Godistillverkning
Datum: 2010-03-31 Tid: 19:44:47
Idag har jag knaprat värktabletter, gjort Rocky Road-fudge, vita chokladbräck och är mitt uppe i att göra hallontryfflar. I morgon blir det fler värktabletter och jobb 9-18. Vägrar missa nästan tjugo timmar bara för att min kropp inte vill va med.
Nån ordentlig middag har jag däremot inte fått i mig idag. Bara mackor och lite choklad. Inte alls varit sugen. Hoppas det känns bättre i morgon, kommer behöva få i mig riktig mat för att orka med påskrushen.
I have been here many times before
Datum: 2010-03-31 Tid: 11:11:05
Jag vill må lika bra som jag gjorde när den här bilden togs...
Kände av varningssignalerna redan igår, men låtsades inte om dem. I natt har jag drömt mardrömmar igen, vaknade av att tårarna rann och att jag inte kunde svälja. Det verkar som att Saharaöknen har flyttat in i min hals, slagit läger på högersidan. Mobilen ringer. Jobbet. Tvingas tacka nej. Suck. Ville ju, kunde egentligen idag. Hade inga planer mer än att göra godis, och det kunde ju ha väntat tills i morgon. Typiskt mig att bli sjuk så här, när jag gick i skolan lyckades jag alltid pricka in loven att bli sjuk på. Skulle inte förvåna mig om min kropp har nån slags inbyggd radar.
Nu ska jag försöka få i mig lite frukost. Är fortfarande hungrig efter igår. Blev lite konstigt, hade rast (18 minuter) redan kl. 17 och då var jag inte hungrig. Åt ju lunch innan jag stack till jobbet men sen fick jag inte i mig nåt förrän jag kom hem efter 21.30, vilket förklarar huvudvärken som brukar komma som ett brev på posten när jag slarvat med maten.
I am not a robot
Datum: 2010-03-30 Tid: 13:53:11
Förmiddagen har jag ägnat åt att ligga på alla fyra och skrubba duschen. Ätit lunch, och om en dryg timme är det dags för jobb. Ska försöka hinna med att göra påskgodis nån dag innan påsk också. Tänkte fylla ett påskägg och skicka med mamma och pappa till våra vänner i Småland. Vilket innebär att det måste bli godistillverkning i morgon eller senast torsdag, eftersom de åker på fredag morgon. Annars har ingen större påskstämning infunnit sig. Kommer inte bli särskilt mycket pyntat här hemma. Känns onödigt att dra fram en massa saker när vi ändå ska börja riva snart. Lite tråkigt, gillar ju påsken. En miniversion av julen, som är världens mysigaste högtid.
Annas lantkakor
Datum: 2010-03-29 Tid: 16:24:58
För en dryg månad sen vann jag en värdekupong på Annas lantkakor, men har inte kunnat lösa in kupongen förrän nu eftersom kakorna inte funnits att få tag på här i lilla Arvika. De har väl i och för sig funnits i nån vecka nu, i och med att jag smakade dem på kafferasten på jobbet för ett tag sen, men nya är de oavsett. Goda? Jovars, kakor är alltid kakor förstås, och jag kommer inte ha några som helst problem med att äta upp paketet, men de tillhör inte några av mina favoritkakor direkt. Inga kakor jag blir sugen på att köpa alltså, men helt okej ändå.
Gratitude
Datum: 2010-03-28 Tid: 21:12:41
Tack snälla för era fina kommentarer gällande min farmor. ♥
(Och alla andra också förstås).
(Och alla andra också förstås).
Briefylld lax med soltorkade tomater
Datum: 2010-03-28 Tid: 20:58:08
Lördagens middag. Det brukar finnas lite olika recept uppsatta i charken på jobbet som kunderna kan ta med sig hem och inspireras av, och det här är ett som jag fastnade för. Gjorde nån småändring men i övrigt kommer receptet alltså från Coop. Blev riktigt gott! Nästa gång ska jag testa att byta ut brieosten mot en ost med lite mer smak, så som chèvre eller kanske en smakrik ädelost.
Briefylld lax med soltorkade tomater, ca 6 portioner
ca 1,2 kg laxfilé
1 purjolök
70 g babyspenat
1-2 msk citronsaft
salt
svartpeppar
2 msk olivolja
150-200 g brieost
100 g soltorkade tomater
citronpeppar
Sätt ugnen på 200°C. Ta bort eventuella ben från laxen och skär bort skinnet. Skiva purjolöken och lägg den tillsammans med spenat i en smord ugnsfast form. Pressa över citronsaft, krydda med salt och svartpeppar och ringla över olivolja. Lägg laxen ovanpå grönsakerna. Skär skåror i laxen och fyll dem med brieost och soltorkade tomater. Krydda med salt, svartpeppar och citronpeppar och sätt in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. (Om du använder ugnstermometer ska fisken ha en innertemperatur på 52°C).
Servera med kokt pasta och förslagsvis en klick gräddfil.
Is this our farewell?
Datum: 2010-03-27 Tid: 16:16:31
For a very long time, I have been dreading the phone call that just rocked me to my very core. Min alzheimerssjuka farmor har slutat äta. Hon vägrar öppna munnen. Eftersom hon redan innan vägde under 40 kg och inte kunde tillgodogöra sig den lilla näring hon fick i sig så... You do the math. Vi ska åka och hälsa på henne i morgon efter att jag jobbat färdigt. De senaste åren har varje besök känts som sista gången. Kanske är det på riktigt nu?
Ösregn och inställd promenad
Datum: 2010-03-27 Tid: 09:14:12
Gick upp för en timme sen. Hade ställt klockan, masade mig upp, käkade frukost, borstade tänderna... och insåg att det regnade. Inget lätt duggregn alltså, utan verkligen ösregn. Med andra ord gick jag upp tidigt helt i onödan. Jag och Sofie hade ju planerat att gå en morgonpromenad, men det känns som att det hade varit en bra idé att kolla väderleksrapporten först. Jag var visserligen villig att trotsa regnet eftersom jag ändå redan gått upp, klätt på mig och letat fram vattentåliga boots, men Sofie hade inga passande skor. Promenaden inställd. Ingen bra start på lördagen. Hade gärna ätit en riktig helgfrukost i stället för att kasta i mig en tallrik gröt. Får väl krypa tillbaka under täcket och titta på SATC...
On the plus side: det perfekta filmvädret och hej då snön!
On the plus side: det perfekta filmvädret och hej då snön!
Kolapaj light
Datum: 2010-03-26 Tid: 21:25:39
Låt er inte luras av rubriken. Det här är ingen lightversion av kolapaj ur kalorisynpunkt (bortsett från att jag använde Milda Mat i stället för vispgrädde eftersom det var vad som fanns hemma), utan snarare en förenklad version av pajen Emma la upp häromdan. Gjorde halv sats och bara chokladbottnen och själva kolafyllningen, and boy was it good! Lär garanterat va ännu godare om man gör "hela" pajen.
Bra dag förresten. Jobbet gick fort, blev tillfrågad att jobba 7-14 på söndag vilket jag gladeligen tackade ja till (100 % OB!), fick sms av Sofie förut som visst är i stan så i morgon bitti blir det promenad, och på kvällen blir det film och mys med Elin. Och så är det helg förstås. Kan man va annat än glad då?
