fortfarande var frisk, och de skulle förstås också få en plats i hennes gamla kakburk. Jag skippade den hackade mandeln och körde på enbart pärlsocker istället. De här kakorna är lika lätta att äta som de är att göra. Ta en, ta två...
Men det där var bara en liten parentes. Nu till kakreceptet. Farmor brukade göra finska pinnar förr när hon fortfarande var frisk, och de skulle förstås också få en plats i hennes gamla kakburk. Jag skippade den hackade mandeln och körde på enbart pärlsocker istället. De här kakorna är lika lätta att äta som de är att göra. Ta en, ta två...
Finska pinnar, ca 50 st
200 g smör
4½ dl vetemjöl
½ dl strösocker el. 1 dl florsocker
Pensling
äggvita
Garnering
pärlsocker
hackas mandel
Arbeta samman smör, mjöl och socker till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C. Dela degen i 4 delar. Rulla till fingertjocka längder och pensla med äggvita. Strö över pärlsocker och hackad mandel och skär i ca 5 centimeter långa bitar. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills kakorna blivit svagt gyllene.
200 g smör
4½ dl vetemjöl
½ dl strösocker el. 1 dl florsocker
Pensling
äggvita
Garnering
pärlsocker
hackas mandel
Arbeta samman smör, mjöl och socker till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C. Dela degen i 4 delar. Rulla till fingertjocka längder och pensla med äggvita. Strö över pärlsocker och hackad mandel och skär i ca 5 centimeter långa bitar. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills kakorna blivit svagt gyllene.
The boy was mine
Datum: 2010-01-31 Tid: 05:22:21
En dryg halvtimme till, sen har jag dygnat. Och jag är inte ens trött. Har haft en fantastisk kväll. Betedde mig visserligen som en idiot i några minuter där på slutet. Hade kunnat bli än mer fantastiskt, men nu blev det som det blev och jag kan inte göra det ogjort hur mycket jag än skulle vilja. Inget ovanligt, hör snarare till vanligheterna. Sen fick jag och Johan vänta en timme på taxi. Åt pizza för att fördriva tiden. Sen stängde pizzerian. Ringde taxin igen för att kolla att de inte glömt bort oss. "Står ni inne och väntar?" frågade kvinnan som satt i jourtelefonen. "Nej, ute. De stängde precis här," svarade jag lite surt. "Oj, det är ju jättekallt ute!" fick jag till svar. Nähä, det menar du inte?! Trodde jag skulle frysa ihjäl. Men kom hem till slut. Tuggade lite kakor och tog en varm dusch. Och i morgon är det söndag. Jag tänker inte baka, men ett recept på småkakor kommer i alla fall. Nu ska jag sätta på min lugna Spotify-playlist och invänta tröttheten. Hoppas ni haft en fin lördag!
För lite sömn
Datum: 2010-01-30 Tid: 06:51:14
Somnade strax efter 01.30 i natt, klockan ringde 06.00. Fantastisk start på lördagen. Konstigt nog känner jag mig faktiskt relativt pigg. Det ligger inget sömnigt skimmer över allt, utan jag ser faktiskt klart och tydligt. Som t.ex. att termometern visar på över -20. Tur att jag slipper gå till jobbet. Kommer bli mindre kul i natt när jag ska hem efter att ha svängt mina lurviga, men det är ett senare problem. Nu väntar ett pass på jobbet.
Kanelkakor
Datum: 2010-01-29 Tid: 16:42:49
Häromdan hittade mamma något av en antikvitet bland farmors gamla saker som legat i garaget sen farmor flyttade till demensboendet hon bor på nu. Det är ett kakburkstorn: två runda kakburkar som ska sitta ihop, och så ett lock till det. Diskade dem ordentligt och bestämde mig för att fylla dem på en gång. Gjorde bl.a. dessa härligt doftande kanelkakor som jag snubblade över hos Bak Fia. Hade varken råsocker eller bikarbonat hemma utan använde mig av vanligt strösocker och bakpulver (4 tsk) istället, och det gick ju bra det också. Hade kanske inne första plåten aningens för länge, men goda blev de ändå och det luktar himmelskt i köket där kakburken står.
Kanelkakor, ca 30 st
125 g mjukt smör
2½ dl råsocker
½ dl ljus sirap
1 ägg
5 dl vetemjöl
drygt 1 tsk malen kanel
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
strösocker till rullning
Vispa ihop smöret och sockret. Tillsätt sirapen och ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Plasta och ställ in i kylen i ca 40 minuter. Forma sedan till små bollar. Rulla i strösocker och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i 12-15 minuter. Kakorna ska vara lite gyllene.
Krångel
Datum: 2010-01-29 Tid: 15:17:38
Hade tänkt lägga upp ett recept på kakor som jag bakade igår, men det går visst inte att ladda upp bilder för tillfället så det får vänta lite. Försöker igen lite senare.
Torsdagsmys
Datum: 2010-01-29 Tid: 14:12:40
Emily, som flyttat hem från Göteborg, och Elin. :*
Malin tyckte filmen var hemskt läskig och höll för ögonen
(eller så ville hon bara inte va med på kort, jag vet inte...).
Naturgodis, Marabou Nonstop, nachos, dipp och så lite (mycket!) ostbågar på det.
Filmmys med tjejerna igår. Som vanligt blev det inte sådär jättemycket filmtittande, men vad gör det? Var riktigt skönt att få komma ut från sjukstugan några timmar och umgås med människor som gör att man helt plötsligt känner sig tio gånger piggare bara sådär. Vi borde ha minst en stående dag i veckan som vi träffas och hänger i gäng så man har nåt att se fram emot. På tal om att se fram emot saker. Nyss ringde chefen igen för att kolla att min förkylning går åt rätt håll. Längtar tills i morgon, 15.18, när jag stämplar ut. Om nu inget oväntat händer blir det så här: hem, slänga i mig lite mat, duscha, göra mig i ordning och åka till Elin för ännu en lördag på dansgolvet. Påminn mig om att jag inte ska köra SingStar bara, jag tror inte min hals skulle må så bra av det.
Lax med honungsdressing
Datum: 2010-01-28 Tid: 13:52:30
En av mina absoluta favoriträtter. Har lagt upp receptet tidigare, och ett antal bilder (t.ex. här) hittar ni också i arkivet. Det är ett recept jag ständigt återkommer till och som igår, liksom så många gånger förr, fick figurera som min middag. Den här gången rörde jag ner quinoa eftersom vi hade en burk med färdigkokt sen tidigare. Här hittar ni receptet.
Fina människor
Datum: 2010-01-27 Tid: 14:19:18
Måste bara berätta att chefen ringde nyss. Tyckte det var så gulligt eftersom han bara ville kolla hur det var med mig. ("Man blir ju lite orolig.") Det är så typiskt att jag lyckats bli sjuk just nu, annars hade jag fått jobba hela veckan. Ser ut att bli jobb på lördag åtminstone. Vi skulle höras närmare för att se om jag tillfrisknat tillräckligt, men det borde inte va några problem. Blev nästan lite rörd. Visst är det fina människor jag jobbar med?