Bra dag förresten. Jobbet gick fort, blev tillfrågad att jobba 7-14 på söndag vilket jag gladeligen tackade ja till (100 % OB!), fick sms av Sofie förut som visst är i stan så i morgon bitti blir det promenad, och på kvällen blir det film och mys med Elin. Och så är det helg förstås. Kan man va annat än glad då?
Cykla
Datum: 2010-03-26 Tid: 07:06:32
Uppe med tuppen (eller katten...). För första gången i år ska jag ta cykeln till jobbet. Att marken är tillräckligt bar för att cykla ger mig vårvibbar. Nu skulle det inte förvåna mig om jag halkar och slår ihjäl mig bara för det. Ska försöka låta bli. Ser faktiskt fram emot ett pass på jobbet. Helt allvarligt alltså. Det är det här med helgkänslan som infinner sig efteråt. Så mycket skönare när man jobbat och verkligen känner av ledigheten.
Ha en bra fredag så länge så hörs vi senare! I kväll lägger jag upp en bild på en smarrig sak jag gjorde igår...
Ha en bra fredag så länge så hörs vi senare! I kväll lägger jag upp en bild på en smarrig sak jag gjorde igår...
Leka med maten
Datum: 2010-03-25 Tid: 13:10:36
Jag är medveten om att jag är ungefär lika mogen (och estetiskt begåvad) som en 10-åring för tillfället, men erkänn att det faktiskt kan va riktigt kul att leka med maten. Och nånstans var jag tvungen att få utlopp för min glädje. De ringde nämligen från jobbet förut. Ska dit i morgon, fick bästa tiden: 7.42-14. Vilket i sin tur innebär att jag missar mötet med min jobbcoach på arbetsförmedlingen. Och idag kommer lönebeskedet (som visserligen inte lär va nåt att hurra för, men ändå...), och dessutom har jag ringt ett samtal och bokat tid för visning på en lägenhet här i stan. Ibland är det verkligen skönt att leva.
Våffeldagen
Datum: 2010-03-24 Tid: 21:07:53
Ni har väl inte missat att det är våffeldagen i morgon?
Frukost
Datum: 2010-03-24 Tid: 13:30:52
Det bästa sättet att starta dagen på är med en rejäl frukost, när man kan sitta länge länge och läsa morgontidningen i lugn och ro. Vissa dagar vill jag ha det helt tyst, andra låter jag radion stå på i bakgrunden på låg volym. Frukosten är nästan lite helig för mig, och jag är så glad att jag inte har några som helst problem med aptiten hur tidigt det än är. Nån gång när jag börjat jobba kl. 6 på morgonen har jag hoppat över frukosten och väntat med att äta tills jag haft rast vid 10-tiden, men då har det känts som att jag varit på väg att dö av hunger. Jag är helt enkelt en sån där person som måste äta frukost det första jag gör när jag vaknar för att fungera som jag ska.
Är ni också frukostmänniskor eller har ni svårt att äta på morgonen?
Provsmakning av Fresita
Datum: 2010-03-23 Tid: 21:38:48
I kväll korkade vi upp här hemma och drack mousserande vin. På en tisdag, jag vet. Borde faktiskt göras oftare. Förgylla vardagen lite. Och gott var det. Friskt. Perfekt som välkomstdrink eller om man bara vill lyxa till det och dricka bubbel. Enda kruxet var att öppna flaskan utan att spruta vin överallt, men jag överlät den uppgiften till min käre far som skötte det med bravur. Vinet hade säkert smakat ännu lite bättre en varm sommardag med en isbit och färska jordgubbar i glaset, men det här gav åtminstone en försmak av sommaren, trots att snön fortfarande ligger som ett vitt täcke över gräsmattan. Våren är i alla fall på väg, det känns i luften. Och sen, sen är det sommar.
I morgon kommer vinet att finnas att köpa på Systembolaget för 79 kr. Klicka här för att läsa mer om det.
Smulpaj
Datum: 2010-03-23 Tid: 13:41:45
Smulpaj med hallon och blåbär. Hade varken grädde eller vaniljvisp, utan serverade med en klick turkisk yoghurt sötad med lite strösocker och florsocker, och det gick ju bra det också.
Smulpaj
125 g smör
1½ dl vetemjöl
1½ havregryn
2 msk strösocker
Fyllning
3-4 dl frukt el. bär
½-1 dl strösocker
potatismjöl
sirap el. honung
Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen till en grynig massa. Smörj en ugnssäker form. Lägg i bären och strö över socker och potatismjöl, beroende på hur sött och fast du vill ha det. Smula sedan den gryniga mjölblandningen ovanpå, ringla över lite sirap eller honung för en knäckigare yta, och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills smultäcket fått fin färg.
Servera med grädde eller vaniljvisp.
125 g smör
1½ dl vetemjöl
1½ havregryn
2 msk strösocker
Fyllning
3-4 dl frukt el. bär
½-1 dl strösocker
potatismjöl
sirap el. honung
Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen till en grynig massa. Smörj en ugnssäker form. Lägg i bären och strö över socker och potatismjöl, beroende på hur sött och fast du vill ha det. Smula sedan den gryniga mjölblandningen ovanpå, ringla över lite sirap eller honung för en knäckigare yta, och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills smultäcket fått fin färg.
Servera med grädde eller vaniljvisp.
Off to work
Datum: 2010-03-22 Tid: 13:30:37
Nu ska jag knata iväg till jobbet. Stänger i charken i kväll också. Längtar redan till helgen. Kändes som att helgen som gick tog slut redan innan den hunnit börja. Fast så känns det väl i och för sig alltid. Nej, jobba var det. Marslönen är nåt annat jag längtar till, den kommer bli fin!
Pizzadeg med bakpulver
Datum: 2010-03-22 Tid: 12:55:43
Det här åt jag till lunch för nån vecka sen. Om jag inte minns helt fel gjorde jag halv sats och fick ut nästan en hel plåt av det. Visserligen kavlar jag alltid ut min deg väldigt tunt eftersom jag föredrar det, så det kanske blir lite missvisande. Ni får helt enkelt testa själva och se hur stora pizzor ni får ut. Himla gott blev det i alla fall, och ett bra alternativ till att göra pizzadeg med jäst eller använda sig av tortillas som botten. Receptet hittade jag på recepten.se.
Pizzadeg med bakpulver, 4 portioner
5½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör el. margarin
2 dl mjölk
Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i små bitar. Finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen på ett bakplåtspapper och kavla ut till två stora runda pizzaformar eller en långpanna. Lägg på valfri fyllning och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Once you start, you can't stop
Datum: 2010-03-21 Tid: 13:08:26
Lördagsmys med Elin och de vanliga tillbehören. Vi såg som sagt The Fourth Kind och den var faktiskt riktigt bra. Äntligen en läskig film som inte spårade ur i slutet. Filmen sägs vara baserad på verkliga händelser och innehöll massor av "verkliga" klipp och ljudinspelningar. Gillar såna här psykologiska rysare och den här filmen skapade en stämning som liksom kröp in under huden... Se den!
Efter filmen blev det några SATC-avsnitt för att lätta upp stämningen lite. Snacka om beroendeframkallande. Kan se hur många avsnitt som helst utan att tröttna, och det är nästan omöjligt att bara se ett när man väl börjat titta.
Nattliga bekännelser
Datum: 2010-03-21 Tid: 00:35:38
Om min tandläkare såg mig nu skulle han aldrig någonsin förlåta mig...