Kyckling i limesås
Datum: 2010-01-27 Tid: 13:20:16
Har ingen större matlust nu när jag är sjuk. Eller jo, när jag väl börjat äta är det inga problem för då börjar det klia i halsen nåt så fruktansvärt att jag helt enkelt måste fortsätta äta, men annars låter jag helst bli. Dricker hinkvis med te istället, det lenar så skönt. Igår kväll tryckte jag i mig lite Ibumetin och fixade mat med mamma. Hade bara lyckats få i mig ett kokt ägg på hela dagen, så det var riktigt skönt att få lite mat i magen. Såg att Åsa hade lagt upp ett recept på kyckling i limesås och mamma hade köpt kycklingfilé, så det fick bli en variant av det. Brukar göra ett liknande recept, men där man serverar limesåsen kall vid sidan av istället.
Kyckling i limesås, 2 portioner
1 stor el. 2 små kycklingfiléer
salt, peppar
Sås
1 dl vatten
1½ dl crème fraiche
1½ msk kycklingfond
1 tsk japansk soja
½ msk flytande honung
1 msk limejuice
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. 1 msk maizena
Dela kycklingen i småbitar och stek i olja eller smör i några minuter tills de fått lite färg. Krydda md salt och peppar. Blanda samman ingredienserna till såsen och häll i stekpannan tillsammans med kycklingen. Rör eventuellt ner lite maizena för tjockare konsistens (eller ta mindre vatten/mer crème fraiche) och låt småputtra några minuter.
Servera med quinoa eller liknande och grönsaker.
1 stor el. 2 små kycklingfiléer
salt, peppar
Sås
1 dl vatten
1½ dl crème fraiche
1½ msk kycklingfond
1 tsk japansk soja
½ msk flytande honung
1 msk limejuice
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. 1 msk maizena
Dela kycklingen i småbitar och stek i olja eller smör i några minuter tills de fått lite färg. Krydda md salt och peppar. Blanda samman ingredienserna till såsen och häll i stekpannan tillsammans med kycklingen. Rör eventuellt ner lite maizena för tjockare konsistens (eller ta mindre vatten/mer crème fraiche) och låt småputtra några minuter.
Servera med quinoa eller liknande och grönsaker.
Hur gör du din gröt?
Datum: 2010-01-26 Tid: 15:10:44
Jag fick en fråga från Ulrika som undrade hur jag gör min gröt. Först och främst vill jag passa på att tacka för den otroligt fina kommentaren jag fick. Den gjorde min febriga kropp om möjligt ännu varmare. Det är sånt där som verkligen kan förgylla ens dag. Tack, igen, för de fina orden. (Och Alexandra, som också hade en fråga: skriv gärna din mailadress så kan jag svara via den istället.)
Så till frågan. Så här gör jag min gröt:
- rostar en näve valnötter och mandlar (ibland även hasselnötter) i en torr stekpanna på medelhög värme.
- blandar ¾ dl krossat bovete med ¾ dl vatten och lite salt. Ca 1½ minut i mikron på full effekt. Det ska bli lite "bitigt". (Här hinner man ut och hämta tidningen lite snabbt...)
- när gröten är färdig rör jag ner en matsked linfrön.
- sen hackar jag de rostade nötterna och strör över dem. Det är lättast att hacka dem efter att de rostats, annars finns risken att de flyger iväg. I synnherhet hasselnötterna.
- pudrar över kanel (MASSOR!) och ibland även kardemumma.
- lägger en klick kesella på sidan och blandar i lite flytande honung.
- och bredvid det en matsked äppelmos eller två.
- sen toppar jag med bär och häller på sojamjölk.
Et voilà!
Ananasrutor
Datum: 2010-01-26 Tid: 14:22:27
Dessa kakor bakade jag i söndags till eftermiddagsfikat. "Måste det va kokos i allt du bakar?" sa pappa lite surt först, men åt sedan gladeligen kaka efter kaka. Jag blev så kär i glasyren till Silviakakan att jag toppade mina ananasrutor med den också. Kanske lite "kaka på kaka" med två olika glasyrer, men jag lovar - det blev verkligen jättegott. Vill man inte ha det fullt så sött räcker det förstås med att göra kokosglasyren, den går minsann inte av för hackor den heller.
Ananasrutor
3 ägg
3¾ dl socker
2 dl avrunnen ananasjuice
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Fyllning
2 burkar krossad avrunnen ananas
Kokosglasyr
50 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl kokos
1½ msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°C. Låt ananasen rinna av. Spara juicen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggvispet. Tillsätt ananasjuicen och rör smeten slät. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen.
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda (inte koka!) under omrörning i några minuter tills det tjocknat lite. Fördela den avrunna ananasen på kakan och bred glasyren ovanpå. Grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Ha eventuellt på Silviaglasyr. Låt svalna och skär sedan i rutor.
3 ägg
3¾ dl socker
2 dl avrunnen ananasjuice
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Fyllning
2 burkar krossad avrunnen ananas
Kokosglasyr
50 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl kokos
1½ msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°C. Låt ananasen rinna av. Spara juicen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggvispet. Tillsätt ananasjuicen och rör smeten slät. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen.
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda (inte koka!) under omrörning i några minuter tills det tjocknat lite. Fördela den avrunna ananasen på kakan och bred glasyren ovanpå. Grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Ha eventuellt på Silviaglasyr. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Jag fick ett mail...
Datum: 2010-01-25 Tid: 18:18:50
"Du är inbjuden till årets smygprovning av säsongens nya glasspinnar och strutar från SIA Glass."
Hade jag bara bott i (närheten av) Stockholm skulle jag gladeligen ha spenderat en timme åt att testa nya glassorter. Istället får jag ligga hemma i lilla Arvika och försöka kurera mig. Kanske skulle be mina vänner Ben & Jerry om lite hjälp på traven.
Hade jag bara bott i (närheten av) Stockholm skulle jag gladeligen ha spenderat en timme åt att testa nya glassorter. Istället får jag ligga hemma i lilla Arvika och försöka kurera mig. Kanske skulle be mina vänner Ben & Jerry om lite hjälp på traven.
Film och förkylning
Datum: 2010-01-25 Tid: 13:46:33
Var ju hos Elin igår kväll och kollade film. Vi gick ner till Nöjesbutiken för att hyra en rysare och köpa snacks. Valet föll till slut på Fingerprints vilket visade sig vara ett dåligt beslut eftersom den var riktigt usel. Sen blev det ett litet avbrott mitt uppe i allting också. Efter ungefär halva filmen ville tydligen inte Elins Playstation att vi skulle använda det som DVD-spelare längre, så då fick vi koppla in DVD-spelaren som Elin fick i födelsedagspresent istället. Den ville minsann spela filmen åt oss. Enda problemet var att allt var i grönskala. Ja, alltså, det måste va nåt fel på DVD-spelaren för alla filmer spelas upp i en deprimerande grön färg. Verkade glappa nånstans för när man tryckte på "Reset" flimrade det till och så syntes de riktiga färgerna i ungefär en halv sekund. Problemet gick hur som helst inte att åtgärda så det det var antingen grönskala eller att inte se klart filmen. Man vande sig faktiskt efter ett tag. Men grönt blod kändes ju inte jätteläskigt om jag ska va helt ärlig. Kan ju ha bidragit en hel del till att vi inte tyckte att filmen var särskilt lyckad. Fast den var faktiskt rätt b överlag.