Cookies
Datum: 2010-03-20 Tid: 16:14:49
Barnsligt goda kakor. Hade ofta med såna här på utflykter när jag var liten,
eller på långa bussresor på väg till bortamatcher med basketen.
Smakar goda barndomsminnen.
Frysta hallon från Euroshopper
Datum: 2010-03-20 Tid: 12:27:22
Kom precis hem från bowlinghallen. Var där med Elin, mamma, pappa och Thore. Blev uppraggad. Blev rädd. Herregud, hjälp! Nu ska jag snart bege mig till Ica. När jag var och handlade förra veckan sprang jag nämligen in på Ica och köpte frysta hallon. Hade tänkt köpa Icas egna eftersom de i regel är mindre än de som finns på Coop (hör själv hur töntig jag låter, men ibland är jag lite petig sådär och jag vill ha små hallon på frukostgröten) men så fick jag syn på en påse från Euroshopper och haffade åt mig den i stället. Senare i veckan läste mamma på text-TV:n att frysta hallon från just Euroshopper återkallades eftersom de kunde innehålla magsjukevirus. Som tur är har jag inte öppnat påsen än - är inte jättesugen på att åka på vinterkräksjukan - och av nån konstig anledning har jag lyckats spara det kvittot (antagligen för att jag inte hade nån papperskorg i närheten just då), trots att jag i princip aldrig gör det annars.
I kväll blir det som sagt mys med Elin. Vi ska antagligen se The Fourth Kind och snacksa. Längesen jag såg skräckfilm nu, känns som att det är dags. Nån som sett den?
I kväll blir det som sagt mys med Elin. Vi ska antagligen se The Fourth Kind och snacksa. Längesen jag såg skräckfilm nu, känns som att det är dags. Nån som sett den?
När andra tar helg...
Datum: 2010-03-19 Tid: 13:41:21
Såhär pepp är jag.
... börjar jag jobba. Det känns sådär om jag ska va ärlig. Men det är fredag och timmarna lär gå fort. Lova att ni myser lite för mig också ikväll. I morgon däremot kommer jag klara det helt på egen hand. Nu måste jag sticka. Ha en fin fredag!
Ristårta
Datum: 2010-03-19 Tid: 12:57:15
Den här ristårtan var den andra tårtan jag gjorde till födelsedagsmiddagen i söndags. Det är en av mina absoluta favoriter och den får mig alltid att tänka på min fina vän Karin. Jag önskar mig alltid den här tårtan när jag fyller år, och den är ett ständigt återkommande inslag på min födelsedag. I söndags använde jag vanlig Marabou till krämen, men det funkar med vanlig blockchoklad också. Vill man ha det lite mindre sött kan man ta mörk choklad i stället, det blir precis lika gott (nästan godare till och med). Lättast är det att göra en stor tårta med två marängbottnar (alltså två långpannor) och sen dubbla krämen. På så vis slipper man det ödesdigra momentet att försöka dela marängen. Det är näst intill omöjligt att undvika att det spricker och det blir kanske inte den allra vackraste av tårtor, men jag lovar - det är ett litet misslyckande som smakar fantastiskt gott.
Ristårta
3 äggvitor
2½ dl strösocker
3 dl Rice Krispies el. vårgårdaris
Chokladkräm
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl
50 g ljus el. mörk choklad (ju finare kvalité desto bättre)
50 g smör
1 dl florsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150°C. Separera äggen och lägg vitorna (spara gulorna) i en ren bunke och vispa till hårt skum. Rör ner sockret och vispa till en marängsmet. Blanda försiktigt ner Rice Krispies och bred sedan ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Ta ut ur ugnen och stjälp försiktigt över marängen på ett annat bakplåtspapper. OBS! Väldigt skört. Dela marängen på mitten till två lika stora rektangulära bitar. Det kommer spricka lite men det gör ingenting.
Vispa ihop vatten och vetemjöl i en kastrull och koka ihop tills det tjocknar. Var försiktig så att inte mjölet bränns. Ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den tillsammans med smöret så att det smälter. Rör sist ner florsockret och de sparade äggulorna. Låt svalna. Ställ in i kylen tills den kallnat helt.
Vispa till sist grädden. Bred kräm och grädde på den ena marängbottnen och lägg sedan på den andra. Ät och njut!
Överraskningar
Datum: 2010-03-18 Tid: 21:36:57
"Jag har en överraskning åt dig," stod det i ett sms från mamma. Det här kom hon hem med. Precis vad jag behövde, eftersom morgondagens fredagsmys uteblir helt. Tack, du är bäst!
En annan rolig sak som hände idag var att jag fick ett samtal på jobbet. Det vibrerade som aldrig förr i fickan där jag alltid har mobilen, men det var inte läge att svara just då, utan fick snällt vänta tills jag hade rast. Hade fått ett nytt meddelande i röstbrevlådan: "Jag har ett paket att leverera till dig." Ringde upp och fick paketet levererat hem till dörren där pappa tog emot det. Vinet jag skrev om har kommit. Flaskan är helt underbar. Vid första lämpliga tillfälle ska jag provsmaka. Kan knappt bärga mig.
Oregano & Coriander
Datum: 2010-03-18 Tid: 16:51:39
Idag testade jag en av Santa Marias nya tacokryddmixer. Hade skyhöga förväntningar och blev kanske därför lite besviken. Det var gott, men inte riktigt lika gott som jag hade hoppats. Föredrar nog de vanliga tacosmakerna, men det här är ett helt okej alternativ om man vill variera sig lite. Ganska starkt, men jag gillar stark mat. Använde en påse till drygt 500 g köttfärs och det blev lagom kryddigt för mig i alla fall. Riktigt gott att äta kallt på mackan också.
Har ni testat?
Thursday
Datum: 2010-03-18 Tid: 07:00:19
Studsade upp 06.05. Okej, det var väl kanske inte riktigt rätt ordval, men upp tog jag mig i alla fall. Har lite ont i halsen. Haft känningar i flera dagar nu. Andreas har varit sjuk och mamma är mitt uppe i en förkylning. Skulle inte förvåna mig det minsta om det blivit min tur. Nu ska jag hur som helst iväg och tjäna lite pengar. När jag kommer hem blir det tacos. Ska testa nån av de nya kryddblandningarna. Hörs sen!
Two more days to go
Datum: 2010-03-17 Tid: 23:37:00
Nu ska jag försöka sova lite. Upp tidigt och jobba i morgon. Skönt att det innebär att jag slutar tidigt också. Till skillnad mot fredagens pass. Då börjar jag kl. 14 och lär inte va hemma före 22. Hade jag inte jobbat kunde jag ha följt med pappa och Thore och bowlat, men nu går ju inte det. I stället ska jag stänga och städa allt i charken. Längtar inte. Däremot längtar jag tills på lördag (och efter lönen som kommer trilla in så småningom). Då blir det film och mys med Elin, som förresten var med om en olycka idag som hade kunnat sluta riktigt illa. Hon fick en häst på 400 kg (!) över sig och gud vet vad som hade kunnat hända om hon haft otur. Inga ben brutna som tur var. På lördag ska jag pyssla om henne. Men först sova, sen jobba. Och sen är det äntligen helg.
Livskvalité
Datum: 2010-03-17 Tid: 16:42:39
Finns det nåt bättre än att krypa upp i sängen och äta middag med en gaffel ur en djup tallrik framför Sex and the City? Det ligger i alla fall högt på min lista över saker som höjer livskvalitén. Nu ska jag fortsätta med mitt SATC-maraton och låta maten sjunka lite, sen ska jag gå och möta mamma på stationen.