Och förkylningen jag nämnde igår? Jo då, it's still there. Och värre har det blivit. Vaknade i morse och kände mig inte alls särskilt pigg. Ringde jobbet och sjukanmälde mig, och dagen lär spenderas i sängen alternativt soffan. Har ett nytt kakrecept som kommer upp så småningom också. Men nu ska jag ringa pappa och höra om inte han kan köpa med sig sallad till mig när han slutar jobba sen. Mat är ju och A och O för ett så snabbt tillfrisknande som möjligt.
Och förkylningen jag nämnde igår? Jo då, it's still there. Och värre har det blivit. Vaknade i morse och kände mig inte alls särskilt pigg. Ringde jobbet och sjukanmälde mig, och dagen lär spenderas i sängen alternativt soffan. Har ett nytt kakrecept som kommer upp så småningom också. Men nu ska jag ringa pappa och höra om inte han kan köpa med sig sallad till mig när han slutar jobba sen. Mat är ju och A och O för ett så snabbt tillfrisknande som möjligt.
Hallon och mango
Datum: 2010-01-25 Tid: 12:13:48
Nya bär. Bättre än de förra.
Men favoriten är nog fortfarande hallon + blåbär.
Vad toppar ni helst er gröt med?
Lördagshäng
Datum: 2010-01-24 Tid: 12:11:58
Igår kväll var jag hos Isabelle. Vi drack cider (alkoholfri, jag körde...) och tittade på film. En lugn och skön avslutning på dagen. Nästa helg tror jag däremot inte att det blir lika lugnt. Har dragit på mig en förkylning (både pappa och några på jobbet är eller har varit sjuka) men den lär med största sannolikhet vara ett minne blott om en vecka när det vankas festligheter. Efter två lugna helger ska det bli kul att få komma ut och svänga mina lurviga igen. Var faktiskt ganska sugen redan igår, men det verkade jag va rätt ensam om. Next weekend it is!
Ikväll blir det ännu en film, men med Elin den här gången. Lutar mot skräckfilm, och det är väl på tiden för det var faktiskt ett tag sen sist. Hoppas inte det resulterar i att man får ligga sömnlös bara, ska ju faktiskt upp och jobba i morgon. Känns visserligen inte som att risken är så stor, kommer inte ens ihåg när jag blev rädd efter en skräckfilm sist. Härdad? För gammal? Eller bara så korkad att jag inte fattar när jag borde bli rädd?
Ikväll blir det ännu en film, men med Elin den här gången. Lutar mot skräckfilm, och det är väl på tiden för det var faktiskt ett tag sen sist. Hoppas inte det resulterar i att man får ligga sömnlös bara, ska ju faktiskt upp och jobba i morgon. Känns visserligen inte som att risken är så stor, kommer inte ens ihåg när jag blev rädd efter en skräckfilm sist. Härdad? För gammal? Eller bara så korkad att jag inte fattar när jag borde bli rädd?
Skinkstrimlor i gräslökssås
Datum: 2010-01-24 Tid: 11:57:46
Här kommer receptet på maten jag hade längtat så efter. Och minnet svek mig inte: det var precis lika gott som jag hade för mig att det var. Inte alls tidskrävande heller, klart på en halvtimme. Ett tips är att ha i lite senap i taget och smaka av eftersom, eftersom det lätt tar över smakmässigt om det blir för mycket.
Skinkstrimlor i gräslökssås, 4-5 portioner
1 kg färsk skinka
ev. svartpeppar
6 stjälkar blekselleri
2 msk smör
2 köttbuljongtärningar
ca 2-3 msk fransk senap
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 dl hackad gräslök
Strimla skinkan och skär sellerin i bitar. Stek köttstrimlorna i smöret tills de fått lite färg. Krydda eventuellt med svartpeppar. Lägg över köttet i en traktörpanna och tillsätt selleri, buljongtärningar och senap. Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och crème fraiche. Lägg i gräslöken, spara lite till garnering. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
Strö över resten av gräslöken och servera med pasta.
1 kg färsk skinka
ev. svartpeppar
6 stjälkar blekselleri
2 msk smör
2 köttbuljongtärningar
ca 2-3 msk fransk senap
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 dl hackad gräslök
Strimla skinkan och skär sellerin i bitar. Stek köttstrimlorna i smöret tills de fått lite färg. Krydda eventuellt med svartpeppar. Lägg över köttet i en traktörpanna och tillsätt selleri, buljongtärningar och senap. Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och crème fraiche. Lägg i gräslöken, spara lite till garnering. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
Strö över resten av gräslöken och servera med pasta.
A compliment or a wake up-call?
Datum: 2010-01-23 Tid: 13:13:18
Sovit gott i natt. Drömt fantastiskt. Snart ska jag åka ner på stan en sväng. Uträtta några ärenden och handla lite. Sen hem och förbereda maten. Idag ska jag damma av ett gammalt recept som jag inte använt mig av på flera år. Har länge tänkt göra det, men det har helt enkelt inte blivit av. Men så nämnde jag för mamma att jag längtade efter just det till middag och hon nappade direkt. Lägger antagligen upp receptet ikväll.
Har förresten fått kommentarer för min outfit idag av samtliga familjemedlemmar. "Nämen, värst vad du var fin idag! Ska du nånstans?" och liknande har haglat över mig hela förmiddagen. Och jag har inte ens nåt särskilt fint på mig. Tighta jeans och skjorta bara. Tydligen en himla kontrast gentemot mina mysbyxor och oversize-tröjor. De måste tycka att jag är en riktig slusk i vanliga fall.
Ungefär så här ser jag ut idag.
Har förresten fått kommentarer för min outfit idag av samtliga familjemedlemmar. "Nämen, värst vad du var fin idag! Ska du nånstans?" och liknande har haglat över mig hela förmiddagen. Och jag har inte ens nåt särskilt fint på mig. Tighta jeans och skjorta bara. Tydligen en himla kontrast gentemot mina mysbyxor och oversize-tröjor. De måste tycka att jag är en riktig slusk i vanliga fall.
Ungefär så här ser jag ut idag.
Tacoknyten
Datum: 2010-01-22 Tid: 20:18:48
Jag har en skön känsla i kroppen. Tröttheten jag känner är faktiskt riktigt behaglig; det känns att jag lever - men på ett bra sätt. Har precis duschat och sitter i sängen som jag bäddade rent i igår. Dagen på jobbet gick förvånansvärt fort, men det brukar i och för sig va så när det går i ett. Vi blev dessutom bjudna på mat: grillad lax, bakad potatis, sallad och romsås. Eller ja, det var ju vi i charken som fixade maten, men i alla fall. Egentligen hade jag tänkt äta rester från middagen jag åt igår. När jag kom hem från jobbet igår hade jag nämligen en förpackning köttfärs som låg och väntade på mig. Hungrig som en varg slängde jag ihop tacoköttfärs, och för att göra det lite roligare blev det tacoknyten som jag gratinerade i ugnen. Hade tänkt göra en crème fraiche-röra att toppa med, men glömde totalt bort det när det väl var dags att stoppa in knytena i ugnen. Gjorde i och för sig inte så mycket, det blev ju gott, och crème fraichen hade jag ju som tillbehör ändå.
Tacoknyten, 4 portioner
ca 500 g köttfärs
1 påse tacokryddor
4-8 tortillabröd
tacosås
riven ost
ev. crème fraiche
Sätt ugnen på 200°C. Stek köttfärsen. Rör ner tacokryddor och vatten enligt anvisningar på förpackningen. Fördela köttfärsen på tortillabröden och vik ihop. Lägg dem i en ugnssäker form med skarven nedåt. Bred ut tacosås på bröden och toppa med ost (eller blanda ihop tacosås, ost och crème fraiche och bred på). Gratinera i ugnen i 5-10 minuter tills osten smält och tortillabröden fått lite färg.
Servera med valfria tacotillbehör.
ca 500 g köttfärs
1 påse tacokryddor
4-8 tortillabröd
tacosås
riven ost
ev. crème fraiche
Sätt ugnen på 200°C. Stek köttfärsen. Rör ner tacokryddor och vatten enligt anvisningar på förpackningen. Fördela köttfärsen på tortillabröden och vik ihop. Lägg dem i en ugnssäker form med skarven nedåt. Bred ut tacosås på bröden och toppa med ost (eller blanda ihop tacosås, ost och crème fraiche och bred på). Gratinera i ugnen i 5-10 minuter tills osten smält och tortillabröden fått lite färg.
Servera med valfria tacotillbehör.
Långpass, sen helg
Datum: 2010-01-22 Tid: 07:03:28
Jaha, då var det snart dags att sticka till jobbet. Hoppas dagen går fort, att timmarna bara flyger iväg och att jag får ta helg innan jag vet ordet av. Ha en bra fredag så hörs vi ikväll!
Gröttopping
Datum: 2010-01-21 Tid: 17:27:12
Jag har ätit i princip samma frukost varje dag i över ett år nu. Snacka om att snöa in på nånting och fastna i ett mönster. Är förvånad själv över att jag fortfarande tycker att det är lika gott, men jag längtar alltid efter att få äta frukost. Gröt gjord på krossat bovete, toppat med linfrön, rostade hackade valnötter/hasselnötter/mandlar, kanel, kesella+honung, äppelmos och bär. Och sojamjölk förstås. Vanligtvis brukar jag ha hallon och blåbär, men när jag och mamma var inne en snabbis på Ica häromdan fastnade jag för ett annat bärpaket i frysdisken som innehöll gojibär, havtorn, blåbär, björnbär, tranbär och röda vinbär. Om jag ska va ärlig läste jag inte så noga, det var gojibären jag fastnade för. Önskar att jag hade fortsätt läsa för då hade jag nog låtit bli att köpa paketet. Smaken är en blandning mellan sött och syrligt, och det där syrliga hade jag gott klarat mig utan. Passade inte alls till min gröt, så nästa gång får det allt bli den gamla hederliga toppingen med blåbär och hallon. Men man måste ju våga testa. Och gojibären var riktigt goda!
Längtan
Datum: 2010-01-20 Tid: 21:06:02
På fredag jobbar jag 7.30-17.00. Längtar tills jag stämplar ut.
Då ska jag krypa ner framför TV:n, tugga gott och bara njuta.
Påminnelse
Datum: 2010-01-20 Tid: 19:20:52
Hemma från jobbet. Mat i magen. Trött. Mer jobb i morgon, och på fredag. Tänkte bara påminna om att Landet Brunsås sänds ikväll kl. 20.00. Missa inte!
Det är tanken som räknas
Datum: 2010-01-19 Tid: 22:35:13
Mamma och jag i Øystese där jag jobbade hösten/vintern 08.
Mamma glömde sin mobil hemma i morse. Hon mejlade och berättade att hon skulle försöka hinna hem till 17.45. Jag såg inte att hon skrivit det förrän efter fem och då satt hon redan på tåget. Slängde på mig halsduk och mössa, osminkad och i mysbrallor, och skyndade iväg mot tågstationen. Tog en annan väg än den jag brukar, eftersom jag visste att mamma antagligen skulle gå den vägen, om det skulle va så att jag inte hann till stationen innan tåget kom. 17.47 var jag framme och ingen mamma syntes till. Gick in på stationen och såg att det stod att ett ankommande tåg från Karlstad var försenat till 18.02. Blev först lite sur eftersom jag stressat som en galning helt i onödan. Så kom tåget. Gick ut på perrongen, kände mig lagom sunkig i mina uggs och mysoutfit. Folk klev av. Kvar stod jag. Ingen mamma. "Nej men allvarligt, MISSADE hon tåget?!" tänkte jag och kände mig lite lätt frustrerad över att jag inte kunde ringa och fråga vart hon var. Vände om och började traska hem istället. Så ringde det. "Hem" stod på det på displayen. Blev arg, det skulle ju inte va nån hemma! Men jo då, nog var det mamma alltid. Som kom med tåget 17.45, och gick en annan väg än den hon brukar. Det tåget jag stått och väntat på hade varit ett senare tåg. Jag som hade tänkt va snäll och möta mamma så hon slapp gå hem själv. Istället fick vi gå själva båda två. Lite motion fick jag på köpet åtminstone. Och en lång, varm kram när jag kom hem.
I morgon ska jag jobba 10-18. Och så har jag fått en blåsa på strängen under tungan. Det känns liksom som att den är för kort, stramar hela tiden. Att gäspa är tortyr. Tur att jag inte är det minsta trött. Och det här måste va det flummigaste inlägget på länge. Men sån här är jag, bakom kakbak och matlagning.
Silviakaka
Datum: 2010-01-19 Tid: 17:19:08
Ännu en debut: nu har jag bakat Silviakaka för första gången. Kan hända att det var första gången jag åt det också. Eller jag är ganska säker på att det var det. Jag skulle ha kommit ihåg om jag hade smakat förut, SÅ gott var det. En ljus version av kärleksmums. Och glasyren... Ni som smakat vet vad jag menar.
Ett perfekt långpannerecept för mig som vill få användning för alla ägg jag har i kylskåpet. Nu har jag ett helt gäng såna här godingar i frysen. Passade även på att göra en sats jitterbuggare också eftersom jag fick en extra äggvita över.
Ett perfekt långpannerecept för mig som vill få användning för alla ägg jag har i kylskåpet. Nu har jag ett helt gäng såna här godingar i frysen. Passade även på att göra en sats jitterbuggare också eftersom jag fick en extra äggvita över.
Silviakaka
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
Glasyr
100 g smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
Garnering
riven kokos
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggvispet. Tillsätt vattnet och rör ihop till en slät smet. Häll ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Lyft av kakan från plåten och lägg den på en fuktig handduk för att lättare kunna lossa den från pappret.