Receptet? Som det här ungefär, minus soltorkade tomater men med lök och parmesan.
Receptet? Som det här ungefär, minus soltorkade tomater men med lök och parmesan.
Helstekt fylld fläskfilé med kall mango chutneysås
Datum: 2010-03-17 Tid: 11:12:36
Här kommer receptet på den fyllda fläskfilén jag skrivit om tidigare. Enligt ursprungsreceptet, som mamma hittade på Matklubben och som vi modererat lite, ska den egentligen grillas i ca 30 minuter, men eftersom grillen fortfarande står och samlar damm i garaget använde vi oss av stekpannan och ugnen i stället, och det gick ju bra det också. Hur lång tid filén var inne i ugnen är väldigt svårt att säga, men börja med 30 minuter och kontrollera allt eftersom. En köttermometer hade förstås varit det optimala, men eftersom vi inte har nån (än...) fick vi klara oss ändå. Ser ni förresten att det ligger en liten hasselbackspotatis på min tallrik. Jag som inte alls har mycket över för potatis tyckte faktiskt att det var helt okej. Med extra mycket sås förstås. Min storebror älskar tzatziki så det fanns som alternativ till mango chutneysåsen och passade, som vanligt, väldigt bra till kött.
Vi använde oss förresten av två fläskfiléer, eftersom vi av erfarenhet vet att det inte brukar räcka med en. Kan tyckas att det låter mycket med en hel ädelosttub, men vi använde knappt det och såhär i efterhand önskar jag att vi inte hade snålat, för osten smälte bort nästan helt och smakade inte alls så mycket som jag hade hoppats. Väldigt gott var det hur som helst, och säkert snäppet godare till sommaren när man kan använda grillen och sitta ute på altanen i solen och servera en hemmagjord potatissallad gjord på härlig färskpotatis till filén.
Vi använde oss förresten av två fläskfiléer, eftersom vi av erfarenhet vet att det inte brukar räcka med en. Kan tyckas att det låter mycket med en hel ädelosttub, men vi använde knappt det och såhär i efterhand önskar jag att vi inte hade snålat, för osten smälte bort nästan helt och smakade inte alls så mycket som jag hade hoppats. Väldigt gott var det hur som helst, och säkert snäppet godare till sommaren när man kan använda grillen och sitta ute på altanen i solen och servera en hemmagjord potatissallad gjord på härlig färskpotatis till filén.
Helstekt fylld fläskfilé med kall mango chutneysås, 4 portioner
ca 500 g fläskfilé
1 pkt bacon
1 tub ädelost
svartpeppar
citronpeppar
grillolja
Mango chutneysås
2 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
½ purjolök
riven ingefära
svartpeppar
Tärna baconet och knaperstek. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär sedan en skåra mitt i och platta ut till en platta. Fyll med bacon och ädelost. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Krydda och pensla med grillolja. Bryn filén runtom i lite matfett i en stekpanna. Flytta över till en ugnssäker form och låt den bli färdig i ugnen. (ca 40 minuter på 200°C, beroende på ugn och eget tycke och smak.) Skär i köttet och kontrollera att det är färdigt.
Gör under tiden såsen. Blanda crème fraiche och mango chutney. Hacka purjolöken och rör ner den. Smaka av med riven ingefära och svartpeppar.
Skiva filén och servera den med mango chutneysåsen, sallad och förslagsvis hasselbackspotatis.
Lunchbuffé
Datum: 2010-03-16 Tid: 16:44:33
Vilken underbar lunch! Salladsbordet var fullt av godsaker. Jag missade helt att det fanns särskilda tallrikar för salladsbordet och började lasta på allt på den stora tallriken när mamma uppmärksammade mig på mitt lilla misstag, vilket gjorde att jag lite diskret fick försöka flytta över till den andra tallriken. Å andra sidan hade jag aldrig fått plats med allt på den lilla assietten. De soltorkade tomaterna var helt fantastiska, brödet likaså. För att inte tala om de marinerade kronärtskockorna. Allt var faktiskt jättegott. Pastarätten var väl det tråkigaste egentligen, men jag drog några varv med diverse kryddkvarnar som fanns till hands och blandade med lite andra tillbehör och då blev det genast mycket godare. Lunchen avslutades med en kopp kaffe och småkakor. Sen tog jag en välbehövlig promenad i solskenet där jag mer eller mindre rullade hem. Jag älskar bufféer!
Födelsedagslunch
Datum: 2010-03-16 Tid: 10:41:21
Idag fyller min underbara pappa år. Vi ska äta lunch tillsammans med mamma på Restaurang Skeppet. Det är pappa som önskat det, eftersom en av dagens lunch-rätterna är rotmos och fläsklägg. Inget jag direkt skulle valt att äta på min födelsedag (skulle inte äta det nån annan dag heller faktiskt), men alla är vi olika och eftersom det är pappas födelsedag ska han såklart få det han helst vill ha. Själv ska jag äta dagens pastarätt med vitlök och räkor. Hoppas att den är krämig och god. Har aldrig ätit på Skeppet tidigare så det ska bli kul att testa. Efter lunchen ska vi åka och titta på golv. Om knappt en månad kommer vi nämligen börja (eller snarare fortsätta...) göra om här hemma. Ett nytt kök har varit på gång länge, men det har alltid kommit nåt emellan och inte blivit av förrän nu. Köket är beställt och arbetet beräknas dra igång i mitten av april. Hur det ska gå med matlagning och bakning framöver återstår att se. Det kommer nog bli lite si och så med det, eftersom vi inte kommer kunna använda vare sig spis eller ugn. Men det får bli ett senare problem.
Nu ska jag läsa lite innan det är dags att göra sig i ordning för lunchen. Receptet på den helstekta fläskfilén vi åt i söndags kommer förhoppningsvis upp senare idag. Hej så länge!
Nu ska jag läsa lite innan det är dags att göra sig i ordning för lunchen. Receptet på den helstekta fläskfilén vi åt i söndags kommer förhoppningsvis upp senare idag. Hej så länge!
Marängbomb med hallon och jordgubbar
Datum: 2010-03-15 Tid: 18:06:15
Här kommer en av tårtorna jag gjorde till födelsedagsmiddagen igår. Receptet hittade jag i förra veckans Söndag (tidningen man kan köpa med Expressen), som i sin tur hittat det i Claes Karlssons bok Kladdiga kakor. Den här tårtan blev favoriten hos hela familjen (jag är i och för sig lite kluven, är helt kär i den andra också...) - vilken supertårta! Fuskade lite och använde mig av färdiga marängbottnar eftersom jag inte hade tid att göra mer än en omgång egen maräng. Alla var överens om att den hemmagjorda marängen jag gjorde till den andra tårtan, som jag kommer lägga upp recept på så småningom, var godast och att det optimala hade varit den marängen och fyllningen till den här. Fick sköna sommarvibbar av den här underbara tårtan, och nu är det verkligen på tiden att snön tar sitt pick och pack och lämnar plats för gröna gräsmattor, blomstrande trädgårdar och värmande vindar.
Marängbomb med hallon och jordgubbar, ca 12 bitar
2 marängbottnar (köpta eller hemmagjorda)
Chokladtryffel
150 g finhackad mjölkchoklad
1¼ dl vispgrädde
Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g upptinade alt. färska hallon
Garnering
1 liter jordgubbar
Börja med tryffeln. Lägg den finhackade mjölkchokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt vila i 5 minuter. Mixa chokladsmeten slät och låt vila minst 6 timmar i rumstemperatur. Gör fyllningen. Vispa grädden lätt och blanda försiktigt samman med hallonen. Stryk eller spritsa ett jämnt lager chokladtryffel på ena marängbottnen. Fördela därefter ca 2/3 av hallongrädden ovanpå. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resterande grädde ovanpå. Dekorera sedan tårtan med jordgubbar.
2 marängbottnar (köpta eller hemmagjorda)
Chokladtryffel
150 g finhackad mjölkchoklad
1¼ dl vispgrädde
Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g upptinade alt. färska hallon
Garnering
1 liter jordgubbar
Börja med tryffeln. Lägg den finhackade mjölkchokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt vila i 5 minuter. Mixa chokladsmeten slät och låt vila minst 6 timmar i rumstemperatur. Gör fyllningen. Vispa grädden lätt och blanda försiktigt samman med hallonen. Stryk eller spritsa ett jämnt lager chokladtryffel på ena marängbottnen. Fördela därefter ca 2/3 av hallongrädden ovanpå. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resterande grädde ovanpå. Dekorera sedan tårtan med jordgubbar.
Parmesangratinerade kycklingfiléer
Datum: 2010-03-14 Tid: 18:07:46
Här kommer receptet på gårdagens middag. Jag har angett dubbel sats på mängderna till osttäcket och gjort om ursprungsreceptet lite, eftersom jag tyckte det blev för lite sås och alldeles för vattnigt. Serverade med en klick gräddfil och kryddade extra med provencalska örtkryddor. Tycker det ser mycket trevligare ut med lite gröna kryddor, och sen smakar de ju gott också förstås. Bilden blev ju lite halvtaskig, men det blir lätt så när man är hungrig och det enda man vill göra är att hugga in.
Parmesangratinerade kycklingfiléer, 4 portioner
4 kycklingfiléer
salt, peppar
olja till stekning
Ostsås
1½ dl grädde
1½ dl crème fraiche
6-7 msk finhackade soltorkade tomater
ca 2 dl fint riven parmesanost
svartpeppar
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingfiléerna och stek dem gyllenbruna på bägge sidor i lite olja. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut filéerna och skär dem i tunna skivor. Lägg tillbaka dem i formen igen. Blanda ihop grädde, crème fraiche, soltorkade tomater och parmesan. Fördela ovanpå kycklingen och dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ca 10 minuter. Servera med ris, sallad och förslagsvis gräddfil.
Parmesangratinerade kycklingfiléer, 4 portioner
4 kycklingfiléer
salt, peppar
olja till stekning
Ostsås
1½ dl grädde
1½ dl crème fraiche
6-7 msk finhackade soltorkade tomater
ca 2 dl fint riven parmesanost
svartpeppar
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingfiléerna och stek dem gyllenbruna på bägge sidor i lite olja. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut filéerna och skär dem i tunna skivor. Lägg tillbaka dem i formen igen. Blanda ihop grädde, crème fraiche, soltorkade tomater och parmesan. Fördela ovanpå kycklingen och dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ca 10 minuter. Servera med ris, sallad och förslagsvis gräddfil.
Paltkoma
Datum: 2010-03-14 Tid: 15:56:59
Ber om ursäkt för att jag varit lite frånvarande under helgen. Har för det första inte varit hemma särskilt mycket, och när jag väl varit det har jag inte haft många minuter över åt att blogga. Just nu är jag mitt uppe födelsedagsmiddagen för Andreas. Vi har ätit helstekt fläskfilé med en jättegod fyllning, hasselbackspotatis och en frisk mango chutney-sås. Befinner mig i paltkoma, försöker låta maten sjunka lite innan det blir dags att hugga in på tårtorna jag gjort. Ligger lite efter i bloggandet, har en hel del recept att lägga upp. Kommer så fort jag har tid. Nu ska jag dekorera färdigt tårtorna!
Chokladbiskvi
Datum: 2010-03-13 Tid: 16:14:06
Som flera av er gissade: visst är det en biskvi på bilden.
Nu sitter jag och slöar i soffan efter att ha ätit en jättegod middag med kyckling, parmesan och soltorkade tomater. Lägger upp receptet ikväll eller i morgon. Om ett tag ska jag åka till Andreas, kliva ur den här världen och hoppa in i en annan. Final Fantasy väntar.
Hur spenderar ni er lördag?
Det är insidan som räknas
Datum: 2010-03-13 Tid: 10:49:19
Nån som kan gissa vad det här är för nåt?
Vissa dagar är bara sådär genomgående bra
Datum: 2010-03-13 Tid: 00:13:56
Världens bästa dag på jobbet. Allt gick som en dans. En kund frågade hur mycket ett kycklinglår vägde. Svarade att jag inte visste helt säkert, men att jag däremot visste att två kycklinglår kostade nånstans runt 30 kr. "Ja men då tar jag två lår," sa kunden och när jag vägde påsen visade det sig att den kostade exakt 30,00 kr. Både jag och kunden sken som en sol. Konstigt egentligen att man kan bli så glad för så lite.
Efter jobbet mötte jag upp Elin och så handlade vi massor av gott till kvällens mys. Vi såg Chocolat, åt passande nog choklad (och ostbågar, chips och dipp) och trånade efter Johnny Depp. Konstaterade att han är så otroligt vacker att det nästan gör lite ont i hjärtat. Glömde förresten min kamera så har tyvärr inga bilder att dela med mig av.
I morgon ska jag eventuellt jobba på dagen, sen blir det antagligen spelkväll med Andreas igen. Festsuget är i det närmaste obefintligt så det lutar starkt mot att det blir ännu en lugn helg. Är nog lika bra så att jag är pigg nog att baka tårtor på söndag. Ja, pluralformen. Kan bli så att jag gör två olika, bara för att jag inte kan bestämma mig. Min beslutsångest är ett ständigt återkommande problem, fast den här gången mynnar det ju faktiskt ut i något gott. Tårtor kan man aldrig få för många av. Och pappa fyller år den 16:e så vi kan tjuvstarta lite.
Breakfast in bed
Datum: 2010-03-12 Tid: 12:28:27
Underbara fredag! Idag väntar ett pass på jobbet och sen efterlängtat fredagsmys med min fina Elin. Älskar att jobba på fredagar (om man nu inte jobbar till stängning förstås, då är det inte alls nån höjdare). Det är alltid mycket folk och mycket att göra så timmarna går fort, vissa fredagar blir vi bjudna på mat (idag får vi oxfilé, potatisgratäng och bearnaisesås som vi i charken fixar till) och kanske det bästa av allt: det känns så mycket skönare med ledighet efter ett tungt jobbpass.
Nu ska jag sätta mig på trappen och lapa lite sol innan det är dags att traska iväg till jobbet. Ha en skön fredag alla fina läsare! :)
Nu ska jag sätta mig på trappen och lapa lite sol innan det är dags att traska iväg till jobbet. Ha en skön fredag alla fina läsare! :)
Toast au chèvre chaud
Datum: 2010-03-11 Tid: 12:29:25
En enkel variant av getosttoast fick bli dagens mellis. Så gott!
Toast au chèvre chaud
lantbröd
smör
getost
honung
svartpeppar
hackad rosmarin
pinjenötter el. valnötter
Sätt ugnen på 200°C. Skiva brödet och getosten. Bred lite smör på varje brödskiva och lägg på valfri mängd getost. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter. Ringla över honung, strö över rosmarin och dra några varv med pepparkvarnen. Toppa med nötter.