Smält smöret till glasyren. Ta av kastrullen från plattan och rör ner florsocker, vaniljsocker, citronsaft och äggula. Bred ut glasyren i ett jämnt lager över kakan. Avsluta med att strö över rikligt med kokos.
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
Glasyr
100 g smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
Garnering
riven kokos
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggvispet. Tillsätt vattnet och rör ihop till en slät smet. Häll ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Lyft av kakan från plåten och lägg den på en fuktig handduk för att lättare kunna lossa den från pappret.
Smält smöret till glasyren. Ta av kastrullen från plattan och rör ner florsocker, vaniljsocker, citronsaft och äggula. Bred ut glasyren i ett jämnt lager över kakan. Avsluta med att strö över rikligt med kokos.
Nya läsare
Datum: 2010-01-19 Tid: 11:24:53
Ska snart åka och handla, sen blir det ett besök hos farmor. Håller tummarna för att hon är pigg och glad idag. Senare i eftermiddag kommer det upp ett nytt recept på kakorna jag bakade igår.
Förresten, jag har fått en del nya läsare på sistone. Jätteroligt, hoppas ni stannar! Är det nånting ni undrar över är det bara att fråga. Jag är i alla fall väldigt nyfiken på vilka det är som gömmer sig bakom skärmarna. Kan ni inte skriva en liten rad om er själva?
Förresten, jag har fått en del nya läsare på sistone. Jätteroligt, hoppas ni stannar! Är det nånting ni undrar över är det bara att fråga. Jag är i alla fall väldigt nyfiken på vilka det är som gömmer sig bakom skärmarna. Kan ni inte skriva en liten rad om er själva?
Taco
Datum: 2010-01-18 Tid: 17:11:35
Huvudvärk och TV-tittande
Datum: 2010-01-18 Tid: 02:25:39
Har haft huvudvärk större delen av kvällen, på gränsen till migrän. Legat i fosterställning i sängen, blundat och försökt få det att släppa, men utan större framgång. Gav upp och tittade på Band of Brothers istället, som jag gjort de senaste tre söndagarna, och nu ligger jag och tittar på Golden Globe Awards. Får se hur länge jag orkar kolla. Skulle va otroligt skönt att somna och vakna upp i morgon utan huvudvärk. Har tänkt baka nåt som innehåller många ägg. Filmkväll med Andreas väntar också. Fin start på veckan med andra ord.
Irish Coffee
Datum: 2010-01-17 Tid: 17:34:18
Igår blev jag bjuden på Irish Coffee av pappa. Gillar ju inte whiskey egentligen, men smaken är inte så framträdande i Irish Coffee. Gav mig minnen från Tyskland i somras. Specialiteten i Rüdesheim där jag jobbade var Rüdesheimer Kaffee: Asbach, socker och kaffe som man flamberade vid bordet, och så en stor klick vispad grädde med chokladströssel på toppen. Alla turister blev lika imponerade varje gång, särskilt engelsmännen. "Oh that's lovely dear! Look Bob, look at the flames!" Härliga minnen.
Grillad lax i ugn
Datum: 2010-01-17 Tid: 12:51:22
Middagen igår blev grillad lax med kräftröra. Gjorde den här röran, fast uteslöt den rökta laxen och blandade ner romen istället. Hade det inte varit för att jag försöker få användning för alla ägg vi har hade jag gjort den här såsen istället. De andra åt även potatis till, jag åt en rostbiffsmacka som komplement.
Grillad lax i ugn, 4 portioner
ca 1 kg färsk lax
grillolja (t.ex. Santa Maria's Grill Oil Allround)
citronpeppar
Pensla laxen med grillolja. Krydda med citronpeppar. Sätt in i ugnen på 200°C i 15-30 minuter (beroende på hur tjock laxen är). Vrid till grilläge sista minuterna.
Ät direkt eller låt svalna helt. Servera med romsås eller kräftröra.
ca 1 kg färsk lax
grillolja (t.ex. Santa Maria's Grill Oil Allround)
citronpeppar
Pensla laxen med grillolja. Krydda med citronpeppar. Sätt in i ugnen på 200°C i 15-30 minuter (beroende på hur tjock laxen är). Vrid till grilläge sista minuterna.
Ät direkt eller låt svalna helt. Servera med romsås eller kräftröra.
Drömmar
Datum: 2010-01-16 Tid: 18:50:44
Drömmar är, om inte favoriten, så åtminstone topp tre när det kommer till småkakor. Hur kan man inte älska dem? Så spröda att de smälter i munnen på en; ytan är lite knaprig och insidan sådär härligt seg. Och dessutom är de busenkla att göra.
Drömmar, ca 20 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
¼ tsk hjorthornssalt (el. ½ tsk bakpulver)
Sätt ugnen på 150°C. Vispa smör och strösocker ljust och krämigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop dem med smörblandningen till en smulig deg. Krama till små bollar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
¼ tsk hjorthornssalt (el. ½ tsk bakpulver)
Sätt ugnen på 150°C. Vispa smör och strösocker ljust och krämigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop dem med smörblandningen till en smulig deg. Krama till små bollar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Gårdagens kvällstugg
Datum: 2010-01-16 Tid: 12:22:53
Orkade inte blogga nåt efter jobbet igår. Slängde på I Love You, Man, åt godis och degade långt framåt småtimmarna. Men det första jag gjorde när jag kom hem var att ta mig nåt att äta. Mamma hade fått med sig färska fullkornsfrallor med solrosfrön från sitt jobb och jag hade med mig rostbiff hem från mitt. Delade frallan i tre så jag fick lite av alla påläggen jag var sugen på. Allt smakar så himla mycket godare efter ett pass på jobbet.
Förresten, fick med mig två förpackningar (24 i varje) ägg från jobbet, så nu har vi - och jag skojar inte - 80 ägg i kylen med ett inte alltför bra bäst före-datum. Skulle behöva er hjälp.
Har ni några tips på vad man kan göra som innehåller mycket ägg?
Gärna sånt som går att frysa.
Gärna sånt som går att frysa.
Spenderar fredagskvällen på jobbet
Datum: 2010-01-15 Tid: 13:11:26
Nu ska jag snart traska iväg till jobbet. Är tillbaka nån gång vid tiotiden ikväll. Inte världens roligaste fredagssysselsättning direkt, men fredagar brukar ändå gå rätt fort och det är alltid lika skönt i slutet av månaden när lönen kommer.
Ha en bra dag, hörs sen!
Ha en bra dag, hörs sen!
Kiss me
Datum: 2010-01-15 Tid: 00:21:22
Hade precis sett klart Maskinisten med läskigt utmärglade Christian Bale i huvudrollen och kände att jag var i behov av att se nåt med riktig feel good-stämpel. Wadman tipsade om det här you tube-klippet and it really hit home för jag fick såna där sköna rysningar i hela kroppen. Förlåt att jag svär men fy fan vad fint!
Kärleksmums
Datum: 2010-01-14 Tid: 13:59:30
Det finns många namn på den här kakan, men för mig har den alltid hetat - och kommer alltid att heta - kärleksmums. För visst smakar den lite kärlek? Made with love. Hade inte ätit kärleksmums på evigheter så därför smakade det om möjligt ännu godare den här gången. Receptet jag använde mig av hittade jag hos min fina vän Pernilla. Gjorde lite mer glasyr än vad som står i receptet, bara för att den är så himla god.
Kärleksmums, ca 40 st
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör
Glasyr
4 msk smält smör
250 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 msk starkt kaffe
Garnering
riven kokos
Sätt ugnen på 225°C. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Gör glasyren. Blanda det smälta smöret med florsocker, vaniljsocker, kakao och kaffe. Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokos och skär sedan i bitar.
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör
Glasyr
4 msk smält smör
250 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 msk starkt kaffe
Garnering
riven kokos
Sätt ugnen på 225°C. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Gör glasyren. Blanda det smälta smöret med florsocker, vaniljsocker, kakao och kaffe. Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokos och skär sedan i bitar.
Tick Tock
Datum: 2010-01-13 Tid: 17:16:56
Finast just nu. Går varm på Spotify.
Känner ni igen den?
Tunnbrödsrullar extra allt
Datum: 2010-01-13 Tid: 14:07:37
Behövde rensa kylskåpet lite så jag slängde ihop några tunnbrödsrullar till lunch. Hade i allt möjligt gott som jag hittade i kylen. Det är ju det bästa med tunnbrödsrullar: man kan ha i lite vad man vill. En motbjudande blandning kanske ni tycker, men jag gillade det i alla fall. Fina färger blev det också.
Tunnbrödsrullar, 1 portion
1 tunnbröd
mesost
leverpastej
skivade köttbullar
hackad saltgurka
potatissallad
rödbetssallad
Bred mesost och/eller leverpastej (om den är bredbar, skiva annars) på tunnbrödet. Fördela resten av ingredienserna ovanpå och rulla ihop. Skär i snittar. Ät.
Tunnbrödsrullar, 1 portion
1 tunnbröd
mesost
leverpastej
skivade köttbullar
hackad saltgurka
potatissallad
rödbetssallad
Bred mesost och/eller leverpastej (om den är bredbar, skiva annars) på tunnbrödet. Fördela resten av ingredienserna ovanpå och rulla ihop. Skär i snittar. Ät.
Fler nyårsbilder från Karins kamera
Datum: 2010-01-13 Tid: 01:00:20
The Time Traveler's Wife
Datum: 2010-01-12 Tid: 22:28:37
Sandra skrev att hon ville läsa mer om min vardag, och självklart kan jag dela med mig mer av den om det nu är så att nån är intresserad av att veta vad jag gör på fritiden, mer än att baka och laga mat. Ikväll har jag varit hos Andreas, min storebror, och tittat på The Time Traveler's Wife. Antingen är jag för smart - eller för korkad - för jag fattade inte riktigt hur själva tidsförflyttningen gick till. Det var en särskild scen jag inte riktigt fick det att stämma. Andreas försökte förklara men jag kom med följdfrågor hela tiden så till slut tröttnade han och sa: "Malin, du tänker för invecklat!" Hur som helst var filmen riktigt mysig och Rachel McAdams är vacker som en dag. Tänker alltid på The Notebook när jag ser henne, och det hugger som en kniv i hjärtat. En riktig gråtfilm som river extra djupt eftersom den inte bara handlar om hjärtesorg utan även en hel del om sjukdomen Alzheimers, som varit en del av mitt liv i alldeles för många år.
Leksandskaka
Datum: 2010-01-12 Tid: 14:30:15
Igår bakade jag en kaka som är ett mellanting mellan mjuk kaka och vetebröd. Jag gjorde halv sats (fördelade smeten i mitten av en normalstor långpanna, gräddade i sisådär 25 minuter kanske) och fick ut säkert tio bitar, även om de antagligen blev tunnare än i originalreceptet (där det står att en hel sats ger tolv bitar), som kommer från Allt om Mat. Egentligen är jag inget större fan av mjuka kakor om det inte finns nåt krämigt täcke eller om man serverar dem med t.ex. vispad grädde, eftersom jag tycker att det oftast blir lite torrt. Men den här kakan påminde om bullar i smaken och de är ju allra godast som de är, med ett glas kall mjölk till. Kanongod och enkel att göra, kommer definitivt göras igen.
Leksandskaka, 12-20 bitar (beroende på storlek)
125 g smör
2½ dl strösocker
7½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (gärna nystött, men går bra med malen)
1½ dl russin
3 dl mjölk
Garnering
pärlsocker
Sätt ugnen på 175°C. Klä en liten långpanna, 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Rör smör och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och russin. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i smör- och sockerblandningen och rör ihop. Bred ut smeten (som blir väldigt tjock) i långpannan och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr.
Pizza x 2
Datum: 2010-01-11 Tid: 16:20:24
Det här med hemmagjord pizza gillar jag. I helgen avverkades två olika varianter:
- tortillapizza med parmaskinka, lök, champinjoner, mozzarella, vanlig ost och oregano.
- köttfärspizza (riktig pizzabotten) med bacon, champinjoner och ost.
Nya kategorier
Datum: 2010-01-10 Tid: 22:16:46
Har suttit och pillat med lite nya kategorier så att det ska bli lättare att hitta här i bloggen. Har kommit ungefär halvvägs, men det får räcka för ikväll. Det är faktiskt söndag, och jag var ute igår och sov sisådär tre timmar i natt. Ska försöka göra klart i morgon.
Parmalindad kycklingfilé med balsamsås
Datum: 2010-01-10 Tid: 17:54:21
Det här åt vi till middag igår. Gör alltid extra sås eftersom den är så god att jag skulle kunna sitta och skeda i mig bara den utan några som helst problem. Har man inte parmaskinka går det förstås bra med vanlig rökt skinka eller bacon också. Receptet hittar ni här.
Spontan
Datum: 2010-01-10 Tid: 05:45:29
Spontaniteten är min vän. 22.20 bestämde jag mig för att festa. Strax efter 23 blev jag hämtad, åkte direkt till krogen. Hets, men riktigt roligt. Jag skulle kunna dansa hela natten.
Tack för ikväll grabbar, jag ångrar inte att jag gick ut!
Tack för ikväll grabbar, jag ångrar inte att jag gick ut!
Kokostoppar med O'boy-glasyr
Datum: 2010-01-09 Tid: 12:17:51
Häromdan bakade jag söta små kokostoppar. Godast blir de om man doppar dem i choklad, men eftersom det inte fanns nån choklad hemma gjorde jag en O'boy-glasyr istället, och det blev riktigt gott det också.
Kokostoppar med O'boy-glasyr, ca 20 st
75 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citron- eller limesaft
Glasyr
4 msk O'boy-pulver
1 dl florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Blanda ägg och socker ordentligt. Tillsätt det smälta smöret tillsammans med kokosflingorna och citronsaften. Forma till toppar med hjälp av två skedar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
Blanda samman O'boy, florsocker och vatten till en glasyr och garnera de avsvalnade kakorna.