Syns bilderna nu?
Datum: 2010-03-11 Tid: 11:25:19
Några läsare har kommenterat att bilderna i inlägget om Fresita ser jättekonstiga ut. Det verkar som att bilderna ser ut som de ska i Firefox och Explorer, men att de däremot ser helknasiga ut om man använder Safari. Tror att jag lyckats åtgärda problemet.
Klicka här, inga Andy Warhol-vibbar längre va?
Klicka här, inga Andy Warhol-vibbar längre va?
Grattis på födelsedagen!
Datum: 2010-03-10 Tid: 20:04:06
Idag fyller min storebror Andreas 24 år. Ett stort grattis till dig, du är bäst!
Jag bjöd på födelsedagssnacks.
Final Fantasy XIII, så fantastiskt bra grafik att jag nästan blir tårögd.
(Sista bilden: vgtribune.com)
Och Final Fantasy XIII... Ja, jag har bara en sak att säga: kärlek.
Jag bjöd på födelsedagssnacks.
Final Fantasy XIII, så fantastiskt bra grafik att jag nästan blir tårögd.
(Sista bilden: vgtribune.com)
Middagstips
Datum: 2010-03-10 Tid: 06:05:01
Ny dag, nya tag. Jag är förvånansvärt pigg, trots att jag inte somnade förrän efter kl. 1, och vaknade igen en timme senare och trodde att det var dags att gå upp. Gick och la mig med en skön känsla i kroppen igår. Det mesta kändes bara så bra helt plötsligt. Kul på jobbet, löste sig med timmarna idag, mycket att se fram emot... Andreas kommer och möter mig efter att jag slutat jobba. Vi ska köpa lite gott, ta en runda på stan och födelsedagsshoppa lite, och sen hem till honom och spela Final Fantasy XIII. Längtar.
Svårt att komma på vad du ska äta till middag idag?
Då kan jag tipsa om det här receptet:
Kycklingfilé Kerala
Svårt att komma på vad du ska äta till middag idag?
Då kan jag tipsa om det här receptet:
Kycklingfilé Kerala
Fresita
Datum: 2010-03-09 Tid: 22:34:44
Puh. Färdigjobbad. Trött. Börjar 07.00 i morgon. Skulle egentligen jobbat till 17, ännu ett 10-timmarspass alltså, men fick byta så jag slutar 14 i stället. Perfekt. Jag och Andreas har ju planerat in födelsedagsmys och TV-spelseftermiddag.
Senaste nytt: den 24:e mars kommer det att finnas ett nytt mousserande vin vid namn Fresita att köpa på Systembolaget. Vinet är smaksatt med riktiga jordgubbar och är 100 % procent naturligt - inget tillsatt socker, inga kemikalier och ingen konstig bismak. Jag har blivit erbjuden att provsmaka och ser verkligen fram emot att få hem en flaska. För visst låter det gott? Sommar.
Jag gillar inte tisdagar
Datum: 2010-03-09 Tid: 09:18:18
Kan säga redan nu att det inte kommer bli så mycket bloggande idag. Ska traska iväg till jobbet nu och är inte hemma förrän efter 20.30. Gjorde förresten lax- och baconpastan till middag igår och fixade matlåda till mamma (som hon för övrigt glömde i morse). Hade inget vin utan tog citronsaft i stället och det gick bra det också, även om det förstås blir extra gott med vin.
Hittar inte mina långkalsonger heller, som jag alltid har på mig när jag jobbar i charken eftersom det är betydligt kallare där än i övriga butiken. Har lyckats rota fram ett par av pappas gamla slitna som definitivt sett bättre dagar. De är ett antal storlekar för stora, noppiga, blå... Men så en bra sak: jag behöver i alla fall inte ta av mig dem för att kunna gå på toa.
Hittar inte mina långkalsonger heller, som jag alltid har på mig när jag jobbar i charken eftersom det är betydligt kallare där än i övriga butiken. Har lyckats rota fram ett par av pappas gamla slitna som definitivt sett bättre dagar. De är ett antal storlekar för stora, noppiga, blå... Men så en bra sak: jag behöver i alla fall inte ta av mig dem för att kunna gå på toa.
Today
Datum: 2010-03-08 Tid: 20:42:18
Idag har jag varit på möte på arbetsförmedlingen med min handläggare. Efter drygt tjugo minuter var vi klara. Kan inte påstå att jag fick ut särskilt mycket av det. Ska fortsätta jobba på så mycket jag kan. Något jag liksom hade kunnat räkna ut helt på egen hand. På tal om jobb så väntar ett nytt pass i morgon. 10-20, avundsjuk?
Efter mötet träffade jag Flacken som är i stan. Den token kom hem i torsdags, körde till Dalarna i lördags för att åka Vasaloppet och tar tåget tillbaka till Luleå igen i morgon. Vi tog en promenad i vanlig ordning och stötte på Johannes vid tågstationen som stod där, i full mundering (han gör lumpen), och väntade på att bli hämtad. Vi pratade eventuella helgaktiviteter och det lutar starkt mot fest.
I morgon kommer min storebror Andreas förhoppningsvis kunna hämta ut ett paket. Han fyller år på onsdag och har beställt det nya Final Fantasy-spelet till PS3. Som vi har väntat. På onsdag har vi bokat in en eftermiddag i TV-spelandets tecken, och jag tänkte köpa med lite födelsedagsmys att bjuda på. På söndag blir det familjemiddag och Andreas får bestämma menyn. Han har önskat sig en smarrig tårta eller kaka av mig, men det står helt still i huvudet på mig. Jag tycker det kan va lite trist att baka sånt jag redan gjort förut, vill hellre prova på nåt nytt. Har två tänkbara kandidater, men tänkte kolla med er om ni har några förslag. Han gillar inte cheesecake, paj, nötter eller mörk choklad.
Efter mötet träffade jag Flacken som är i stan. Den token kom hem i torsdags, körde till Dalarna i lördags för att åka Vasaloppet och tar tåget tillbaka till Luleå igen i morgon. Vi tog en promenad i vanlig ordning och stötte på Johannes vid tågstationen som stod där, i full mundering (han gör lumpen), och väntade på att bli hämtad. Vi pratade eventuella helgaktiviteter och det lutar starkt mot fest.
I morgon kommer min storebror Andreas förhoppningsvis kunna hämta ut ett paket. Han fyller år på onsdag och har beställt det nya Final Fantasy-spelet till PS3. Som vi har väntat. På onsdag har vi bokat in en eftermiddag i TV-spelandets tecken, och jag tänkte köpa med lite födelsedagsmys att bjuda på. På söndag blir det familjemiddag och Andreas får bestämma menyn. Han har önskat sig en smarrig tårta eller kaka av mig, men det står helt still i huvudet på mig. Jag tycker det kan va lite trist att baka sånt jag redan gjort förut, vill hellre prova på nåt nytt. Har två tänkbara kandidater, men tänkte kolla med er om ni har några förslag. Han gillar inte cheesecake, paj, nötter eller mörk choklad.
Nån som sitter inne med ett gott recept eller två?
American pancakes
Datum: 2010-03-08 Tid: 13:11:38
Tjocka härliga american pancakes modell mindre med socker, sirap och blåbär fick bli min lite lyxigare måndagsfrukost. Hade lite vispad grädde på några också och jag skulle verkligen kunna äta hur många som helst. Receptet kommer från pannkakor.se.