75 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citron- eller limesaft
Glasyr
4 msk O'boy-pulver
1 dl florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Blanda ägg och socker ordentligt. Tillsätt det smälta smöret tillsammans med kokosflingorna och citronsaften. Forma till toppar med hjälp av två skedar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
Blanda samman O'boy, florsocker och vatten till en glasyr och garnera de avsvalnade kakorna.
Mjukostmacka
Datum: 2010-01-08 Tid: 15:08:21
Mjukostmacka med tomat och gräslök fick bli dagens mellanmål. Mjukost i sig är ju ganska smaklöst vilket lämnar dörrarna öppna för alla möjliga smakkombinationer. Igår åt jag t.ex. rostat bröd med mjukoströra, bestående av mjukost, finhackad gurka och rödlök, och så några varv med svartpepparkvarnen. Inte alls dumt.
Den brinnande bilen
Datum: 2010-01-08 Tid: 11:33:42
Det här inlägget har absolut ingenting med mat att göra. Det som har hänt är så fruktansvärt bisarrt att det skulle kunna va hämtat direkt ur en Beck-film. Läser om det på nyheterna och förvånas inte ett dugg när det står att det har koppling till Värmland. Slökollar Facebook och ser att vänner och bekanta börjar skriva "R.I.P" och det som först bara var spekulationer börjar plötsligt allt mer likna ett faktum: en av kropparna i bagageutrymmet var troligen en kille från Arvika. Jag kände honom inte, men vi gick i skolan samtidigt och jag visste mycket väl vem han var. Vila i frid.
Här kan du läsa artikeln.
Här kan du läsa artikeln.
Jitterbuggare
Datum: 2010-01-07 Tid: 18:52:58
Idag gjorde jag jitterbuggare för första gången. Tror faktiskt aldrig att jag ens smakat det tidigare. Däremot har jag kikat på olika recept många gånger, men det har aldrig blivit av att jag bakat dem. Förrän idag. Och jag blev inte besviken. Jag älskar ju som bekant maränger, och tillsammans med mördeg - som också är himla gott (att äta direkt ur bunken) - kunde det ju inte bli annat än lyckat. Få ingredienser, såna man brukar ha hemma, och sen att de smälter i munnen samtidigt som de är sådär härligt frasiga gör inte direkt saken sämre. Smarr helt enkelt!
Jitterbuggare, ca 25 st
200 g smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 äggula
Maräng
2 äggvitor
4 msk strösocker
Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman smör, socker, mjöl och äggula till en deg. Låt vila i kylen. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Ta ut kakdegen ur kylen och dela den i två jämnstora delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca ½ cm tjock. Fördela marängsmeten på rektanglarna och rulla ihop på längden som en rulltårta. Ställ in i kylen ytterligare en stund. Skär sedan rullarna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter.
200 g smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 äggula
Maräng
2 äggvitor
4 msk strösocker
Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman smör, socker, mjöl och äggula till en deg. Låt vila i kylen. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Ta ut kakdegen ur kylen och dela den i två jämnstora delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca ½ cm tjock. Fördela marängsmeten på rektanglarna och rulla ihop på längden som en rulltårta. Ställ in i kylen ytterligare en stund. Skär sedan rullarna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter.
Förhandsvisning av Landet Brunsås
Datum: 2010-01-07 Tid: 12:56:49
Fotograf: Carl-Johan Söder
Nu har jag tittat på det första avsnittet av Landet Brunsås. För att relatera till mat: det föll mig helt i smaken. Har ni sett Värsta Språket nån gång? Jag älskar den serien och har faktiskt alla avsnitt. Landet Brunsås påminner lite om det, och det är väl kanske inte så konstigt eftersom det är Karin af Klintberg som producerat båda.
Första avsnittet handlar om varför vi svenskar har så lätt för att ta till oss utländsk mat och hur det kommer sig att det kryllar av restauranger med t.ex. japansk mat, men att det däremot knappt finns en enda irakisk restaurang, trots att det finns betydligt fler irakier i Sverige än det finns japaner. Programmet var både intressant och lärorikt, samtidigt som det hade många humoristiska inslag, som t.ex. när Henrik Schyffert demonstrerar hur han helst av allt äter sin mackor. Limpa på Schyfferts vis.
Landet Brunsås har premiär kl. 20.00 den 20/1 i SVT2. Missa det inte!
Krämig lax med räkor
Datum: 2010-01-06 Tid: 17:24:35
Ett tag åt jag lax i parti och minut, men nu var det ett tag sen sist. Dagens middag gav verkligen mersmak och kanske bäst av allt: den var klar på tio minuter. Alltid extra gott när man har färska örter att använda sig av, det lyfter verkligen smakerna.
Krämig lax med räkor, 1 portion
1 laxfilé
½ gul lök
salt, svartpeppar
citronpeppar
ca 1 dl crème fraiche
basilika
gräslök
räkor
Skär laxfilén i kuber och hacka löken. Fräs ihop i en stekpanna tills laxen är genomstekt. Krydda. Rör ner crème faiche och hackad basilika. Klipp ner gräslöken. Låt puttra ihop någon minut. Smaka av och krydda ev. mer. Ta av stekpannan från värmen och rör ner räkorna. Låt dem bara bli varma. Servera genast med valfria tillbehör.
1 laxfilé
½ gul lök
salt, svartpeppar
citronpeppar
ca 1 dl crème fraiche
basilika
gräslök
räkor
Skär laxfilén i kuber och hacka löken. Fräs ihop i en stekpanna tills laxen är genomstekt. Krydda. Rör ner crème faiche och hackad basilika. Klipp ner gräslöken. Låt puttra ihop någon minut. Smaka av och krydda ev. mer. Ta av stekpannan från värmen och rör ner räkorna. Låt dem bara bli varma. Servera genast med valfria tillbehör.
Min skatt
Datum: 2010-01-06 Tid: 12:03:08
Nu verkar han ha repat sig igen, min skatt. Han låg på samma stol i nästan ett dygn utan att vare sig orka ta sig ner till matskålen eller gå på lådan. Matade honom med tonfisk och doppade fingret i en skål med vatten för att han skulle få i sig lite näring. Det tycks ha gjort underverk för nu är han likadan som han var förut, efter anfallet i november alltså. Fortfarande fruktansvärt stel i bakbenen, men vid gott mod och ett konstant kurrkurrande hörs så fort man är i närheten. Han tittar på mig som om jag vore en grillad kyckling. Jag tror det är kärlek.
Våfflor
Datum: 2010-01-05 Tid: 14:07:27
Nu har jag precis ätit våfflor med socker, grädde och gotländsk salmbärssylt.
Det var längesen jag åt våfflor, men det är alltid lika gott när jag väl gör det.
Vad vill ni helst ha på era våfflor?
GoGreen Sojadryck
Datum: 2010-01-05 Tid: 14:00:05
När jag handlade förra veckan och hade lite bråttom ryckte jag med mig den här förpackningen sojadryck. Ja, som ni ser så fattas själva korken, men det såg jag först när jag stod i köket och packade upp varorna. Förpackningen till höger är den jag köpte gången innan. Eftersom det var helt omöjligt att hälla utan att spilla slutade med att jag satte en tratt i den gamla förpackningen och hällde över mjölken från den nya. Snacka om miss vid produktionen.
Nyårslöfte
Datum: 2010-01-04 Tid: 18:45:56
Överallt läser jag om folk som avgett nyårslöften om att sluta äta godis och lägga om sin kost för att gå ner i vikt. Själv har jag aldrig varit för det här med förbud. Det har snarare motsatt effekt på mig. Som när man var liten och frågade om man fick ta en godis före maten, och föräldrarna sa nej. Det kliade liksom extra mycket i fingrarna efter att få ta den där godisbiten bara för att man inte fick. Jag har nog inte riktigt växt ifrån det där.
Har aldrig brutit mot några nyårslöften eftersom jag aldrig haft några, och skulle jag vilja göra förändringar i mitt liv behöver jag ju faktiskt inte ett nytt år för att göra det. Men om jag skulle lova nånting 2010 så är det att jag inte kommer sluta äta godis. Varför ge upp nåt av det bästa jag vet?
Och en annan sak, som jag och mamma kommit överens om: att njuta så mycket som möjligt och ta tillvara på alla dagar man får tillsammans. Carpe diem helt enkelt.
Landet Brunsås
Datum: 2010-01-04 Tid: 17:32:03
(Bild: svt.se)
Tidigare idag fick jag ett mejl från en person på SVT som frågade om jag ville titta på programmet Landet Brunsås, som har premiär den tjugonde januari, i förväg. Har sett reklam för programmet och läst om det i nån tidning så jag nappade direkt. Ska bli spännande att se vad de hittar för svar på varför vi svenskar äter som vi gör och vad det är för trender som påverkar vad vi ställer fram på matbordet.
Fjärde januari
Datum: 2010-01-04 Tid: 13:55:58
Klarblå himmel, snö och termometern visar -13°C.
Keep my baby safe from harm
Datum: 2010-01-03 Tid: 22:00:33
Min bebis mår dåligt igen. Inget anfall som förra gången, men han är desorienterad, vinglar runt på ostadiga ben, jamar svagt och försöker spy. Och kanske det tydligaste tecknet av allt: han försöker gömma sig. Hoppas innerligt att han repar sig igen, 2010 får inte börja med att hela min värld rasar samman.
Kantarellkanapéer
Datum: 2010-01-03 Tid: 13:13:27
Den andra förrätten jag gjorde på nyår var kantarellkanapéer. Från början hade jag tänkt göra kantarellbruschetta eller toast, men det slutade med ett eget litet experiment som blev riktigt gott om man gillar kantareller. Eftersom jag inte hade några färska kantareller fick det bli såna på burk istället, vilket gjorde att färgen blev minst sagt tråkig, men pimpade så gott jag kunde med camembert, nötkött och gräslök.
Kantarellkanapéer, ca 20 st
2 msk smör
3 burkar kantareller à 200 g el. 600 g färska
3 schalottenlökar
300 g philadelphiaost
salt, svartpeppar
citrontimjan
1 stor baguette
ca 100 g camembert
Garnering
rökt nötkött
gräslöksstrån
Låt svampen rinna av. Skiva schalottenlökarna och fräs tillsammans med svampen i smör i en stekpanna tills den fått lite färg. Krydda och smaka av. Låt svalna. Mixa med philadelphiaosten till en slät kräm. Smaka av igen. Skär baguetten i sneda skivor, ca 1-2 cm tjocka. Lägg en bit camembert på varje brödskiva och fördela sedan en klick kantarellost ovanpå (för finast resultat: spritsa ut). Garnera med nötkött och gräslök.
Nyårsafton 09
Datum: 2010-01-02 Tid: 21:50:33
Avokadopaj med kräftstjärtar
Datum: 2010-01-02 Tid: 13:21:14
Här kommer en av förrätterna jag gjorde till vår nyårsmiddag. Receptet kommer från Halv åtta hos mig. Själv tyckte jag att pajen blev jättegod, och den verkade falla de andra i smaken också för när vi hade ätit färdigt var tallrikarna länsade och fatet tomt. (Nu var vi visserligen 12 personer och pajen är avsedd för 10, men ändå...). Den går förresten alldeles utmärkt att förbereda. Jag gräddade pajskalet och gjorde avokadokrämen hemma, och fyllde och garnerade när jag kom till Carro.
Avokadopaj med kräftstjärtar, 10 bufféportioner
Pajdeg
225 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 krm salt
Avokadokräm
2 mogna avokador
saft från ½ lime el. 1 msk pressad citron
1 liten grön pepparfrukt
5 kvistar bladpersilja
1-2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 liten burk lätt crème fraiche
10 gräslöksstrån
Garnering
1-2 dl kräftstjärtar el. räkor
gräslöksstrån
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare. Knåda/mixa samman till en deg och tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 20-25 minuter (till lätt gyllenbrun färg). Låt svalna.
Gröp ur och dela avokadorna i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare och pressa över lime- eller citronsaft. Dela pepparfrukten och kärna ur den. Skär i mindre bitar och lägg i matberedaren. Strö ner hackad persilja och klipp ner gräslöken. Tillsätt kryddor och crème fraiche. Mixa till en jämn kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor om du vill ha mer sting i pajen.
Bred ut krämen i pajskalet före servering och garnera med kräftstjärtar (eller räkor) och gräslök.
Pajdeg
225 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 krm salt
Avokadokräm
2 mogna avokador
saft från ½ lime el. 1 msk pressad citron
1 liten grön pepparfrukt
5 kvistar bladpersilja
1-2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 liten burk lätt crème fraiche
10 gräslöksstrån
Garnering
1-2 dl kräftstjärtar el. räkor
gräslöksstrån
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare. Knåda/mixa samman till en deg och tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 20-25 minuter (till lätt gyllenbrun färg). Låt svalna.
Gröp ur och dela avokadorna i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare och pressa över lime- eller citronsaft. Dela pepparfrukten och kärna ur den. Skär i mindre bitar och lägg i matberedaren. Strö ner hackad persilja och klipp ner gräslöken. Tillsätt kryddor och crème fraiche. Mixa till en jämn kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor om du vill ha mer sting i pajen.
Bred ut krämen i pajskalet före servering och garnera med kräftstjärtar (eller räkor) och gräslök.
I love you, always forever
Datum: 2010-01-01 Tid: 12:02:48
Världens bästa Karin ♥
Kvällen igår blev som väntat väldigt lyckad. Kommer en längre uppdatering senare. Åkte hem tidigt men somnade inte förrän efter fem. Tog det ganska lugnt och känner mig hyfsat pigg idag, vilket är tur eftersom jag ska iväg och jobba lite senare. Ångrar lite att jag tackade ja, men det är ju trots allt bara från 16 till stängning och 100 % OB så jag överlever nog. Funtar på att köpa med mig godis och sallad på Amigo på vägen hem. Om det är öppet vill säga. Ytterst tveksamt.