American pancakes, ca 30 st
50 g smör
3 ägg
drygt 2 dl mjölk
knappt 5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
Smält smöret och låt det svalna. Blanda sedan smör, ägg och mjölk i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och vispa därefter ner dem i äggblandningen. Stek små pannkakor på medelvärme i en stekpanna, ca ½ dl smet per pannkaka. Färdigstekta pannkakor kan hållas varma i ugnen (max 75°C).
Servera med sirap, blåbär eller andra tillbehör du gillar.
50 g smör
3 ägg
drygt 2 dl mjölk
knappt 5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
Smält smöret och låt det svalna. Blanda sedan smör, ägg och mjölk i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och vispa därefter ner dem i äggblandningen. Stek små pannkakor på medelvärme i en stekpanna, ca ½ dl smet per pannkaka. Färdigstekta pannkakor kan hållas varma i ugnen (max 75°C).
Servera med sirap, blåbär eller andra tillbehör du gillar.
Oscarsgalan
Datum: 2010-03-07 Tid: 19:23:39
Bild: CBC News
I natt är det dags för årets upplaga av Oscarsgalan. Jag har som tradition att försöka hålla mig vaken och titta på den varje år, även om det brukar sluta med att jag somnar strax efter att själva galan dragit igång. Efter den vecka jag haft nu skulle jag behöva hinka i mig litervis med kaffe för att förhindra att somna innan kändisarna ens äntrat röda mattan. Å andra sidan borde jag försöka lägga mig i tid utifall att de ringer från jobbet i morgon.
Nån mer som ska (försöka) titta på Oscarsgalan?
Chèvregratinerad kyckling
Datum: 2010-03-07 Tid: 13:07:25
Igår åt vi en jättegod kycklingrätt till middag. Perfekt bjudmat med den rätta lyxkänslan, och varken avancerat eller särskilt tidskrävande att göra. Getost och sweet chilisås är en jättegod kombination så om ni inte redan gjort det - testa!
Chèvregratinerad kyckling, 4 portioner
1 gul lök
250 g champinjoner
smör till stekning
4 kycklingfiléer
½ tsk provencalska örtkryddor
salt, peppar
Sås
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
ev. lite maizena
salt, peppar
Gratinering
150 g chèvre i rulle
4 msk sweet chilisås
Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs lätt i smör tills löken mjuknat och champinjonerna vattnat ur sig lite. Lägg över i en ugnssäker form. Skiva kycklingfiléerna tunt och krydda med örtkryddor, salt och peppar. Bryn dem hastigt på båda sidor i smör. Lägg filéerna ovanpå löken och svampen i formen. Koka ur stekpannan med vin och vatten och koka ihop till hälften. Tillsätt fond, grädde och eventuellt maizena för tjockare konsistens och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Skiva getosten och lägg ovanpå kycklingen. Skeda över chilisåsen. Gratinera i ugnen i 7-8 minuter tills osten smält och fått lite färg. Servera med ris.
Did I mention I'm dead tired?
Datum: 2010-03-06 Tid: 16:08:13
Vacker vinterdag i Øystese (Västnorge) där jag jobbade för drygt ett år sen.
I morse var det om möjligt ännu kallare än igår. Tjugotvå minusgrader visade termometern, och jag blev lite lätt illamående vid tanken på att behöva trotsa kylan. Dagen kunde ha börjat bättre. Fick för det första inte upp garageporten eftersom den hade frusit fast, och stressad som jag var hade jag inget annat val än att väcka pappa och be honom om hjälp. Han gick ut i tofflor, shorts och morgonrufs. Tror han var så sömndrucken att han inte ens uppfattade hur kallt det var. När jag väl kom till jobbet tvingades jag ut i kylan igen. Jag och Katrin, som var de enda som började kl. 6, var nämligen tvungna att flytta kundvagnar. Trodde nästan att jag skulle frysa ihjäl. Fötterna domnade i mina tofflor och det kändes som att jag inte hade några fingrar överhuvudtaget. Sen blev det kaffe x 2 och dagen blev betydligt bättre (efter ett litet missöde med ett antal fula ord, men det var ingen som såg eller hörde mig så det gills inte...) tack vare några riktiga guldkorn till kunder. Nu har jag ont i muskler jag inte ens visste att jag hade. Kanske hade jag dem inte innan heller, inte alls omöjligt att de blev till idag.
Ikväll kanske det blir skräckfilmskväll med tjejgänget. Får se om jag orkar. Just nu känner jag bara för att krypa ihop i fosterställning och plöja igenom så många SATC-avsnitt jag orkar innan jag slocknar. Vad gör ni ikväll?
Toast skagen
Datum: 2010-03-05 Tid: 23:21:36
Det blev inget after work för mig och mamma. Kände oss slitna och hyfsat ofräscha (jag luktade fisk och grillad kyckling...) så vi köpte med oss lite gott hem i stället och gjorde skagenröra. Vi insåg lite för sent att vi hade glömt en sak: salladen. Och fy vad trista bilder det blir med blixt och taskigt ljus.
Nu ska jag gå och lägga mig. Har huvudvärk, lite ont i örat och bävar inför morgondagen. Ska upp omänskligt tidigt för att va en lördag (ja, för att va vilken dag som helst egentligen). Larmet ringer 04.45. Ett jobbpass med "tunga lyft" väntar. Ni som känner mig i verkligheten kanske ser det ironiska i det. Jag är inte direkt gjord för tunga lyft. Knappt 160 cm över havet och klen som ett barn. Under mina glansdagar med basketen ansåg jag mig faktiskt va ganska stark, men det var alldeles för många år sen nu. Ska bli intressant att se hur det går i morgon. Godnatt!
Chili- och kakaokryddade mandlar
Datum: 2010-03-05 Tid: 22:40:33
Ett lite nyttigare kvällssnacks. Perfekt att ställa fram på bordet på en förfest eller när man har gäster. Försvinnande gott!
Chili- och kakaokryddade mandlar
1½ msk vatten
2 tsk strösocker
1 påse sötmandel à 200 g
½ tsk cayennepeppar
1 tsk kakao
ev. 1 tsk senapspulver
flingsalt
Täck botten av en stekpanna (helst en gjutjärnspanna) med vatten. Strö över socker och rör tills det löst sig. Hetta upp till drygt medelvärme. Häll i mandlarna och rör tills alla blivit kletiga av socker. Dofta över cayennepeppar, kakao och eventuellt senapspulver. Avsluta med flingsalt. Stek nötterna under omrörning tills all vätska absorberats. Låt svalna, smaka av och salta mer vid behov.
1½ msk vatten
2 tsk strösocker
1 påse sötmandel à 200 g
½ tsk cayennepeppar
1 tsk kakao
ev. 1 tsk senapspulver
flingsalt
Täck botten av en stekpanna (helst en gjutjärnspanna) med vatten. Strö över socker och rör tills det löst sig. Hetta upp till drygt medelvärme. Häll i mandlarna och rör tills alla blivit kletiga av socker. Dofta över cayennepeppar, kakao och eventuellt senapspulver. Avsluta med flingsalt. Stek nötterna under omrörning tills all vätska absorberats. Låt svalna, smaka av och salta mer vid behov.
Fortfarande vinterkyla
Datum: 2010-03-05 Tid: 06:53:20
Tjugo minus ute. Känns sådär om jag ska va ärlig. Visst att vi har vackra dagar, men på morgnarna känns våren hopplöst långt borta. Snart ska jag i alla fall sticka till jobbet. Slutar kl. 16, och eventuellt blir det after work med mamma efteråt. Hörs ikväll!
Citronlax med rosmarin
Datum: 2010-03-04 Tid: 18:02:43
Idag blev det en snabb fiskgryta till middag. Klar på under en kvart. Hade ingen citron utan använde citronsaft på flaska. Hade inga svarta oliver heller utan det fick bli gröna i stället. Föredrar svarta men mamma ville prompt att vi skulle köpa en gigantisk burk med gröna sist vi handlade. Hon har inte ätit en enda... Receptet kommer från Allt om Mat.
Citronlax med rosmarin, 4 portioner
4 laxfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
½ msk vetemjöl
1 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin, hackad (färsk el. torkad)
½ citron, rivet skal och saft
½ dl svarta oliver
Skär laxen i tärningar. Skala och hacka vitlöken. Bryn laxen runt om i olja i en stekpanna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i lax och vitlök. Låt allt sjuda ihop i ca 3 minuter. Strö över citronskal, oliver och eventuellt färsk rosmarin vid servering.
Twistad vaniljkrans
Datum: 2010-03-04 Tid: 17:00:17
Öroninflammation?
Datum: 2010-03-04 Tid: 13:05:10
Igår kväll var jag nästan helt övertygad om att jag höll på att bli galen. Efter tolv timmar av malande värk i örat visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Jag brukar sällan ta värktabletter (undviker det i den mån det går), men i natt var jag så illa tvungen. Efter vad som kändes som en evighet började tabletten verka och jag lyckades somna, bara för att vakna upp till samma intensiva smärta. Kanske gör det lite mindre ont idag, eller så har jag helt enkelt bara vant mig. Har i alla fall varit nere på stan en sväng och lämnat tillbaka kläder, sista dagen att göra det var idag. Sen sprang jag in en snabbis på Coop och köpte Ramlösa. Pappa la ner en kanelkrans i korgen, men jag bytte ut den mot min favoritvaniljkrans från bake off-skåpet. Den brukar finnas i lunchrummet ibland på jobbet, och då är den inte dagsfärsk men ändå helt fantastiskt jättegod. Tänk när den är nybakad då... Nu ska jag sluta tycka synd om mig själv och fika lite i stället. Vårsol, blå himmel och ledighet är ju faktiskt inte helt fel.
Sushi
Datum: 2010-03-03 Tid: 17:31:31
Så var ännu en jobbdag över. Ligger hemma i soffan med ett sötsug utan gränser och tycker lite synd om mig själv. Har nämligen fruktansvärt ont i vänsterörat av nån anledning. Bara jag inte fått öroninflammation. Känns som om jag skulle ha varit utomhus i flera timmar i kall vinterluft utan mössa, när jag i själva verket bara vistats utanför dörren de korta sekunderna det tagit mig att gå till och från bilen. Dessutom började jag blöda näsblod helt oprovocerat när jag duschade förut. Blundade och när jag öppnade ögonen igen var det blod överallt. (Too much information kanske?) Det var det negativa med dagen. Så till det bra: vi har börjat sälja sushi styckvis över disk i charken. Jag var inte sen att prova. Köpte med mig hem när jag slutade. Vilken lycka att äntligen få äta sushi igen! Har ju inte funnits att få tag på här i stan, mer än de där färdiga måltidslösningarna, men nu så. Ingen av de andra på jobbet hade förresten testat sushi tidigare, så jag som annars är en sushi-nybörjare var helt plötsligt den som hade koll på läget.
Vad tycker ni om sushi - hiss eller diss?
Vad tycker ni om sushi - hiss eller diss?
Grillad ciabatta med kallrökt lax, cream cheese & dill
Datum: 2010-03-02 Tid: 17:29:10
Jag visste redan innan att jag inte skulle känna mig sugen på att ställa mig och laga mat när jag kom hem från jobbet, så jag hade bett min snälla pappa att köpa med sig en grillad ciabatta med vitlöksdressing från Sunday's innan han kom och hämtade mig. Måste säga att det var ganska lite mat för 69 kr, men gott var det i alla fall. I och för sig smakar det mesta bra när man är sådär vansinnigt hungrig.
Det här blir för övrigt en riktigt bra jobbvecka. Är bara ledig torsdag och söndag, så om det blir lite fattigt här på bloggen vet ni varför. I morgon eller på torsdag tänkte jag i alla fall försöka mig på en fiskgryta, och kanske testa någon ny kaka också. Nu däremot ska jag inte soffläge och bara dega hela kvällen. Somnade inte förrän 01.30 igår, vaknade 04.20 av nån anledning och sen ringde larmet 06.15. I morgon ska jag upp tidigt igen så i natt måste jag verkligen få sova ordentligt.
Det här blir för övrigt en riktigt bra jobbvecka. Är bara ledig torsdag och söndag, så om det blir lite fattigt här på bloggen vet ni varför. I morgon eller på torsdag tänkte jag i alla fall försöka mig på en fiskgryta, och kanske testa någon ny kaka också. Nu däremot ska jag inte soffläge och bara dega hela kvällen. Somnade inte förrän 01.30 igår, vaknade 04.20 av nån anledning och sen ringde larmet 06.15. I morgon ska jag upp tidigt igen så i natt måste jag verkligen få sova ordentligt.
Tror du på tomten?
Datum: 2010-03-01 Tid: 22:57:33
Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig idag. Strax innan jag skulle åka till jobbet i förmiddags ringde det. Det visade sig att en till av de ordinarie inte kunde jobba idag av personliga skäl, så jag fick mer eller mindre köra dubbla pass. Var hemma strax efter halv nio. Och vilken dag sen... Det kom en liten tjej i 6-årsåldern med sin mamma som ställde sig en centimeter från glasrutan till grillskåpet och tittade storögt på kycklingen:
- Mamma, är det där grodlår?
- Nej, det är kycklinglår.
- Men det där då, är det en groda?
- Nej, det där är en hel kyckling.
Lillflickan spände plötsligt ögonen i mig och sa:
- Varför har du dödat Gertrud?!
Det visade sig att familjen hade en gård med kycklingar, och en av dem hette Gertrud. Ja herregud... Kände mig lite som en brottsling. Eller som att jag precis berättat för ett barn som fortfarande tror på tomten att han inte finns på riktigt.
Ska snart försöka gå och lägga mig. Jobbar 7.30-14.18 i morgon. Måste försöka klura ut vad jag ska äta när jag kommer hem. Några förslag?
Söndagar är rätt bra ändå
Datum: 2010-03-01 Tid: 10:11:49
Hawaiisallad (kyckling, ananas, ost, skinka, sås) utan majs men med räkor.
När jag hade vaknat till liv igår och var i körbart skick åkte jag och hämtade upp Elin. Sen blev det ett besök på Amigo för att köpa sallad och så in på Godishuset för att bunkra upp med söndagsmys. Hem till Elin, soffläge under en varm filt framför Inglourious Basterds. Väldigt brutal film. Samtidigt ganska rolig. Och dialogerna... Typiskt Quentin Tarantino.
Nu ska jag snart sticka iväg till jobbet. Hemma efter sju nån gång.
Nu ska jag snart sticka iväg till jobbet. Hemma efter sju nån gång.